«Δεν πρέπει σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για τη Συμμαχία, ν’ ανοίγουμε ζητήματα στην περιοχή, την ώρα που οι κίνδυνοι από το Ισλαμικό Κράτος κι άλλοι κίνδυνοι απειλούν το σύνολο των κοινών μας συμφερόντων στη ΝΑ Μεσόγειο», δήλωσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, απαντώντας σε αναφορά Τούρκου βουλευτή για την παρουσία τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αποφεύγουμε εκατέρωθεν προκλήσεις και άνοιγμα ζητημάτων που μπορούν να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Ο κ. Στυλιανίδης, μιλώντας ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ -στην κοινή συνεδρίαση στη Βουλή της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή και της υποεπιτροπής για τις εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ- τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λειτουργεί ως κυρίαρχο κράτος- μέλος της ΕΕ, που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του Διεθνούς Δικαίου και σημείωσε ότι τα πλεονεκτήματα αυτά που προσδοκά μέσα από τις γεωτρήσεις δεν αφορούν μόνο το ελληνοκυπριακό κομμάτι του πληθυσμού, αλλά και τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να περιπλέκεται αυτό το θέμα με το ζήτημα της επίλυσης, το οποίο πρέπει να επιμείνουμε να διευθετηθεί, αλλά χωρίς να χάνουμε χρόνο για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην περιοχή, χωρίς να αδικούμε κανέναν και με απόλυτο σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και την ΑΟΖ που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του διεθνούς δικαίου της θαλάσσης και το οποίο θα ήταν ευχής έργο να επικύρωνε η Τουρκία.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας είπε ότι από το 2004 έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ενώ σε μια έμμεση αναφορά στην αύξηση του διμερούς εμπορίου, υπενθύμισε τη φράση «σύνορα που τα διαβαίνουν εμπορεύματα δεν τα διαβαίνουν στρατοί».

Ως προς την παρατήρηση Τούρκου συναδέλφου του να υπάρξει διάλογος όλων των χωρών της Α. Μεσογείου, απάντησε ότι μια τέτοια συζήτηση θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη ατζέντα, να υπακούει στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, στις αποφάσεις του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Οσμάν Μπακ, σχολίασε νωρίτερα ότι «η Τουρκία δεν διεκδικεί τίποτα στην Κύπρο, αλλά στη βόρεια Κύπρο υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες και ο τουρκικός στόλος ενεργεί μόνο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει, στα ανοιχτά της Κύπρου».

Αναφερόμενος στο σκάφος «Μπαρμπαρός» που διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες, είπε ότι «δεν θα έπρεπε να υπάρχουν μονομερείς ενέργειες από πλευράς Ελληνοκυπρίων, γιατί όλη η υφαλοκρηπίδα της νήσου είναι προσβάσιμη και έπρεπε να αποφασίσουν οι δύο λαοί του νησιού, πώς θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους στην περιοχή».

Ζήτησε δε να προηγηθεί «μια συμφωνία για το θέμα της Κύπρου, η οποία θα βοηθήσει να διευθετηθεί και το θέμα της κατανομής των φυσικών πόρων». Θα πρέπει, είπε καταλήγοντας, «να υπάρξει μέσα από τον ΟΗΕ μια συμφωνία για το θέμα της Κύπρου, μια σύγκλιση που ξεκινάει ήδη από το 2008, αλλά δεν κατέληξε σε συμφωνία».