«Μετάληψη πολιτισμού, ανθρωπιάς και ψυχικής ενθάρρυνσης» χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας τα κοινωνικά προγράμματα «Θέατρο κατ’ οίκων» και «Επισκεπτήριο» που έχει θεσπίσει το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να φέρει πιο κοντά στη θεατρική πράξη ένα μεγάλο κομμάτι των κοινωνικά ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.

Ο κ. Τασούλας συναντήθηκε, σήμερα το μεσημέρι, στο γραφείο του, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της πρώτης κρατικής σκηνής, Σωτήρη Χατζάκη, καθώς και με την ομάδα των ηθοποιών που συμμετέχουν στα προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου, προκειμένου να τους συγχαρεί και να τους ευχαριστήσει για αυτές τις δράσεις τους.
«Οι δράσεις αυτές συνιστούν κάτι σπάνιο και απέραντα ευγενικό. Θα είμαστε κοντά σας για τη συνέχιση και τη διεύρυνση της δραστηριότητάς σας» είπε ο υπουργός Πολιτισμού. «Το πρόγραμμά σας αποτελεί κοινωνική και ψυχική προσφορά και προς τους συγγενείς, ακόμα και προς τους νοσηλευτές των θεατών σας. Έχει άλλωστε διαπιστωθεί, ότι χάρη στις παραστάσεις σας αυτές, παρατηρείται, μερικές φορές, και βελτίωση της ανοσοποιητικής ενάργειας των πασχόντων» τόνισε, απευθυνόμενος προς τη διοίκηση και τους καλλιτέχνες του Εθνικού Θεάτρου, ο υπουργός και προσέφερε σε όλους τους συντελεστές αυθεντικά αντίγραφα αρχαίων ελληνικών νομισμάτων ως συμβολικά δώρα.

Το «Θέατρο κατ’ Οίκων» ξεκίνησε τις παραστάσεις του τον Οκτώβριο του 2014, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Στέλλας Ράπτη και απευθύνεται σε άτομα που για λόγους ανωτέρας βίας, δεν μπορούν να πάνε στο θέατρο, οπότε «πηγαίνει το θέατρο σε αυτούς». Έτσι, μια μικρή ομάδα ηθοποιών, με εφόδια τα σώματα και τις φωνές τους και αποσκευές τους κείμενα από την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία, κείμενα θεατρικά και μη, προσπαθούν να ζωντανέψουν τον κόσμο της σκηνής στα πιο απροσδόκητα μέρη.

«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν μπορούν να έρθουν στο θέατρο για λόγους υγείας (χρόνιες νόσοι, αναπηρία, παράλυση), όπως επίσης για κοινωνικούς λόγους, όπως πχ η ένταξη σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης, ή ο εγκλεισμός σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα. Όμως, οι άνθρωποι αυτοί είναι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την ευεργετική επίδραση της τέχνης, και στόχος του “Θεάτρου κατ’ Οίκων” είναι να έρθουν κοντά στην εμπειρία μιας παράστασης όσο περισσότεροι άνθρωποι το επιθυμούν» ανέφερε ο Σ. Χατζάκης, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της έμπρακτης συμπαράστασης απέναντι σε ευπαθείς συμπολίτες λειτουργεί για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο η δράση «Επισκεπτήριο» στα νοσοκομεία, σε σκηνοθεσία και επιμέλεια Ηλία Κουνέλλα. Με στόχο την «παρηγορία, την παροχή ελπίδας, την ενθάρρυνση στους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πόλης», το “Επισκεπτήριο” προσφέρει τις παραστάσεις του δωρεάν σε οποιοδήποτε νοσοκομείο επιζητά την ευεργετική επίδραση του θεάτρου και αιτηθεί τη συνεργασία του.

Εξάλλου, ο κ. Χατζάκης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητες του Εθνικού Θεάτρου, μεταξύ των οποίων είναι η συστηματική συνεργασία και ανταλλαγή παραστάσεων με θεατρικούς οργανισμούς της Ρωσίας, της Κίνας, του Αζερμπαϊτζάν, της Βενεζουέλας κ.ά. αλλά και η επαναλειτουργία του Μουσείου Άρη Κωνσταντινίδη στην Επίδαυρο.

«Επτακόσια πενήντα κοστούμια από το βεστιάριό του Εθνικού Θεάτρου κηρύχθηκαν ιστορικά μνημεία, ομόφωνα, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Γεγονός που επιτρέπει την παρουσίασή τους σε εκθέσεις στο Σχολείον της Ειρήνης Παπά και στο Μουσείο του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου, το οποίο το Εθνικό προτίθεται να ξανανοίξει από τον Μάιο του 2015 και σε σταθερή βάση από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο» ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης κρατικής σκηνής, προσθέτοντας πως η διοίκηση του Εθνικού ζητά την ένταξη του έργου της καταγραφής, προστασίας και ανάδειξης της σημαντικής συλλογής κουστουμιών του Εθνικού Θεάτρου, ως ανεκτίμητων κειμηλίων της θεατρικής παράδοσης του τόπου, στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020.
Ακόμη, ο Σωτήρης Χατζάκης ανακοίνωσε ότι το Εφετείο Αθηνών, με πλήρως αιτιολογημένη απόφασή του (αριθμ. απόφασης 5710/2014), διέταξε την απόδοση του χώρου του ισογείου του ιστορικού και διατηρητέου κτιρίου REX στο Εθνικό Θέατρο, γεγονός που θα επιτρέψει στην παρούσα διοίκηση να αξιοποιήσει τον εν λόγω χώρο κατά το βέλτιστο τρόπο και σε αρμονία με τους καλλιτεχνικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς σκοπούς της πρώτης θεατρικής σκηνής της χώρας. Σχετικά επισημαίνεται ότι η σύμβαση μισθώσεως του εν λόγω χώρου από το Εθνικό Θέατρο στον επιχειρηματία κ. Μαροσούλη είχε λήξει, ήδη, από τον Νοέμβριο του 2010.

Αναφερόμενος στη συζητούμενη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ο κ. Χατζάκης διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι τον Ιανουάριο θα φανεί ότι «το ποσό θα είναι πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι συζητείται». Και συμπλήρωσε: «Ζούμε σε έκτακτες οικονομικές συνθήκες. Το Εθνικό Θέατρο πρέπει να ζει από την επιχορήγηση κι από τα έσοδά του. Τον Γενάρη όταν θα λογιστικοποιηθεί όλος ο προϋπολογισμός, ούτως ώστε να έχουμε τα πραγματικά στοιχεία της αναμόρφωσης, θα δούμε πόσα είναι τα έσοδα- έξοδα, πόσοι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν και πόσο χτυπήσαμε την ανεργία στο δικό μας τομέα».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού, «οι δράσεις οι οποίες διακρίνονται για τον καλλιτεχνικό και τον κοινωνικό τους χαρακτήρα δεν κινδυνεύουν. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο Εθνικό Θέατρο. Υπέγραψα επιχορήγηση ύψους 100 χιλιάδων ευρώ, ώστε να αρχίσει να κινείται η υπόθεση του Θεατρικού Μουσείου. Θα τελειώσουμε με τα βάρη του και θα αποφασίσουμε για τη στέγασή του στο Μέγαρο Μουσικής ή αλλού, όπου υπάρχει θερμό ενδιαφέρον. Σε ένα μήνα η Ορχήστρα των Χρωμάτων διοργανώνει την πρώτη της εκδήλωση μετά από καιρό. Διανύουμε ασφαλώς μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, αλλά δεν είμαστε “μοιραίοι και άβουλοι αντάμα”».