Στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη απέστειλε σήμερα ο Σήφης Βαλυράκης την ομόφωνη πρόταση της εξεταστικής επιτροπής για επιβολή διοικητικού προστίμου στη γερμανική εταιρεία.

Το αίτημα βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία και αφορά στο ότι υπάλληλοι της Siemens εμπλέκονται σε οργανωμένο έγκλημα που ευνόησε την εταιρεία και έβλαψε το ελληνικό δημόσιο.

Το επόμενο βήμα που απαιτείται είναι η κοινή υπουργική απόφαση των Χρήστου Παπουτσή και Χάρη Καστανίδη, με την οποία θα συγκεκριμενοποιείται και το ύψος του διοικητικού προστίμου.

Σύμφωνα με το νόμο το πρόστιμο μπορεί να κυμαίνεται από 50.000 ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ, ωστόσο είναι θέμα ερμηνείας αν το ποσό θα ορίζεται ανά σύμβαση ή ανά νομικό πρόσωπο.

Βάσει πάντως των στοιχείων που επισυνάπτει η εξεταστική επιτροπή, υπάρχουν τουλάχιστον 456 πάσχουσες συμβάσεις, οπότε αν το πρόστιμο υπολογιστεί ανά σύμβαση, θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 22,8 εκατ. ευρώ.

Στο έγγραφό του προς τους δύο υπουργούς, ο Σ. Βαλυράκης επισημαίνει ότι η κύρωση του διοικητικού προστίμου είναι απόλυτα ανεξάρτητη «από την αστική, πειθαρχική ή ποινική ευθύνη των εμπλεκομένων φυσικών προσώπων».

Αύριο συνεδριάζει εκ νέου η εξεταστική επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει περαιτέρω ενέργειες αλλά ενδεχομένως και παράταση των εργασιών της.

Η προθεσμία προς το παρόν λήγει στις 15 Νοεμβρίου, ωστόσο από τις κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, θεωρείται πλέον δεδομένο ότι ο πρόεδρος της επιτροπής θα ζητήσει και νέα παράταση.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, βουλευτές της εξεταστικής θα βρίσκονται για τρίτη φορά στο Μόναχο, πρόσωπο με πρόσωπο με τον Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, τον έτερο διαχειριστή των μαύρων ταμείων.