Σήμερα το πρωί θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Χθες η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Πλάμεν Ορεσάρσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας, ακυρώθηκε λόγω έλλειψης χρόνου.

Η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου από τα κατεχόμενα και στο τραπέζι θα βρεθεί το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ είχε μακρά συνομιλία και με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η κοινή γραμμή πλεύσης.

Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις για ευθύνες στην καθυστέρηση των συνομιλιών για το κυπριακό και παραμένει στη θέση της ότι επιδιώκει λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Κατά την παρέμβασή του στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Αντώνης Σαμαράς, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στην σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν που ενισχύει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη χώρα.

Κάλεσε δε την αφγανική κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα για την φύλαξη των συνόρων της προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της μετανάστευσης.

Το απόγευμα στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι η Αλβανία απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

Έθεσε δε δύο σημαντικά ζητήματα: Πρώτο το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης στην χώρα.