Σε εκλογική ετοιμότητα και έτοιμος να φτάσει την διαπραγμάτευση με την τρόικα μέχρι τέλους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον βουλευτή κόμματος Δημήτρη Στρατούλη.

«Είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα και βλέπουμε μια αποσύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, με μια αντιπαράθεση ακόμη και ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, που δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο, αλλά και με τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα της πολιτικής των μνημονίων. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι ότι βρίσκονται σε πανικό και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, λόγω της ανερχόμενης τάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι το κλίμα νίκης έχει μετατραπεί σε αέρα νίκης για τις επόμενες εκλογές. Δεν θα το έλεγα αυτοδυναμία, αλλά κατάκτηση της πλειοψηφίας της Βουλής με την έννοια ότι στόχος μας είναι αυτό πλέον, έχοντας πει ότι δεν θα είμαστε μόνο αυτοδύναμη κυβέρνηση, έχοντας το «151», αν το πετύχουμε, αλλά και ότι θα στηριχθούμε και σε άλλες δυνάμεις, κυρίως της Αριστεράς, και αντιμνημονιακές, που έχουν μια συνέπεια στην αντιπαράθεση (με την κυβέρνηση και τις πολιτικές της)» τόνισε ο Δημήτρης Στρατούλης μιλώντας στο «Βήμα Fm».

Αναφορικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους δανειστές σημείωσε:

«Θα κάνουμε διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το ύψος του χρέους της χώρας, με στόχο να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του. Έχουμε φροντίσει να είναι ελάχιστες οι πιθανότητες αυτό να μη γίνει δεκτό, διότι έχουμε και από το λαό τις εγγυήσεις. Δεν θα πάμε στους δανειστές να τους πούμε αυτό που θέλουν να ακούσουν. Θα τους πούμε αυτό που θέλει ο λαός, ο οποίος ήδη, απ’ ό,τι δείχνουν και οι έρευνες της κοινής γνώμης για το θέμα του χρέους, είναι συντριπτικά με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάσα οικονομική και κοινωνική αν δεν διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους για να μπορέσει να πάρει και πάλι μπροστά η οικονομία, η κοινωνία, ο λαός και η χώρα. Εμείς, θα πάμε με αυτό που θέλει ο λαός και θα τον έχουμε μαζί μας. Δεύτερον, με επαφές και συναντήσεις που γίνονται ήδη προσπαθούμε να έχουμε αλληλεγγύη και στήριξη και λαών και χωρών του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου, πιστεύοντας ότι μια ανάδειξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει ένα ντόμινο κατά των πολιτικών της αιώνιας λιτότητας της Μέρκελ και επιδιώκουμε από τώρα – δεν το περιμένουμε τότε – και τα αναγκαία διεθνή στηρίγματα».

Για το αν δεν πετύχει αυτή η στάση, ο Δ. Στρατούλης, ξεκαθάρισε:

«Έχουμε πει ότι πάμε αποφασισμένοι και με νωπή τη λαϊκή βούληση. Η ιστορία δεν γράφεται με «αν», αλλά με τους στόχους που πας να παλέψεις. Η ιστορία της χώρας μας, που τα σύνορά της έχουν χαραχθεί με το αίμα του λαού της και τους αγώνες του, και από πολιτικές δυνάμεις που ήταν αποφασισμένες, με χαραγμένη πολιτική γραμμή και απόφαση να την πάνε μέχρι τέλους. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να πουν και όπου και να πάνε τη διαπραγμάτευση, επειδή έχουμε τους στόχους μας και το πρόγραμμά μας, θα το πάμε μέχρι τέλους, με τη στήριξη του λαού. Αυτό και τίποτε περισσότερο ή λιγότερο. Δεν μπορώ να μπω σε σενάρια, διότι εμείς πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε στους στόχους μας. Και να υπάρξει (κακό) σενάριο, θα το αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα και στόχο να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Δεν υπάρχει plan B, ένα είναι το πλάνο, το plan A, που λέει ότι θα πάμε μέχρι τέλους το πρόγραμμά μας και θα το διαπραγματευτούμε σκληρά. Οι «κακοί Γερμανοί» λειτουργούν για τα δικά τους συμφέροντα. Μπορεί να εξαρτώνται όμως και αυτοί από εμάς, με την έννοια ότι έχουμε διεκδικήσεις 162 δις ευρώ από πολεμικές αποζημιώσεις και από το κατοχικό δάνειο και μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ευρύτερα προοδευτική, που θα πάει να δώσει τη μάχη διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ένα από τα μεγαλύτερα όπλα που θα έχει στη διάθεσή της σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση θα είναι τέτοια ζητήματα. Τα πάντα μπορούν να συμβούν αν έχεις αυτοπεποίθηση στο στόχο που θέτεις και έχεις πείσει τον ελληνικό λαό σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση. Ανθόσπαρτος αυτός ο δρόμος δεν θα είναι σε καμία περίπτωση, διότι θα έχει δυσκολίες. Δεν θέλουμε να κοροϊδέψουμε κανέναν, σε καμία περίπτωση. Ο άλλος δρόμος είναι καταστροφή»…

Σχετικά με την κατάργηση του Μνημονίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε:

«Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την ψήφο του ελληνικού λαού για να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής ανακούφισης και επανεκκίνησης της οικονομίας που δεν έχει καμία σχέση με το δημόσιο χρέος και με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της χώρας θα το εφαρμόσουμε και θα καταργήσουμε τα Μνημόνια και θα διαπραγματευτούμε το χρέος της χώρας μέχρι τέλους. Μέχρι τέλους θα πάμε αυτή την πολιτική μας».

Τέλος, για τις συμμαχίες που θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, ανέφερε:

«Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί επίσημα για το συγκεκριμένο θέμα και στις θέσεις και αποφάσεις του έχει πει ότι τη μάχη του θα τη δώσει εντός Ευρώπης και ευρώ, σε συμμαχία με τις χώρες του φτωχού μεσογειακού Νότου. Και μάλιστα, η διαπραγμάτευση με το χρέος δεν θα γίνει μόνο σε εθνικό επίπεδο, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους πιστωτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο μυαλό του να γίνει ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, μια ευρωπαϊκή διάσκεψη που θα αντιμετωπίζει όχι μόνο το πρόβλημα του χρέους της χώρας. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν, ακόμη και η Γαλλία και Ιταλία, χρέη τρισεκατομμυρίων ευρώ. Το γνωρίζουν… Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας διαφώνησε με αυτές τις πολιτικές. Άλλο ότι τον «έφαγαν»… Κινδυνεύουν άμεσα οι χώρες αυτές με πολιτικές μνημονίων, αν δεν ανατραπούν αυτές οι πολιτικές. Όπως η Ιταλία. Θα πάμε λοιπόν έτσι εκεί και θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός. Έχουμε πει ότι πρέπει να γίνει και ευρωπαϊκή διάσκεψη, όπως έγινε και το 1953 για λογαριασμό της Γερμανίας και να υπάρξει ριζική αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους πρώτα για την Ελλάδα, που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, και μετά για τις υπόλοιπες χώρες του μεσογειακού Νότου που έχουν το ίδιο πρόβλημα».