Την ώρα που όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού στη Γερμανία, ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται σταθερά. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, ο Χάικο Μάας θεωρεί ότι θα υπάρξουν περισσότερες δυνατότητες για ταξίδια τους επόμενους μήνες. Και για όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Λόγω της βελτιωμένης κατάστασης του κορονοϊού στη Γερμανία, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένει ότι οι καλοκαιρινές διακοπές θα είναι δυνατές και πάλι φέτος. «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η ζωή θα ξαναγίνει κανονική, εάν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να μειώνεται και η εκστρατεία εμβολιασμού σημειώνει πρόοδο», δήλωσε σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων του δημοσιογραφικού ομίλου Funke.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί την Πεντηκοστή (23 Μαϊου για Καθολικούς και Διαμαρτυρόμενους) ή τις επόμενες εβδομάδες. Εκτιμώ όμως ότι θα ζήσουμε ξανά σε κανονικές συνθήκες το καλοκαίρι -και αυτό περιλαμβάνει τις καλοκαιρινές διακοπές. Ο στόχος είναι να καταστούν δυνατά τα ταξίδια», είπε ο Μάας. Ταυτόχρονα υπογράμμισε: «Μια ματιά στην Ινδία και τη Νότια Αμερική, για παράδειγμα, αποδεικνύει ότι απέχουμε πολύ από το να θεωρήσουμε ότι έχουμε νικήσει τον κορονοϊό».

Όσον αφορά την πιθανή χαλάρωση για τα ταξίδια, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «αυτό θα μπορούσε επίσης να ισχύσει και για άτομα που δεν θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού το καλοκαίρι. Εκτιμώ ότι τα εκτεταμένα διαγνωστικά τεστ και η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής θα δώσουν επίσης την δυνατότητα και σε μη εμβολιασμένα άτομα να κάνουν διακοπές».

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός τονίζει επίσης ότι «όποιος ταξιδεύει φέρει και την ευθύνη του κινδύνου. Αποκλείεται επί του παρόντος μια ακόμα εκστρατεία επιστροφής παραθεριστών. Εάν η κατάσταση πανδημίας σε ορισμένες χώρες επιδεινωθεί, αυτό δεν πρέπει να εκπλήξει κανέναν σήμερα, το 2021, σε αντίθεση με το προηγούμενο έτος. Όλοι έχουν αποκτήσει εμπειρία με τον κορονοϊό».

«Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι αεροπορικές εταιρείες είχαν επίσης την ευκαιρία να προσαρμοστούν στην κατάσταση. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι πολίτες μας θα μπορούν όμως να βασίζονται στις περισσότερες από 200 γερμανικές πρεσβείες και τα προξενεία σε όλο τον κόσμο. Εκεί θα λάβουν βοήθεια και συμβουλές μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», πρόσθεσε.

Τέλος, απέρριψε στη συνέχεια τις αιτιάσεις για δημιουργία μιας κοινωνία δύο κατηγοριών χωρισμένη σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. «Δεν συζητούμε για τη δημιουργία ειδικών δικαιωμάτων για τους εμβολιασμένους ανθρώπους, αλλά για την άρση των περιορισμών των θεμελιωδών δικαιωμάτων όπου πλέον αυτόι οι περιορισμοί δεν δικαιολογούνται. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να αντέξουμε αυτήν την προσωρινή ανισότητα και διότι οι πολίτες στην πανδημία έχουν επανειλημμένα δείξει αλληλεγγύη», κατέληξε.