Στη Σάμο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός για να επισκεφτεί τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, στη θέση «Ζερβού», και το παλιό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στο Βαθύ. Πρόκειται για μία σύγχρονη δομή, η οποία αναπτύσσεται σε έκταση 154 στρεμμάτων και είναι δυναμικότητας 3000 φιλοξενούμενων.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Το σύνολό της περιβάλλεται από διπλή περίφραξη ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση στην είσοδο των συστημάτων ελέγχου, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων αλλά και εργασίας για τους εργαζόμενους σε αυτήν είναι αναβαθμισμένες.

Η πολιτική των έξι σημείων

Η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική έξι σημείων για το μεταναστευτικό – προσφυγικό με επίκεντρο την προστασία των συνόρων σε στεριά και θάλασσα, τον άμεσο διαχωρισμό των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών, την επιστροφή αυτών που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, τη δημιουργία κλειστών και ελεγχόμενων δομών αλλά και διαφάνεια στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

Επιπρόσθετα στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει δικαιοσύνη στις παροχές προς όσους παραμένουν στη χώρα, καθώς έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ασύλου τους.

Το στοίχημα της καθημερινότητας

Την ίδια ώρα, η πανδημία και η ακρίβεια αναδεικνύονται σε καυτές ζώνες για την κυβέρνηση, καθώς στην δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega αποτυπώνεται η αγωνία των πολιτών για την καθημερινότητα. Το πιο ηχηρό καμπανάκι αφορά στους κυβερνητικούς χειρισμούς στην πανδημίας, καθώς ενώ τα χειρότερα έχουν μείνει πίσω, είναι έντονη η αγωνία για το τέλος της «μάχης». Ανασφάλεια όμως για την επόμενη μέρα μαρτυρά και η αύξηση του αριθμού όσων πιστεύουν ότι η χώρα κινείται συνολικά προς λάθος κατεύθυνση (51%) ποσοστό που πλησιάζει τα υψηλότερα ποσοστά απαισιοδοξίας του περασμένου Μαρτίου. Τα στοιχεία αυτά μελετά διεξοδικά το Μαξίμου, καθώς οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού γνωρίζουν καλά ότι το στοίχημα της καθημερινότητας είναι δύσκολο και χρειάζεται διαχείριση και λύσεις για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών.

Εξορμήσεις στην περιφέρεια

Μετά τις διπλωματικές επαφές του πρωθυπουργού και τα ταξίδια εκ των συνόρων που κατέληξαν στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας στρέφει τώρα το ενδιαφέρον του στο εσωτερικό με ταξίδια στην περιφέρεια – όπως σήμερα στη Σάμο- σηματοδοτώντας την αλλαγή σελίδας στη διαχείριση του προσφυγικού, τα οποία θα συνεχιστούν και τις προσεχείς ημέρες. Η κυβέρνηση επιχειρεί να εντοπίσει τις «πηγές» των προβλημάτων, χωρίς να χάνονται τα χρονοδιαγράμματα και οι στόχοι του οδικού χάρτη των μεταρρυθμίσεων.

Οι ευάλωτοι, οι νέοι και οι αγρότες αποτελούν τον «άξονα» των στοχευμένων περιοδειών του πρωθυπουργού με επόμενο σταθμό τη Δυτική Μακεδονία, ενώ «οδηγό» για τα επόμενα ταξίδια θα αποτελέσει και το «εθνικό σχέδιο» για τη νεολαία που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.