Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τη Δευτέρα (15/02) τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, στο επίκεντρο βρέθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, οι οποίες όπως έγινε γνωστό από ελληνικής πλευράς «έχουν φθάσει στο υψηλότερο σημείο τους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του State Department, η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων θα στηριχθεί πάνω στα θεμέλια που έχουν τεθεί στον Στρατηγικό Διάλογο Ουάσιγκτον-Αθήνας, στις δραστηριότητες του σχήματος 3 + 1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ), καθώς και στη στενή συνεργασία που έχει επιτευχθεί στον τομέα της άμυνας και της ενεργειακής διαφοροποίησης με στόχο την προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ο κ. Μπλίνκεν χαιρέτισε τη συνεχή ηγεσία της Ελλάδας στην προώθηση της Διατλαντικής και Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως σημειώνεται, «οι υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν την ιστορική σημασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

Τέλος, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την υποστήριξή του για τις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας και συνεχάρη την Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Επικοινωνία Δένδια – Χριστοδουλίδη για τις εξελίξεις στην περιοχή

Τέλος, ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. «Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.