«Καθώς η ελληνική οικονομία περνάει σε ένα ανοδικό κύκλο ανάπτυξης, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τη χώρα, είναι η ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας. Γι’ αυτό, λοιπόν, επιδιώκουμε ένα δυνατό, ένα ισχυρό κοινωνικό μέρισμα απασχόλησης, μέσα από αυτήν την ανάπτυξη», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου Συμβουλίου Κοινωνικής Απασχόλησης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή των πολιτικών ηγεσιών των συναρμόδιων υπουργείων και των προεδρείων των κοινωνικών εταίρων.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Βρούτσης, σήμερα ήταν η πρώτη θεσμοθετημένη συνάντηση, που και για αυτόν το λόγο δημιουργήσαμε, του Κυβερνητικού Συμβούλιου Απασχόλησης. «Έγινε μία εποικοδομητική και χρήσιμη συζήτηση με τους Κοινωνικούς Εταίρους και με τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία δημιουργούν δράσεις πάνω στον τομέα της απασχόλησης και εξήχθησαν πολύ σημαντικά συμπεράσματα», σημείωσε.

Διευκρίνισε ακόμη ότι οι συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβούλιου Απασχόλησης θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η επόμενη θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο. «Τα συμπεράσματα και τα πρακτικά του Συμβουλίου, θα αποτελέσουν για εμάς κατευθυντήριες γραμμές, μέσα από τις οποίες θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα, μέχρι την επόμενη συνάντηση», πρόσθεσε.

«Ενδεικτικά αναφέρω, που είναι και στις εισηγήσεις που κάναμε ως υπουργείο Εργασίας, το λευκό μητρώο των επιχειρήσεων, μέσα από το οποίο θα επιδιώξουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθότι διαθέτουμε και τα εργαλεία, όπως είναι η Εργάνη, να διαμορφώσουμε ένα μητρώο για τις επιχειρήσεις που θα κινητροδοτούμε εκείνους οι οποίοι είναι συνεπείς, συμμορφώνονται με τους νόμους του κράτους, τις επιχειρήσεις εννοώ, που δεν χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, που διατηρούν τον αριθμό των εργαζομένων τους ή τον αυξάνουν, που δεν είναι εποχιακές, που δεν έχουν επιπέσει σε παραβάσεις εργασιακές, θα έχουν απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, μία μειωμένη παρέμβαση όσον αφορά τους ελέγχους του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ και ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει μέσα από ένα διάλογο που θα ξεκινήσουμε αμέσως σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να το συνδέσουμε και με μία πιθανή μείωση των εισφορών», συνέχισε ο υπουργός Εργασίας, για να συμπληρώσει πως «επιπλέον, είναι το ζήτημα το οποίο αφορά τις συμπράξεις των Κοινωνικών Εταίρων, που θα γίνει, επίσης, για πρώτη φορά με το υπουργείο Εργασίας, με την Κυβέρνηση γενικότερα, αλλά και με τον ΟΑΕΔ. Να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς, τις δράσεις, τις συνέργιες που κάνουν οι Κοινωνικοί Εταίροι και η Κυβέρνηση, έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα όλων των ενεργειών».

Ανακοίνωσε ακόμη ότι την Παρασκευή υπέγραψε την υπουργική απόφαση «από την οποία γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρωτοποριακά στην Ευρώπη, η διάγνωση αναγκών εργασίας, καθώς υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο το οποίο απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, μέσα από το οποίο, προαιρετικά σε πρώτη φάση, μπορούμε να αναγνώσουμε τις ανάγκες για απασχόληση, για δεξιότητες, ηλικιακά κριτήρια, προσόντα και αυτό θα αποτελέσει την πρώτη βάση, την πιο αξιόπιστη που είχαμε ποτέ στη χώρα, για αν δούμε βραχυχρόνια και μακροχρόνια την πραγματική διάγνωση των αναγκών εργασίας που δεν την είχαμε ποτέ μέχρι τώρα».