«Και πώς να φύγει κάποιος; Αν πιάσει απαγορευτικό, πώς θα γυρίσει να ψηφίσει;». Ο κόσμος ήταν ασυνήθιστα πολύς αυτή την εβδομάδα στην Ικαρία. Αφορμή οι ισχυροί νοτιάδες του Αιγαίου. Αιτία η πόλωση των εκλογών. Το ρετρό σύνθημα «Καμία ψήφος χαμένη» επέστρεψε στην καθημερινότητα του νησιού, καθώς μετά τον α΄ γύρο των εκλογών διαφαίνεται το ενδεχόμενο να πέσει το «κόκκινο κάστρο» του Αιγαίου. Η πρωτοκαθεδρία συνδυασμών του ΚΚΕ απειλείται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι «λοιπές δυνάμεις» συσπειρώθηκαν υπό έναν συνδυασμό και χτυπούν «στα ίσια» τον υποψήφιο του Περισσού.

Η συνένωση, ελέω «Καλλικράτη», των τριών δήμων του νησιού σε έναν, ένωσε ΠαΣοΚ, ΝΔ, Συνασπισμό, Δημοκρατική Αριστερά, αλλά και όποια ψήγματα ΛΑΟΣ, κόντρα στον υποψήφιο της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Στέλιο Σταμούλο. Τα αποτελέσματα δικαίωσαν τη συσπείρωση καθώς πρώτος αναδείχθηκε ο κ. Χριστόδουλος Σταυρινάδης με 45,17%, αφήνοντας δεύτερο το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ με 43,92%. «Συνασπίστηκαν απέναντί μας διότι στην Ικαρία υπάρχει μια ενοχλητική φωνή» λέει στο «Βήμα» ο επί 12 χρόνια δήμαρχος Ευδήλου κ. Σταμούλος, σχολιάζοντας την εφετινή πόλωση. «Θέλουμε να σπάσουμε το κατεστημένο του ΚΚΕ στην Ικαρία, καθώς επί χρόνια οι δήμαρχοί του έβλεπαν τα τρένα να περνούν» αντιτείνει ο ιατρός κ. Σταυρινάδης. Στους προ «Καλλικράτη» δήμους το ΚΚΕ διατηρούσε την κυριαρχία. Τι συνέβη και η αποκαλούμενη «Κούβα του Αιγαίου» βρίσκεται κοντά στη… μετά Κάστρο εποχή; «Οι εκλογές είναι πολιτικές» υποστηρίζει ο υποψήφιος του ΚΚΕ. «Δεν μπορούμε την ώρα που ο λαός υποφέρει εμείς να τάζουμε τοπικούς παραδείσους.Τι είμαστε;Νησίδα ευημερίας σε μια ρημαγμένη χώρα;» συμπληρώνει. «Ας μιλήσουμε για αυτοδιοίκηση» τονίζει ο κ. Σταυρινάδης. «Για τα προβλήματα ενός νησιού που υποφέρει. Για την απουσία υποδομών, για ένα μεγάλο κομμάτι οδικού δικτύου που είναι ακόμη χωματόδρομοι,για τα ημιτελή λιμάνια, για την απουσία βιολογικού καθαρισμού,για την αποψίλωση των δασών λόγω υπερβόσκησης».

«Από τον Εμφύλιο και μετά η Ικαρία ήταν σαν να μην υπήρχε στον χάρτη» απαντά ο κ. Σταμούλος. «Οι πεισμωμένοι και ενημερωμένοι όμως Ικαριώτες δεν άλλαζαν γνώμη» υποστηρίζει και τονίζει ότι εν όψει δεύτερης Κυριακής «δεν ζητάμε τη στήριξη κανενός άλλου κόμματος. Θα μας μείωνε κάτι τέτοιο». «Είπαμε να βάλουμε στην άκρη τα κόμματα και τις ταυτότητες» τονίζει από την πλευρά του ο κ. Σταυρινάδης. «Προέρχομαι από αριστερή οικογένεια.Είπαμε όμως να βάλουμε μπροστά τον τόπο μας, καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, υλοποιήσιμο». Είναι η… Κούβα του Αιγαίου, όπως χαρακτηρίζεται; «Δεν μας ενοχλεί να μας λένε έτσι» λέει ο κ. Σταμούλος. «Καμαρώνουμε κιόλας,μακάρι να μοιάσουμε στην Κούβα» συμπληρώνει. «Κούβα σημαίνει ελευθερία,αλλά δυστυχώς όχι και πρόοδος» απαντά ο κ. Σταυρινάδης. Καμμένος υπέρ του «κόκκινου» υποψηφίου

Τρίτος την περασμένη Κυριακή αναδείχθηκε ο κ. Ηλίας Γαγλίας. Επικεφαλής της «Αυτόνομης Συσπείρωσης», ο οικονομολόγος από τις Ράχες συγκέντρωσε ποσοστό 10,90%. Αργά χθες το βράδυ σε συνέλευση της παράταξής του αποφασίστηκε η ψήφος κατά συνείδηση στον β΄ γύρο, «ως ελεύθεροι πολίτες», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, αλλά και η μη πραγματοποίηση συνάντησης με τους άλλους δύο συνδυασμούς, νωρίτερα από την επόμενη Δευτέρα.

Παρέμβαση ωστόσο έγινε από τη ΝΔ και τον «άτυπο βουλευτή Ικαρίας» κ. Πάνο Καμμένο όπως δηλώνει ως σύζυγος Ικαριώτισσας. Αφίχθη χθες βράδυ στο νησί και μιλώντας στο «Βήμα» από τον… καταπέλτη του «Νήσος Μύκονος» σημείωσε ότι «απόφαση του κόμματός μας είναι ότι όπου δεν υπάρχει υποψήφιος της ΝΔνα στηρίξουμε συνδυασμούς που αντιτάσσονται στο μνημόνιο» και αυτό πάει να υπερασπιστεί, κόντρα στις τρεις τοπικές «γαλάζιες» οργανώσεις που τάχθηκαν- και χθες, προ… της άφιξης Καμμένου- υπέρ του κ. Σταυρινάδη και όχι με το «αντιμνημονιακό» ΚΚΕ. Την ίδια ώρα, ο κ. Αντώνης Σαμαράς ταξιδεύει ως τη Χίο για τη στήριξη του κ. Παύλου Βογιατζή, προσδοκώντας και στις ψήφους του ΚΚΕ στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