Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε σήμερα Τετάρτη (3/3) στη Βουλή με αφορμή τη δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα για τη δράση της 17Ν, τη συνέχιση της απεργίας του Δημήτρη Κουφοντίνα και τη στάση των πολιτικών δυνάμεων στο θέμα.

«Ο κ. Δρίτσας έκανε μια συγκεκριμένη δήλωση. Ανασκεύασε μετά αλλά αυτό δεν αναιρεί την αρχική του δήλωση η οποία ήταν τρομακτική», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και απάντησε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο που νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η Αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις της και σε όλη της την ιστορική διαδρομή έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στην τρομοκρατία.

«Προφανώς αστειεύεστε. Πολλές εκφάνσεις της Αριστεράς, ιστορικά, είχαν εξαιρετικά στενές σχέσεις με την τρομοκρατία», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και χαρακτήρισε «πρόοδο για τη δημοκρατία που ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αδειάστηκε σήμερα», με την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας φέρεται, προς την ελληνική κοινωνία σαν ένα κακομαθημένο παλιόπαιδο. Νομίζει ότι έχει κάποιο θείο δικαίωμα να του φέρονται με ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο όλοι οι άλλοι», είπε ο κ. Γεωργιάδης για να υπογραμμίσει: «εμείς δεν αναγνωρίζουμε στον Δημήτρη Κουφοντίνα κανένα θείο δικαίωμα να του συμπεριφερόμαστε με ξεχωριστό τρόπο. Οι νόμοι ισχύουν για όλους, είναι ίδιοι για όλους, η δημοκρατία δεν εκδικείται αλλά η δημοκρατία δεν κάνει και χατίρια».

«Κανένας μας δεν θέλει να πεθάνει ο Κουφοντίνας»

«Κανένας μας δεν θέλει να πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Η δική μου προσωπική εκτίμηση είναι ότι δεν θα πεθάνει κιόλας. Γιατί οι γιατροί είναι εκεί και έχουν την ευθύνη να κάνουν ό,τι πρέπει για να μην πεθάνει», είπε επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πρόσθεσε: «όπως ξέρετε, έχει εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία. Οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι, από το νόμο, να σώσουν τη ζωή του και τα ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει αποφανθεί για το τι πρέπει να κάνουν οι γιατροί σε μια ανάλογη περίπτωση.

Όπως ξέρετε δεν είναι βασανιστήριο η υποχρεωτική σίτιση εάν απειλείται η ζωή ενός ατόμου αλλά, κατά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιβεβλημένη ιατρική πράξη. Άρα οι γιατροί εκεί θα κάνουν ό,τι πρέπει και πιστεύω πραγματικά, δεν το θέλω και καθόλου, δεν θα πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας».

Για δήλωση Ντόρας Μπακογιάννη

Καθώς πολλές φορές, σήμερα και χθες, η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε μνεία σε δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην αλλοιώνει τη δήλωσή της και «να μην στρεψοδικεί». Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός ανέγνωσε, στην αίθουσα της ολομέλειας, την ακριβή δήλωση της βουλευτού της ΝΔ, δηλαδή ότι «η δημοκρατία ούτε εκβιάζεται ούτε εκδικείται. Οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους και ισχύουν στη συγκεκριμένη περίπτωση για όλους».

«Ειδικά για την κυρία Μπακογιάννη, δεν μπορούμε να παίζουμε και να κάνουμε λάθος ως προς το τι έχει πει», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει πως «αυτό που λέει η κ. Μπακογιάννη είναι αυτό που λέει σύσσωμη η κυβέρνηση, σύσσωμη η ΝΔ, και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Σκανδαλίδης:

«Ζούμε συνεχώς ένα θέατρο απίστευτο με ένα θέμα που απασχολεί εκβιαστικά, την ελληνική κοινωνία που βιώνει την κρίση με όλες τις συνέπειες της», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης. «Είναι μια ιδιότυπη πολιτική επένδυση σε ένα καταδικαστέο, από το σύνολο σχεδόν του δημοκρατικού κόσμου, απεχθές και κατ΄εξακολούθηση έγκλημα στο οποίο καμία παράταξη του δημοκρατικού τόξου, δεν μπορεί να έχει άλλη άποψη», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης και υπογράμμισε ότι η πολιτική εκμετάλλευση είναι ανεπίτρεπτη.

