Ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας ξεκινά σήμερα στην Άγκυρα και η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί να τον σαμποτάρει. Οι προκλήσεις είναι συνεχείς και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη δείχνοντας ότι οι κινήσεις καλής θέλησης είναι περισσότερο για τα μάτια του κόσμου.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Στον νέο αυτό γύρο επαφών με την Τουρκία η σύνθεση της ελληνικής αποστολής δεν θα είναι η ίδια. Μόνος που παραμένει είναι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης. Ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού και η διπλωμάτης Ιφιγένεια Καναρά αποτελούν παρελθόν και θα αντικατασταθούν από τον Θεοχάρη Λαλάκο, που είναι ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, αλλά και την Ευαγγελία Γραμματίκα που είναι η διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας θα πιάσουν το νήμα των διερευνητικών από το σημείο που το άφησαν κατά τον 62ο γύρο που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου στην Αθήνα, προκειμένου να διερευνήσουν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Προκλήσεις λίγες ώρες πριν αρχίσει και πάλι ο διάλογος

Η Τουρκία εδώ και ημέρες επιμένει όχι μόνο να τραβάει το σχοινί αλλά και να δυναμιτίζει το κλίμα παίζοντας ένα περίεργο αλλά γνωστό πλέον παιχνίδι. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ έφτασε στο σημείο να κατηγορεί την Ελλάδα πως προσπάθησε με επιμονή να παραβιάσει περιοχές λίγα μίλια από την Κρήτη και νοτιοδυτικά της Κύπρου.

«Δυστυχώς, η γειτονική μας Ελλάδα προσπάθησε με επιμονή να παραβιάσει τις περιοχές ανατολικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Κύπρου και στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα από εμάς. Παρά τις τουρκικές προειδοποιήσεις, η Ελλάδα επιμένει σε παρενοχλήσεις και παραβιάσεις» είπε ο Ακάρ όταν ρωτήθηκε για το περιστατικό με το Nautical Geo.

«Τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου. Τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικές μεθόδους στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και των διεθνών κανόνων. Θέλω να πω με ειλικρίνεια πως διατηρούμε ανοιχτά όλα τα κανάλια διαλόγου» συνέχισε ο Ακάρ. «Ωστόσο, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων της χώρας μας», πρόσθεσε.

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε γιατί η Τουρκία δείχνει για ακόμη μια φορά μια νευρικότητα και αντιδρά μ’ αυτό τον τρόπο μετά από τη Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας. Είναι και αυτό ένα ακόμη παράδειγμα, μία ακόμη επιβεβαίωση, για το πόσο σημαντική εθνική επιτυχία ήταν η Συμφωνία μας με τους Γάλλους» επισήμανε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας

Αιχμές κατά της Τουρκίας άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημειώνοντας: «Είναι απαράδεκτο ότι η Τουρκία, με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις, προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών, πριν καν λάβουν χώρα». Πρόσθεσε δε: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες. Θα προστατεύσει την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Στη Σλοβενία ο πρωθυπουργός

Η στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την Ένωση και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής θα συζητηθούν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την πεποίθηση για την αποστολή ενός σαφούς μηνύματος στήριξης στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ενημέρωσε χθες τους εταίρους της χώρας μας για την πολύ σημαντική συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας, συνεργασίας που υπέγραψε η Ελλάδα με την Γαλλία, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη επιτάχυνσης της συζήτησης για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.