Ανακοίνωση με αφορμή τις καταγγελίες του Ερευνητικού Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» σχετικά με παράνομη είσοδο τουρκικών μηχανότρατων στο Αιγαίο εξέδωσε ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Οι σοβαρές καταγγελίες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” καθώς και ντόπιων ψαράδων σχετικά με πρόσφατη κλιμακούμενη δραστηριότητα τουρκικών αλιευτικών σκαφών στο Αιγαίο και μάλιστα κοντά στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέρου και Καλύμνου, προκαλούν ερωτηματικά τόσο για την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όσο και για την ίδια την Κυβέρνηση.

Οι νησιώτες, οι Έλληνες αλιείς και οι ερευνητές του “Αρχιπελάγους” αναρωτιόνται δικαίως αν όντως η πολιτεία είναι σε θέση να διασφαλίσει τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας, αφού όπως αναφέρουν καμία πρωτοβουλία μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί για την αποτροπή των παραπάνω περιστατικών παράνομης αλιείας σε ελληνικά ύδατα η οποία πια έχει γίνει καθημερινότητα», επισημαίνει.

«Την ώρα που πηχυαίοι τίτλοι κατακλύζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με τις απανωτές συσκέψεις των Υπουργών και την επιστράτευση δυνάμεων στο Αιγαίο για την “αποτροπή” εισόδου Αφγανών γυναικόπαιδων, στην ίδια περιοχή, τουρκικά αλιευτικά σκάφη ανενόχλητα κινούνται εχθρικά προς τους Έλληνες ψαράδες και απειλούν με καταστροφική αλίευση τον ελληνικό θαλάσσιο πλούτο.

Τόσο κοντόφθαλμο, αναποτελεσματικό ή ιδεοληπτικό τελικά είναι το επιτελικό Κράτος του κ. Μητσοτάκη.

Πραγματικά αναρωτιόμαστε. Αναμένουμε πλήρη ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο», κατέληξε.

Η καταγγελία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Σαντορινιός αφορά στην ακόλουθη ανάρτηση της ΜΚΟ «Archipelagos – Institute of Marine Conservation»:

Προκλητική, Καταστροφική και Παράνομη Αλιεία από 6 Τουρκικές Μηχανότρατες κοντά στις ακτές της ΛέρουProvocative,…

Posted by Archipelagos – Institute of Marine Conservation on Friday, August 20, 2021