Με τον Πρόεδρο του Χιλιανού Κοινοβουλίου κ. Aldo Cornejo, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, συναντήθηκε σήμερα ο της Βουλής κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο Πρόεδρος της Βουλής επέδωσε στον Χιλιανό ομόλογό του το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων συνοδευόμενο από πάπυρο, σε ένδειξη τιμής, φιλίας και εκτίμησης αλλά και για τα φιλελληνικά του συναισθήματα.

Ο κ. Μεϊμαράκης στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Χιλής στο Μουσείο της Ακρόπολης «κάτω από τη σκιά του Παρθενώνα, για να μπορέσουμε να σας φιλοξενήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» όπως είπε στον κ. Cornejo, συγχαίροντας τον για την Επιτροπή την οποία έχει δημιουργήσει ώστε να επιστρέψουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα ξανά στην Ελλάδα, στη βάση τους, στο Μουσείο της Ακρόπολης αλλά και διότι πρόσφατα η Χιλή έδωσε το όνομα «Grecia» – «Ελλάδα» σε μια στάση του Μετρό.

«Οι σχέσεις των δύο χωρών, των δύο λαών μας είναι άριστες αλλά έχουν και περιθώρια να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο κυρίως σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Γι’ αυτό και πιστεύω κ. Πρόεδρε πως οι αντιπροσωπείες μας, τα μέλη των επιτροπών μας, θα μπορούν να συζητήσουν ένα προγραμματισμό σύσφιξης των σχέσεων μας. Μ’ αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Χιλής ανταπαντώντας είπε:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε που βρισκόμαστε σε αυτό το τόσο σημαντικό μέρος της Αθήνας, το οποίο αποτελεί πολιτιστική κληρονομία τόσο δική σας αλλά θα έλεγα και δική μας.

Από την επίσκεψη μου αυτή προσδοκώ, να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ Χιλής και Ελλάδος. Θα ήθελα επίσης να σημειώσω, πως ακόμα η Πρόεδρος μας δεν έχει διορίσει Πρέσβη της Χιλής στην Ελλάδα, αλλά πιστεύω πως αυτό θα γίνει σύντομα.

Μας ενδιαφέρει επίσης και σε επίπεδο Κοινοβουλίων, όχι μόνο η μεταξύ μας σύσφιξη των σχέσεων, αλλά να δούμε περαιτέρω ποια είναι τα σημεία στα οποία μπορούμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας.

Όπως ξέρετε, η δική μας Βουλή, είναι εδώ και 20 χρόνια, μετά την περίοδο της Δικτατορίας, ενεργή. Εσείς από την άλλη πλευρά έχετε μια πάρα πολύ μακρά εμπειρία ενώ εμείς βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διόρθωσης ορισμένων θεμάτων, οικονομικών και άλλων, οπότε θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πολλά διδάγματα από αυτή την επίσκεψη.

Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μπορέσω να τιμήσω αυτό το μετάλλιο, το οποίο είχατε την καλοσύνη να μου αποδώσετε».