Τη στρατηγική που έχει θέσει στο τραπέζι η κυβέρνηση για ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων και την ευελιξία στις διαδημοτικές μετακινήσεις αναμένεται να εξετάσει η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη σε έκτακτη συνεδρίαση, συνεκτιμώντας τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά διαμορφώνονται από την πορεία των κρουσμάτων και την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο newsbeast.gr ότι την ίδια ημέρα ή το αργότερο την Πέμπτη αναμένονται και οι τελικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και την επανεκκίνηση των κοινωνικών και εμπορικών δραστηριοτήτων με το συμπληρωματικό εργαλείο του self testing.

Για το λόγο αυτό άλλωστε αυτή την ώρα διαβιβάζεται ο φάκελος του διαγωνισμού για τα 10 εκατομμύρια self-tests για τον κορονοϊό στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου, δεδομένου ότι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος 30 εταιρείες.

Άνοιγμα λιανεμπορίου στις 5 ή 12 Απριλίου

Κυβερνητικά στελέχη στοχεύουν σε άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου ωστόσο – εάν απαιτηθεί extra χρόνος από τους ειδικούς – το άνοιγμα θα παραταθεί για τις 12 Απριλίου. Βασικός στόχος είναι η αγορά να προλάβει να λειτουργήσει πριν από το Πάσχα, ενώ ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται να προκριθεί είτε τα μοντέλα click away – click in shop είτε ο περιορισμός του αριθμού των καταναλωτών ανάλογα τα τετραγωνικά των καταστημάτων.

Για τα σχολεία

Οι ειδικοί επεξεργάζονται ήδη τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλες τις περιοχές, ακόμη και αυτές που είναι σε «βαθύ κόκκινο», με προϋπόθεση την υποχρέωση σταθερού εβδομαδιαίου self test (κάθε Δευτέρα) μαθητών και καθηγητών. «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία», ανέφερε σήμερα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως γνωστοποιώντας ότι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα και πρόσθεσε «έχουμε τρεις εβδομάδες μέχρι τις διακοπές του Πάσχα. Το Πάσχα δε θα γίνουν μαθήματα. Θα δούμε τι θα γίνει με τα δημοτικά ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών».

Μέτρα στήριξης ανακοινώνει ο Σταϊκούρας

Νέα μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους από την πανδημία για τον μήνα Απρίλιο θα ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι συναρμόδιοι υπουργοί, ξεπερνώντας συνολικά τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ για τη νέα χρονιά. Μεταξύ των νέων παρεμβάσεων:

  • αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και πληρωμών επιταγών
  • οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να προσβλέπουν υπό προϋποθέσεις σε διπλή αποζημίωση του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου στα μέσα Απριλίου

Παράλληλα, προβλέπεται και δεύτερο πακέτο στήριξης του τουρισμού και της εστίασης. Στόχος είναι να ενισχυθεί η απασχόληση και η στήριξη των επιχειρήσεων, με κίνητρα πρόσληψης για 100.000 νέους εργαζομένους, επιδότηση δόσεων δανειακών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και κάλυψη ενοικίων.