Μακριά και έντονη αναμένεται να είναι η κοινοβουλευτική βραδιά που θα ξεκινήσει στις 18:00 και θα γράψει άλλη μια σελίδα στα «πρακτικά» της υπόθεσης Βατοπεδίου.

Στην κρίσιμη αποψινή συνεδρίαση θα αποφασιστεί η παραπομπή ή όχι, των πέντε πρώην υπουργών της ΝΔ που εμπλέκονται στην υπόθεση, στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Στην συζήτηση έχουν δικαίωμα να πάρουν το λόγο όχι μόνο ο Αλέξανδρος Κοντός που έχει την ιδιότητα του βουλευτή, αλλά και οι Πέτρος Δούκας, , Ευάγγελος Μπασιάκος, Θόδωρος Ρουσόπουλος και Γιώργος Βουλγαράκης και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα το αξιοποιήσουν.

Όσον αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι πληροφορίες θέλουν τους βουλευτές της ΝΔ να συμμετέχουν στη συζήτηση για να εκθέσουν τις θέσεις τους, ωστόσο παραμένει αμφίβολο αν θα συμμετέχουν και στην ψηφοφορία που θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα.

Αντίστοιχη εκτιμάται ότι θα είναι η στάση του ΛΑ.Ο.Σ., που ήδη έχει τηρήσει αποστάσεις από την παραπομπή των πέντε, κάνοντας λόγο για παραγραφή των αδικημάτων.

Απόψε θα τοποθετηθούν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για την παραπομπή ή όχι των Θ. Ρουσόπουλου και Γ. Βουλγαράκη, καθώς στο πόρισμα της προανακριτικής επιτροπή διατύπωσαν επιφυλάξεις.

Όσον αφορά το κυβερνητικό στρατόπεδο, φαίνεται ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και δεν αποκλείεται ο προβληματισμός ορισμένων για το αν είναι επαρκώς στηριγμένες οι κατηγορίες για ορισμένους, και κυρίως για τον Γ. Βουλγαράκη, να αποτυπωθεί και στο αποτέλεσμα.

Για την ψηφοφορία θα στηθούν πέντε κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο. Η απόφαση της παραπομπής ή όχι λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών.