Για βαλβίδες αποσυμπίεσης της κοινωνίας μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη αναφερόμενη στα μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζονται από το περασμένο Σάββατο, κάνοντας λόγο για καλή συμμόρφωση των πολιτών, δεδομένου ότι στην πλειονότητά τους τήρησαν τα μέτρα.

Όπως επισήμανε, «ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των ειδικών η κυβέρνηση αποφάσισε -την περασμένη Τετάρτη- το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ολόκληρη τη χώρα, με ραντεβού, από σήμερα Δευτέρα. Με συμμάχους την βελτίωση του καιρού, την πρόοδο του εμβολιασμού και την αξιοποίηση -από αυτή την εβδομάδα- των self tests, δίνει βαλβίδες αποσυμπίεσης στην κοινωνία για καλύτερη εφαρμογή των μέτρων. Αποφάσισε ακόμη την άρση των περιορισμών στις διαδημοτικές μετακινήσεις κατά τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να δοθεί ανάσα στους πολίτες με ταυτόχρονη τήρηση των μέτρων».

Για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στις τρεις περιοχές που δεν θα ανοίξουν τα καταστήματα του λιανεμπορίου, επισήμανε: «Δυστυχώς, η τάση ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και ο σοβαρός κίνδυνος τεράστιας πίεσης στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης οδήγησε την Επιτροπή στην απόφαση να εισηγηθεί στην κυβέρνηση την αναστολή, για μία εβδομάδα, του ανοίγματος των καταστημάτων στις τρεις αυτές περιοχές. Δεν υπήρχε, κατ’ επέκταση, καμιά άλλη δυνατότητα πέρα από τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για τον εμπορικό κόσμο και τους πολίτες των τριών αυτών πραγματικά ταλαιπωρημένων περιοχών».

Για τους εμβολιασμούς και τα self tests

Η Αριστοτελία Πελώνη είπε ότι αυτό το μήνα εκτιμάται ότι θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύριο επιπλέον εμβολιασμοί -σχεδόν όσοι έγιναν από την αρχή μέχρι σήμερα- ενώ το Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουμε ακόμη περισσότερα εμβόλια. Από σήμερα, ο μέσος αριθμός εμβολιασμών ανά ημέρα αναμένεται να ξεπερνά τους 50.000.

Για τα self tests είπε ότι συνιστούν συμπληρωματικό μέσο έγκαιρης διάγνωσης και δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους που γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται.

Κάλεσε τους εργαζόμενους των καταστημάτων να σπεύσουν στα 102 σημεία σε όλη την χώρα όπου κινητές Ομάδες Υγείας ΕΟΔΥ πραγματοποιούν δωρεάν rapid tests για όλους τους πολίτες. «Συστήνεται ισχυρά στους εργαζόμενους των καταστημάτων να προχωρήσουν σε προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι προφανές ότι τα self test μας δίνουν τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας. Είναι όμως σημαντικό να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση. Να μην νομίζει όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ ότι μπορεί να ησυχάζει, να χαλαρώνει, να συνωστίζεται Αλλά να συνεχίσει να φοράει την μάσκα του να τηρεί τις αποστάσεις, να εφαρμόζει τα μέτρα ατομικής υγιεινής» κατέληξε.