Γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος ζητώντας να πληροφορηθεί εάν έχουν ήδη ληφθεί προληπτικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού του Έμπολα αλλά και την αποφυγή εκδήλωσης πανδημιών περαιτέρω.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο κ Κύρτσος, οι ιικές και μικροβιακές επιδημίες και πανδημίες (πχ πανδημία του ιού Η1Ν1 το 2009), δεν εξαφανίζονται, αλλά ιστορικά έχουν ένα κύκλο επαναφοράς (περίπου ανά 10-15 έτη) ίσως και με εξελισσόμενες μορφές.

Ο κ. Κύρτσος τονίζει στην ερώτησή του, ότι σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση τέτοιων κρίσεων και πανδημιών ξοδεύονται υπέρογκα ποσά στην αποθεραπεία, ενώ σήμερα, ο συνδυασμός των επιστημών της Μικροβιολογίας και Ιολογίας με την επιστήμη της Βιοπληροφορικής, μπορούν να δημιουργήσουν προγράμματα πρόβλεψης, τουλάχιστον των πανδημιών, ώστε σε ικανό χρονικό διάστημα να γίνεται αποφυγή τους με σκοπό να μειώνεται τελικά σημαντικά το κόστος αντιμετώπισης τέτοιων εξάρσεων και τα μέτρα διαχείρισης να είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματικά.

Ο κ. Κύρτσος ζητεί συνεπώς να πληροφορηθεί, αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο προώθησης της συνεργασίας επιστημονικών πεδίων της Μικροβιολογίας, της Ιολογίας και της Βιοπληροφορικής, με στόχο την πρόβλεψη κρίσεων πανδημίας, τη στιγμή που οι προαναφερόμενες επιστήμες έχουν τα κατάλληλα μοριακά και άλλα επιστημονικά εργαλεία, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση επικίνδυνων ιών και μικροοργανισμών στις κοινωνικές ομάδες και, σε περίπτωση που υπάρχει, να κοινοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποιές συγκεκριμένες δράσεις έχουν αναληφθεί για την προώθηση θετικών αποτελεσμάτων προς όφελος της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών.

Τέλος, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΠΟΥ σε ζητήματα άμεσης ανάγκης, όπως η εκδήλωση πανδημιών και ζητεί να μάθει αν έχουν αναληφθεί δράσεις για την πρόληψη εκδήλωσης πανδημίας λόγω του ιού Έμπολα.