Το δικό του μήνυμα για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης στη Μάνη, στις 17 Μαρτίου του 1821 στέλνει με ανάρτησή του στο Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τονίζοντας πως «οι Μανιάτες άναψαν τη σπίθα της απελευθέρωσης».

«Η σημερινή μέρα είναι ιστορική και βαθιά συγκινητική. Συμπληρώνονται ακριβώς 200 χρόνια από τη μέρα που οι Μανιάτες άναψαν τη σπίθα της απελευθέρωσης του Έθνους μας, κηρύσσοντας πρώτοι από όλους στην Τσίμοβα- τη σημερινή Αρεόπολη- τον αγώνα εναντίον των Τούρκων», σημειώνει.

«Αν και ως επίσημη έναρξη της Επανάστασης έχει οριστεί η 25η Μαρτίου και ο θρύλος της Αγίας Λαύρας κυριαρχεί στη συλλογική μας συνείδηση, ιστορικά, η πρώτη επαναστατική πράξη είχε γίνει λίγες μέρες νωρίτερα, σε εκείνο το προπύργιο του Ελληνισμού. Για μήνες, η Μάνη ήταν το βασικό κέντρο προετοιμασίας του Αγώνα. Στο αυτόνομο έδαφός της συγκεντρώνονταν όπλα, πολεμοφόδια, αγωνιστές. Και τελικά, στην πλατεία της, στις 17 Μαρτίου 1821, οι συγκεντρωμένοι οπλαρχηγοί ύψωσαν την πρώτη σημαία του Αγώνα, αφού οι ιερείς την είχαν ευλογήσει στη δοξολογία του ναού των Ταξιαρχών», προσθέτει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Κι έτσι ξεκίνησε η Παλιγγενεσία», τονίζει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για να συμπληρώσει πως οι Μανιάτες είχαν αφυπνίσει όλους τους Έλληνες και δίδαξαν στην ανθρωπότητα ηρωισμό και αφοσίωση στην πατρίδα, διδάγματα που φτάνουν ως τις μέρες μας και γίνονται φάρος αυταπάρνησης και ευθύνης.

«Ευθύνης να αγωνιζόμαστε για τα ιδανικά μας. Να προστατεύουμε την πατρίδα μας και τους ανθρώπους της. Να επαγρυπνούμε για όσα πραγματικά αξίζουν», επισημαίνει ο κ. Βαρβιτσιώτης και καταλήγει: «Αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος σε εκείνους που θυσιάστηκαν. Αυτό είναι το μελλοντικό μας χρέος σε εκείνους που θα μας διαδεχθούν. Αυτή είναι, τελικά, η παρακαταθήκη του “δασκάλου της κλεφτουριάς”, του Καπετάν Ζαχαριά Μπαρπιτσιώτη, κρυμμένη στα αλησμόνητα λόγια του: “Το κεφάλι μου το χάνω, αλλά δεν το σκύβω”».

17 Μαρτίου 1821: Στη Μάνη ανάβει η σπίθα της λευτεριάςΗ σημερινή μέρα είναι ιστορική και βαθιά…

Posted by Miltiadis Varvitsiotis on Tuesday, March 16, 2021