Τα μεσάνυχτα αναμένεται να ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί στη Βουλή, αναφορικά με το εάν θα συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Η εν λόγω διαδικασία αναμένεται να έχει τυπικό χαρακτήρα καθώς για τη σύστασή της απαιτούνται τουλάχιστον 151 ψήφοι και το κυβερνών κόμμα που κατέθεσε το σχετικό αίτημα για τη σύσταση της Επιτροπής, διαθέτει από μόνο του 158. Οπότε είναι βέβαιη η συγκρότησή της.

Ήδη έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση στην αίθουσα της Ολομέλειας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 19:00 το απόγευμα, οπότε και θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία η οποία όμως θα πάρει χρόνο λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί εξαιτίας της πανδημίας, ενώ οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να στείλουν επιστολική ψήφο και να μην είναι παρόντες.

Μάλιστα το ζήτημα της επιστολικής ψήφου προκάλεσε ένταση, καθώς οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Ιω. Ραγκούσης, του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήττας εξέφρασαν τη διαφωνία τους. Ειδικότερα, ο κ. Ραγκούσης έκανε λόγο για σοβαρή καταστρατήγηση της μυστικότητας της ψηφοφορίας , με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Αθ. Πλεύρης να απαντά ότι η δυνατότητα επιστολικής ψήφου δόθηκε με την αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής λόγω πανδημίας. Επίσης, ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης σημείωσε ότι και πριν την αναθεώρηση του Κανονισμού, ενσωματώθηκαν κανονικά επιστολικές ψήφοι, σε ανάλογες διαδικασίες.

Θυμίζουμε ότι οι βουλευτές της ΝΔ προτείνουν τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών») σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό Επικρατείας το χρονικό διάστημα από 23 Σεπτεμβρίου 2015 έως 5 Νοεμβρίου 2016 και εν συνεχεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έως τις 9 Ιουλίου 2019, κ. Νικόλαο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του: 1) Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση (αρ. 159 ΠΚ) και 2) Παράβαση Καθήκοντος κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση (ΠΚ 259).