«Καθυστερήσατε σε νόμιμα δικαιώματα του καταδικασμένου εγκληματία, να δώσετε απαντήσεις. Και καθυστερήσατε ανεπίτρεπτα, με αποτέλεσμα να νομιμοποιήσετε τη δυνατότητά του, να κάνει την απεργία πείνας. Ήταν μια πράξη παράλειψης της κυβέρνησης και εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο δικαιωματισμό, να ξυπνήσετε μια ιστορία που δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική κοινωνία και τις ανάγκες της σήμερα», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης και υπογράμμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει τελείως διαφορετική γνώμη και σε σχέση με την τρόπο που η κυβέρνηση «χειρίστηκε τακτικά το θέμα» και από τον τρόπο «που το σηκώνει κάθε φορά ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τσακαλώτος: Θα είναι πολύ μεγάλο ατόπημα, να γίνουμε Τουρκία

«Εγώ δεν ξέρω τι είπε η κ. Μπακογιάννη. Πρέπει να το ερμηνεύσει η ίδια», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «εγώ ξέρω πως όταν ένας άνθρωπος λέει ότι το κράτος δεν εκδικείται και ισχύουν οι νόμοι, και ο νόμος σας λέει ότι πρέπει αυτός που φεύγει από αγροτική φυλακή να επιστρέψει στο κατάστημα από το οποίο μετήχθη, εσείς τι καταλαβαίνετε;», είπε ο κ. Τσακαλώτος και κατηγόρησε τον Θανάση Πλεύρη διότι είπε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικός βραχίονας της 17 Νοέμβρη. «Αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι», είπε ο κ. Τσακαλώτος και αναρωτήθηκε: «Πραγματικά πιστεύετε ότι ο Θοδωρής Δρίτσας είναι αυτό; Τότε γιατί το σηκώνετε το θέμα;».

«Θα είναι πολύ μεγάλο ατόπημα, να γίνουμε Τουρκία και να πεθάνει ένας απεργός πείνας σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Σας το λέω, όχι για πολιτική αντιπαράθεση αλλά επειδή έχετε την ευκαιρία να μην πεθάνει ένας άνθρωπος. Δεν είναι καλό για τη δημοκρατία, δεν είναι καλό για κανέναν».

«Κανένας οπαδός της ΝΔ δεν θέλει να πεθάνει κανένας άνθρωπος. Δεν θέλουμε να πεθάνει ούτε ο Δημήτρης Κουφοντίνας ούτε κανένας άλλος», απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «ούτε εσείς θα κρίνετε αν παραβιάστηκε ο νόμος, ούτε εγώ. Στις πολιτισμένες χώρες αυτά τα κρίνει το δικαστήριο και αν κάποιος θεωρεί ότι θίγονται τα δικαιώματά του, προσφεύγει στη δικαιοσύνη».

Καραμανλής προς ΣΥΡΙΖΑ: Να αποφασίσετε κάποτε σε ποια βάρκα πατάτε

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής απάντησε πως πραγματικά απορώ πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει και πάλι τη συζήτηση για την τρομοκρατία. Πρέπει, είπε «να αποφασίσετε κάποτε σε ποια βάρκα πατάτε, σε αυτή της ριζοσπαστικής και της άκρας Αριστεράς, του ακτιβισμού και της μισαλλοδοξίας; ή πατάτε στην βάρκα που κάποιοι στο κόμμα σας και ο αρχηγός σας θέλει να σας πάει που είναι αυτή της «σοσιαλδημοκρατίας» για να μην προσβάλω το ΚΙΝΑΛ και της κεντροαριστεράς»;

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, υπογράμμισε ο υπουργός, «μας είπε ότι η τρομοκρατία δεν είναι απειλή για τους δημοκρατικούς μας θεσμούς» και πρόσθεσε «τον “μαζέψατε” ή “μαζεύτηκε “και έκανε μια δήλωση του “ναι μεν αλλά”. Και τώρα έρχεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και ανοίγει και πάλι αυτό το θέμα. Μα καλά τι κάνετε, κάνετε «τερτίπια» στον αρχηγό σας; ο οποίος χθες παρουσίασε ένα ολόκληρο πρόγραμμα για την Υγεία και τώρα εσείς ανοίγετε θέματα τρομοκρατίας; Αυτά τα θέματα πρέπει να είχαν κλείσει και έχουν κλείσει».

Ο κ. Κώστας Αχ Καραμανλής μάλιστα απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «δεν θα αποφασίσετε ούτε εσείς, ούτε εμείς, ούτε κανένας πολιτικός σε ποια φυλακή θα εκτίσει την ποινή του ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Αυτό πρέπει να το αποφασίσουν άλλοι θεσμοί» εννοώντας την δικαιοσύνη.

