«Κανένα ουσιώδες δικαίωμα κανενός πολίτη δεν χάθηκε στην περίοδο του lockdown» επισημαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας από τη Βουλή. Όπως τόνισε το μέλος της κυβέρνησης, η Ελλάδα είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν την πανδημία, με τον πλέον επιτυχή τρόπο. Στρέφοντας ακολούθως τα λεκτικά πυρά του προς την αντιπολίτευση, ανέφερε ότι «κάποια στιγμή σε θέματα που μας ξεπερνούν, θα έπρεπε το πολιτικό σύστημα και όλα τα κόμματα να στέκονται με μια διαφορετική αντίληψη. Είναι πολύ εύκολο να προστρέχει κανείς στο λαϊκισμό και να μετέρχεται επιχειρημάτων που δεν στέκονται στην κοινή λογική, ούτε τα υιοθετούν οι Έλληνες πολίτες, και είναι πολύ δύσκολο να δείξει τη γενναιότητα της παραδοχής μιας πολιτικής που είχε στόχο να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία, να προφυλάξει ανθρώπινες ζωές, να προφυλάξει την κοινωνία και τους Έλληνες πολίτες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ακόμα και την περίοδο του lockdown στην Ελλάδα, το κράτος δικαίου ήταν ζωντανό. Υπήρχε. Δεν χάθηκε κανένα ουσιώδες δικαίωμα, κανενός πολίτη. Όσες φορές και αν συμμετείχα σε διασκέψεις και με Ευρωπαίους υπουργούς Δικαιοσύνης και με τον επίτροπο Δικαιοσύνης, παρουσιάζοντας τα μέτρα τα οποία έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για το χώρο της δικαιοσύνης, σας διαβεβαιώνω ότι υπήρξε η επίφαση ότι αυτά τα μέτρα ήταν αυτά που έπρεπε να ληφθούν εν μέσω της πανδημίας, και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λειτούργησαν με έναν αντίστοιχο τρόπο. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, την οποία νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει».

Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές ότι έχει συσταθεί διυπουργική επιτροπή στην οποία συμμετέχει και η ΚΕΔΕ, ώστε να λάβει μορφή όλη η διαδικασία της επαναφοράς της κοινωφελούς εργασίας στο δικαιικό σύστημα. «Προσπαθούμε, με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, να απαντήσουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά πλέον, στην εκτέλεση κύριας ποινής, όταν μιλάμε για την κοινωφελή εργασία. Βεβαίως είμαστε υπέρ της κοινωφελούς εργασίας, ως ποινή, και αυτή είναι η πραγματικότητα. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης των εργασιών της επιτροπής, η οποία θα καθορίσει τους όρους και τους κανόνες και θα περιγράψει τον αριθμό θέσεων που χρειάζονται» επεσήμανε, προαναγγέλλοντας παράλληλα νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου του, βάσει του οποίου τα κτίρια των φυλακών περιέρχονται στη δικαιοδοσία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής. «Σε κάθε περίπτωση ο πυρήνας της διάταξης δεν θα αλλάξει, καθώς είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης η μεταφορά της αντεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπως εξήγησε.