Διευκρινίσεις για τη χρήση μάσκας έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, Πέμπτη (8/7) και αφορούν τους πελάτες στα μπαρ και την εστίαση.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι που ενδεχομένως κάποιοι να έχουν ξεχάσει λόγω της χαλαρότητας και των καλοκαιρινών ρυθμών. Η απαλλαγή από την υποχρέωση χρήσης μάσκας δεν έγινε ποτέ. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει έντονη συνάθροιση ή συγχρωτισμός. Δεν πετάξαμε τις μάσκες» υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και εξήγησε ότι η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε στις 23 Ιουνίου μετά από ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Η Αριστοτελία Πελώνη απέκλεισε νέα οριζόντια μέτρα τύπου lockdown αλλά παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικές παρεμβάσεις σε περίπτωση που αυτές χρειαστούν.

«Η κοινωνία και η οικονομία πρέπει να μείνουν ανοιχτές, δεν πρέπει να ξαναπάμε σε τέτοιου είδους μέτρα, δεν μπορεί ένα κομμάτι της κοινωνίας να κρατά τους άλλους πίσω» δήλωσε.

«Δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός καθώς λόγω και της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Delta τα μέτρα πρέπει να τηρούνται και οι εμβολιασμοί να προχωρήσουν.

«Το μόνο όπλο απέναντι στη μετάλλαξη και απέναντι στον ιό, η μόνη ασπίδα και για τον εαυτό μας και για τους άλλους είναι ο εμβολιασμός» τόνισε.

Τι είπε για την αύξηση των κρουσμάτων

Εστιάζοντας στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού η Αριστοτελία Πελώνη υποστήριξε ότι ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 27 έτη.

«Διαπιστώθηκε μεγάλη θετικότητα στην περιοχή της Γλυφάδας και από την ιχνηλάτηση προκύπτει μετάδοση από συγκεκριμένες δραστηριότητες» είπε.

Πώς σχολίασε τα νέα μέτρα στην εστίαση

Αναφερόμενη στα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο με μόνο καθήμενους πελάτες στα μπαρ και την εστίαση, δήλωσε ότι το φαινόμενο είναι δυναμικό, τα δεδομένα αξιολογούνται και «ό,τι χρειάζεται να γίνει θα γίνει».

Υπενθύμισε δε τα βαριά πρόστιμα που ισχύουν για την παράβαση των μέτρων και παράλληλα άλεσε τους πάντες να αντιληφθούν ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό.

Σχολιάζοντας την έναρξη εμβολιασμών με κινητά συνεργεία η Αριστοτελία Πελώνη επεσήμανε ότι κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους στην Κρήτη η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική και υψηλότερη του αναμενόμενου, ενώ χθες κλείστηκαν συνολικά 51.000 νέα ραντεβού εμβολιασμού.

Κλείνοντας απηύθυνε κάλεσμα στην Εκκλησία, την κοινωνία των πολιτών και την τοπική αυτοδιοίκηση να βάλουν πλάτη για την ενίσχυση των εμβολιασμών θυμίζοντας ότι προστατεύει συντριπτικά από βαριά νόσηση.