Τσακαλώτος: Η Αριστερά έχει ξεκαθαρίσει την θέση της με την τρομοκρατία

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση αναρωτήθηκε « τι είναι αυτά που κάνετε αυτές τις ημέρες; Λέτε πως όποιος υποστηρίζει τα δικαιώματα των φυλακισμένων είναι με την 17 Ν; Αυτό μας λέτε; Ο κ. Θ. Σοφός , δικός σας άνθρωπος, είναι με την 17Ν, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Κώστας Τζαβάρας, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 17 Ν;».

Κατηγόρησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Βρούτση ότι σήμερα το πρωί σήκωσε αυτό το θέμα των δηλώσεων του Θ. Δρίτσα με την έναρξη της συζήτησης στην Βουλή καταλογίζοντάς του ότι «δεν είχε την εντιμότητα να πει ότι ο κ. Δρίτσας είπε αυτά που είπε αλλά μετά το διόρθωσε αμέσως».

Μάλιστα, ανέφερε πως «όλη η ιστορία της ΝΔ , ήταν τέτοια…» και κατέθεσε στα Πρακτικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη που έγραφαν: «Όλα δείχνουν ΠΑΣΟΚ». «Χτύπησε η ΠΑΣΟΚική 17Ν», ενώ σε μια άλλη δολοφονία της 17Ν έγραφαν: «Φίλοι του Λαλιώτη οι τρομοκράτες».

Αυτή, είπε, είναι «η πολιτική σας και δεν έχετε μάθει τίποτα από αυτή την ιστορία σας; Σπιλώνατε τότε μια παράταξη ότι δήθεν ήταν με την 17Ν και τώρα σπιλώνετε όσους υποστηρίζουν τα δικαιώματα ενός φυλακισμένου, ότι είναι με την 17Ν». Η Αριστερά, τόνισε, «σε όλες τις εκδοχές της έχει πάντα ξεκαθαρίσει την θέση της με την τρομοκρατία. Από την αρχή, πάντα. Όχι από το 1974 αλλά από πολύ παλαιότερα όταν υπήρχαν τρομοκρατικές ενέργειες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τον Θοδωρή Δρίτσα λέγοντας ότι «αλήθεια; θεωρείται ότι ο Θοδωρής Δρίτσας χαϊδεύει τα αυτιά της 17Ν; Όλοι και όλες τον ξέρουμε [..] και όλοι λέτε τα καλύτερα για το πόσο έντιμος είναι […] και η Αριστερά χρωστάει πολλά στον Θοδωρή Δρίτσα για τους αγώνες του τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στα κινήματα στον Πειραιά».

Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει μια σοβαρή συζήτηση και να αντιμετωπίσει το θέμα του Κουφοντίνα λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι σαν τον Ερντογάν και να έχουμε θάνατο απεργού πείνας, γιατί αυτό θα είναι ένα στίγμα για την παράταξή σας και για την κυβέρνησή σας. Μπορεί κάποιοι από εσάς να πιστεύουν πως βραχυπρόθεσμα θα κερδίσουν εάν επιδείξετε ακροδεξιά αντανακλαστικά, αλλά να ξέρετε ότι στο τέλος αυτό που θα σας μείνει ότι θα είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα , μετά από την Θάτσερ με την ΙΡΑ που άφησε απεργό πείνας να πεθάνει .Και αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την υποστήριξη ή όχι της 17Ν». Εσείς είπε δεν θέλετε να πάρετε οποιαδήποτε θέση για να μην έχετε το στίγμα ότι επί ημερών σας πέθανε ένας απεργός πείνας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης απάντησε από την πλευρά του στον κ. Τσακαλώτο ότι «είναι προκλητικό να κουνάει το δάκτυλο ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την παράταξη κάνοντας μαθήματα Δημοκρατίας [..] Η ΝΔ αποκατάστησε και τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα σε αυτή την χώρα. Εμείς είμαστε αυτοί κ. Τσακαλώτο. Αυτή η παράταξη είναι που με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αποκατέστησε τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς στην Ελλάδα και αυτό είναι ανεξίτηλα γραμμένο στην πέτρα της Ελληνικής Ιστορίας». Απέρριψε τις μομφές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως ο κ. Τσακαλώτος μας έφερε εδώ δημοσιεύματα του Τύπου, «αλλά εμείς δεν επικαλεσθήκαμε ούτε τι λέει η «Αυγή « ή η «Εφ. ΣΥΝ» ούτε το «Ντοκουμέντο» αλλά αναδείξαμε τις δηλώσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ». Εγώ, πρόσθεσε, «το πρωί, σας μίλησα για την εκκωφαντική σιωπή που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του κ. Δρίτσα και σημείωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αναγκάστηκε να βγάλει δήλωση συρόμενος από την κοινωνική κατακραυγή».

TAGS