Το πλαίσιο συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία παραδοσιακά συνδέει τις δύο χώρες και αναζήτησαν τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα με τον ομόλογο του υπουργό Ναυτιλίας του Παναμά, Jorge Barakat, και τη νέα πρεσβευτή του Παναμά στην Ελλάδα, Christina Liakopulos de Papadikis, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Θέλουμε καθαρές, αποδοτικές, ασφαλείς και φθηνές ναυτιλιακές μεταφορές» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια της συνάντησης και πρόσθεσε: «Γι αυτό είναι σημαντικό να υιοθετούνται από τον ΙΜΟ και να κυρώνονται σε σύντομο διάστημα από τα κράτη μέλη αυτού ξεκάθαροι διεθνείς κανόνες, που δεσμεύουν όλους. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται μονομερείς νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες λόγω της μη δεσμευτικότητάς τους σε διεθνές επίπεδο, σε τελική ανάλυση πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας».

Ο Έλληνας υπουργός, εξάλλου, ενημέρωσε τον ομόλογο του, για τις προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο προς την κατεύθυνση της υποστήριξης του διεθνούς ρόλου της ναυτιλίας και της διασφάλισης της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ανέφερε επίσης, ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου εκπροσωπείται με προξενικά λιμεναρχεία ανά τον κόσμο και στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής τους, έχει δρομολογηθεί ένα νέο στον Παναμά.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους, έτσι ώστε να διορθωθούν τυχόν καθυστερήσεις στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, που δημιουργούν κενά για την άσκηση περιφερειακών πολιτικών.

Ταυτόχρονα, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στις αρχές της διεθνούς ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, της καταπολέμησης της πειρατείας, της περιβαλλοντικής προστασίας και της διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας της διεθνούς ναυτιλίας.

Ο κ. Barakat προσκάλεσε, τέλος, τον κ. Βαρβιτσιώτη να επισκεφθεί τον Παναμά και να διαπιστώσει από κοντά την πορεία των εργασιών διαπλάτυνσης της Διώρυγας του Παναμά, ενώ εξέφρασε την πίστη του, ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα παραμείνει στο άριστο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.