Σήμα να τρέξει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης έχει δώσει ο πρωθυπουργός καθώς στόχος του Μαξίμου είναι να έρθουν προς ψήφιση στη βουλή σειρά νομοθετημάτων και μάλιστα όχι σε επίπεδο θερινών τμημάτων αλλά με την Ολομέλεια ανοικτή εν μέσω θέρους.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στην μετά –covid εποχή και γι’ αυτό δεν θέλει να χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς όσο αποκλιμακώνονται τα επιδημικά στοιχεία στη χώρα μας,  τόσο αναδύει περισσότερο η ανάγκη για οικονομική και κοινωνική ανασύνταξη.

Για το λόγο αυτό έρχονται αλλαγές στο υγειονομικό, εργασιακό και κοινωνικό πεδίο, οι οποίες σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη θα έχουν μεταρρυθμιστικό πρόσημο και θα βάλουν τα θεμέλια για τη νέα εποχή που ευαγγελίζεται η ΝΔ. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της δεν θα μείνει με «σταυρωμένα τα χέρια», καθώς ήδη βρίσκεται σε θέση μάχης για τα εργασιακά, ενώ και προσεχώς τα μέτωπα που ανοίγονται είναι μεγάλα τόσο εντός, όσο και εκτός του κοινοβουλίου.

Κυβέρνηση: Casus belli το εργασιακό νομοσχέδιο

Εν μέσω πολιτικών διαξιφισμών κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με σημαντικές αλλαγές, μετά τη διαβούλευση και αφού ελήφθησαν υπόψη σειρά προτάσεων από επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, που δεν αλλάζουν όμως το πνεύμα της μεταρρύθμισης. Βάσει του σχεδιασμού, η επεξεργασία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα ξεκινήσει την Τρίτη 8 Ιουνίου, με στόχο  να ψηφιστεί στις 17 Ιουνίου, μετά από δύο συνεδριάσεις.

Στην επίμαχη διάταξη για τις απολύσεις διευκρινίζεται ότι η καταβολή της αποζημίωσης πρέπει να είναι σύγχρονη με την απόλυση και ορίζεται ότι η υπολειπόμενη καταβληθείσα αποζημίωση δεν συνιστά λόγο ακύρωσης αλλά συμπλήρωσης αυτής.

Αλλαγές υπάρχουν και στις διατάξεις περί απεργιών, καθώς ορίζεται ότι εάν κριθεί παράνομη απεργία ή στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, δεν επιτρέπεται  η κήρυξη απεργίας από την αντίστοιχη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση για το ίδιο θέμα.

Ποια νομοθετήματα έρχονται

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Μέσα στο καλοκαίρι έρχεται στη βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση με μπόνους των εκπαιδευτικών, το οποίο δίνει διπλό ρόλο αποτίμησης του έργου των δασκάλων και των καθηγητών από διευθυντές και σχολικούς συμβούλους (θεσμός που επανέρχεται), αλλά και ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία ακόμη και των μαθητών. Στόχος είναι να ψηφιστεί και να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα από το νέο σχολικό έτος.

Επικουρική ασφάλιση

Τη σκυτάλη στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, μετά την ψήφιση του εργασιακού, θα πάρει το σχέδιο για τη δημιουργία του νέου επικουρικού ταμείου με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από την 1/1/2022. Το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί τον Ιούνιο σε διαβούλευση, με στόχο να ψηφιστεί αρχές Ιουλίου. Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης είναι κεφαλαιοποιητικό, δηλαδή οι εισφορές των νέων εργαζομένων, αντί να χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται σ’ έναν ατομικό «κουμπαρά» και θα επενδύονται για τις συντάξεις των ίδιων των ασφαλισμένων.

Ανακατανομή πόρων

Να  βάλει τέλος στο στρεβλό καθεστώς της επικάλυψης αρμοδιοτήτων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης θέλει η κυβέρνηση, μεταφέροντας ταυτόχρονα και τους απαραίτητους πόρους στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας. Πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι να μεταφέρει την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, ενώ ανοιχτή είναι η συζήτηση και για την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, των χρημάτων δηλαδή που έχει η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, προκειμένου να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό της.

Επανασχεδιασμός του ΕΣΥ

Τον επανασχεδιασμό του χάρτη της Υγείας έχει προαναγγείλλει ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα περιλαμβάνει νέα ψηφιακά πρότζεκτ και συνεργασία με τους ιδιώτες, ενώ προτεραιότητα θα αποτελέσει το χτίσιμο ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα μπορεί αποτελεσματικά να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.