Το μεταρρυθμιστικό DNA της κυβέρνησης, το οποίο θα ωθήσει την Ελλάδα στη μετά την πανδημία εποχή περνάει και μέσα από νέες θέσεις εργασίας, μέρος των οποίων προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής ανακοινώνοντας 4.900 νέες προσλήψεις στον τομέα της υγείας.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας για το ψηφιακό πιστοποιητικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων, ανάμεσά τους και η ενίσχυση του κλάδου της Υγείας. «Είναι αλήθεια ότι αυτούς τους 16 μήνες το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύθηκε με χιλιάδες επαγγελματίες υγείας. Τώρα προκηρύσσονται ακόμα 600 μόνιμες θέσεις γιατρών και το Σεπτέμβριο άλλες 4.900 θέσεις, πρωτίστως νοσηλευτών» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι «παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή πλησιάζουν τις 1.500. Ενώ τα νοσοκομεία μας διαθέτουν πια σύγχρονο εξοπλισμό και οι γιατροί μας τεράστια εμπειρία και όλα αυτά θα είναι πραγματικά κρίμα να ξοδευτουν σε μία αχρείαστη φθινοπωρινή αναμέτρηση με τον ιό. Στην επιθετική προώθηση στρατηγικών πρόληψης και βέβαια στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό πολλών δομών υγείας με τα περίπου δύο δισεκατομμύρια, τα οποία προορίζονται για αυτόν τον σκοπό από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το νέο ΕΣΠΑ».

Μόνιμες προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών και βοηθών μέσω ΑΣΕΠ για την ενίσχυση του ΕΣΥ είχε εξαγγείλει και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα βγει στον «αέρα» τον Σεπτέμβριο του 2021 και θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για τους νοσηλευτές που υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.

«Κλείνει το μάτι» στη μεσαία τάξη

Με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός, προσδιορίζοντας χρονικά τις προσλήψεις αυτές το Φθινόπωρο επιχειρεί να ικανοποιήσει μέρος των αυξημένων αναγκών της μεσαίας τάξης που έχει πληγεί περισσότερο μετά από δέκα μνημονιακά χρόνια, τα οποία διαδέχτηκε η πανδημία που προκάλεσε ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Ουκ ολίγες φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επαναλάβει ότι έχει δεσμευτεί ότι θα επιστρέψει στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση η υλοποίηση αυτής της προεκλογικής δέσμευσης. «Σε αυτόν το δρόμο θα βαδίσουμε όλοι μαζί, με σιγουριά, με αυτοπεποίθηση, με προγραμματισμό» έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός.

Θέλει ερείσματα στο μεσαίο χώρο

Είναι ξεκάθαρο ότι σε πολιτικό επίπεδο το Μαξίμου επιχειρεί να διευρύνει σε σημαντικό βαθμό τα ερείσματα της κυβέρνησης προς τον χώρο του κέντρου. Μετά από δύο χρόνια στην εξουσία και την διαχείριση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης βασική επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου είναι να κερδίσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που βρίσκεται εκτός των “γαλάζιων” κομματικών τειχών. Και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τόσο οι προσλήψεις, όσο η μείωση της φορολογίας και η καλλιέργεια επενδυτικού κλίματος που θα δημιουργήσει νέες προσδοκίες στην κοινωνία.