Τάξη στην «αταξία» της λαθρομετανάστευσης φιλοδοξεί να βάλει νομοσχέδιο του υπουργείου προστασίας του Πολίτη. Το σχέδιο νόμου συζητήθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε ανοικτή διαβούλευση.

Με το νέο νομοσχέδιο δημιουργείται αυτοτελής υπηρεσία ασύλου, η οποία θα ανήκει τελικά στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη και όχι στο Εσωτερικών, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Οι λαθρομετανάστες θα οδηγούνται σε κέντρα υποδοχής όπου θα καταθέτουν αίτηση ασύλου.

Η κυβέρνηση υπόσχεται μέσω του νομοσχεδίου να εντείνει τις προσπάθειες της στην επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσης τους και για το λόγο αυτό θα αναζητηθούν εγκαταλειμμένα στρατόπεδα ή και δημόσια κτίρια τα οποία θα μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι κράτησης των παράνομων μεταναστών μέχρις ότου επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

«Σκοτεινά» σημεία παραμένουν οι χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται για την μετατροπή των στρατοπέδων σε χώρους κράτησης, αλλά και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων. Περιφερειακά γραφεία ασύλου συστήνονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Ιωάννινα, Βόλο, Πάτρα, Ηράκλειο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Ρόδο.

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το ν/σ