Το Κάϊρο διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί προετοιμασίας κάποιων συναντήσεων με εκπροσώπους της Τουρκίας, που αποσκοπούν στην επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Όπως δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, δεν συζητούνται ούτε οι όποιες συναντήσεις ούτε η προετοιμασία τους.

«Καμία επαφή ή προετοιμασία συναντήσεων με την Τουρκία- άμεσες ή έμμεσες δεν πραγματοποιούνται» δήλωσε η υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή, τονίζοντας ότι οι οποιεσδήποτε δηλώσεις της Τουρκίας πρέπει να επιβεβαιώνονται με πραγματικές ενέργειες. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προβαίνει σε δηλώσεις για επανεκκίνηση των επαφών με το Κάϊρο. Όμως αυτές συνιστούν απλώς απόπειρες να βγει από την πολιτική απομόνωση στην περιοχή. Ο ιδεολογικός χαρακτήρας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία μιλάει για την κληρονομία των Οθωμανών στην Λιβύη, για το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” (οι διεκδικήσεις της Άγκυρας σε χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα) και το γεγονός ότι δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους, προκαλεί ανησυχία», δήλωσε η υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή στο Κάιρο.

Επίσης, όπως δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS μια ακόμη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, «για το Κάιρο έχουν σημασία τα πραγματικά βήματα, και όχι απλώς τα λόγια εκ μέρους της Άγκυρας, και η Τουρκία πρέπει να αποδείξει τις καλές προθέσεις της και να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου και τότε ενδεχομένως, η στάση της Αιγύπτου να αλλάξει». «Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχει αναγκαιότητα να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα», δήλωσε η εν λόγω πηγή.

Μεταξύ άλλων το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya επικαλούμενο δικές του πηγές μετέδωσε σήμερα Παρασκευή, ότι τις τελευταίες ώρες Άγκυρα και Κάϊρο είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες, κατά την διάρκεια των οποίων οι δύο πλευρές συζήτησαν την επικείμενη συνάντηση στο Κάιρο με την συμμετοχή διπλωματών και εκπροσώπων των μυστικών υπηρεσιών. Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, η Αίγυπτος έθεσε ως όρο για την επανεκκίνηση των συνομιλιών, να σταματήσει η Άγκυρα «την κλιμάκωση της κατάστασης στην Μεσόγειο».

Σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε δηλώσεις για επανεκκίνηση των επαφών μεταξύ Άγκυρας και Καϊρου, σε διπλωματικό επίπεδο. «Οι σχέσεις διακόπηκαν, πριν πολλά χρόνια και για αυτό δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν μέσα σε μια μέρα, σαν να μην έγινε τίποτα. Για αυτό είναι σημαντικό να γίνουν διαδοχικές συναντήσεις, να ορισθεί ένας οδικός χάρτης και να ενεργήσουμε ξεκινώντας από αυτό» δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας : «Έχουμε επαφές με την Αίγυπτο, μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Επίσης ξεκινήσαμε επαφές σε διπλωματικό επίπεδο».