Γυναίκες βυθίζονται στη δίνη της κακοποίησης και γίνονται θύματα των συζύγων, των συντρόφων τους αποδεικνύοντας πως ακόμη και σήμερα που το ημερολόγιο δείχνει 2021 η ελληνική κοινωνία κρατά κρυμμένη στα σπλάχνα της την πατριαρχία. Τα στόματα όμως αργά ή γρήγορα ανοίγουν και ο βουβός πόνος μετατρέπεται σε οργή.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Πού μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση; Υπάρχουν μέρη όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο; Μιλήσαμε με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα που μας παρουσίασε τους ξενώνες φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί για τις κακοποιημένες γυναίκες αλλά και όλες τις δράσεις που πραγματοποιούνται με στόχο τη στήριξή τους.

«Για την πολιτεία, τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας δεν αποτελούν απλά πράξεις καταδικαστέες, αλλά και μία σημαντική πρόκληση από την οποία κρίνεται και αξιολογείται η ίδια η ποιότητα της δημοκρατίας μας. Η πρόληψη αυτών των φαινομένων, η δημιουργία μίας κουλτούρας μηδενικής ανοχής απέναντι στη βία και την παρενόχληση, αλλά και η διασφάλιση ενός ισχυρού πλέγματος προστασίας για τα θύματα έχουν πάψει πλέον να εξαντλούνται σε ευχολόγια, κάτι εξάλλου που αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στο ολοένα και πυκνότερο πλέγμα μέτρων και δράσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση» επισημαίνει μιλώντας στο Newsbeast η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.

Οι 19 ξενώνες φιλοξενίας για τις κακοποιημένες γυναίκες

Σήμερα στο δίκτυο δομών και υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων υπάρχουν 19 ξενώνες φιλοξενίας, στους οποίους μπορούν να διαμείνουν, για όσο διάστημα χρειαστεί, γυναίκες θύματα βίας μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους.

«Οι ξενώνες αυτοί βρίσκονται σε τοποθεσίες που δεν είναι γνωστές, ώστε να προστατεύονται τα άτομα που αναζητούν βοήθεια, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως σε αυτούς μπορούν να διαμείνουν όλα τα θύματα, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή άλλων κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων» αναφέρει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η Μαρία Συρεγγέλα

Το 2020 οι ξενώνες φιλοξενίας εξυπηρέτησαν 244 άτομα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, μόνο μέσα στο 2020, στους 19 Ξενώνες εξυπηρετήθηκαν 244 άτομα (αυτοπροσώπως ή μέσω τρίτων προσώπων), εκ των οποίων η πλειονότητα (179) αφορούσε σε περιστατικά βίας.

Πού μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες – θύματα βίας

Στο δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων περιλαμβάνονται και 43 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, σκοπός των οποίων είναι να παρέχουν σε γυναίκες δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, εργασιακής, συμβουλευτικής, αλλά και νομικής στήριξης.

Μέσα στην περασμένη χρονιά σε αυτά αναζήτησαν βοήθεια, ενημέρωση και καθοδήγηση 4.925 άτομα, εκ των οποίων τα 4.326 αφορούσαν σε περιστατικά βίας.

«Σε ένα ιδιαίτερα χρήσιμο “εργαλείο” έχει εξελιχθεί και η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, στην οποία ολοένα και περισσότεροι πολίτες, θύματα βίας ή/ και τρίτα πρόσωπα, απευθύνονται θέλοντας να λάβουν οδηγίες ή απλά να ενημερωθούν για περιστατικά έμφυλης βίας. Η Γραμμή λειτουργεί πανελλαδικά, όλες τις ημέρες του χρόνου, 24 ώρες το 24ωρο, στελεχώνεται από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες, ενώ κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να νιώθει ασφαλής ότι η επικοινωνία του καλύπτεται από το απόρρητο της συμβουλευτικής» επισημαίνει η Μαρία Συρεγγέλα.

«Χαρακτηριστικό της σχέσης εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί αποτελούν τα ίδια τα στοιχεία της Γραμμής 15900, σύμφωνα με τα οποία μόνο μεταξύ του Ιανουάριο του 2021 εως και τον Μάρτιο του 2021, οι εξειδικευμένοι επιστήμονες της Γραμμής συνομίλησαν, ενημέρωσαν και έδωσαν οδηγίες σε 2.296 άτομα, η συντριπτική πλειονότητα εκ των οποίων απευθύνθηκε μετά από περιστατικό βίας που συνέβη στους ίδιους ή για το οποίο έλαβε γνώση» συμπληρώνει η υφυπουργός.

Προκειμένου να λάβει οδηγίες σχετικά με περιστατικά έμφυλης βίας μπορεί κάποιος να απευθύνεται και στο e-mail στο [email protected], καθώς και στην ιστοσελίδα metoogreece.gr, όπου συγκεντρώνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και οι δράσεις καταπολέμησης γύρω από θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας.

«Δεν είναι ωστόσο μόνο το δίκτυο της ΓΓΔΟΠΙΦ το “κανάλι” μέσα από το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (2021-2025), το οποίο θα βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 13 Αυγούστου 2021, ο πρώτος εκ των τεσσάρων αξόνων προτεραιότητας που προτείνονται αφορά στην ”Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας”. Στο πλαίσιο αυτού, το κράτος θα κληθεί να λάβει περαιτέρω μέτρα για την προστασία των γυναικών από την άσκηση κάθε μορφής βίας, την επιμόρφωση και κατάρτιση των στελεχών των αρμόδιων αρχών, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων μερών και του κοινού» εξηγεί κλείνοντας η Μαρία Συρεγγέλα.