«Αισιόδοξο νέο για το συμφέρον της δημόσιας υγείας» χαρακτηρίζει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, την υιοθέτηση της πρότασης Τσίπρα για την απελευθέρωση των εμβολίων από το καθεστώς πατέντας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 98,9 η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «η κατάσταση με τους εμβολιασμούς είναι καταφανώς ανησυχητική, με τελευταίο δείγμα της κυβέρνησης το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα εμβολιασμών το οποίο απεδείχθη… άνθρακες. Αντ’ αυτού διαπιστώνουμε ελάχιστη επάρκεια εμβολίων, χαμηλό ρυθμό εμβολιασμών και βεβαίως το άλλο ανησυχητικό είναι ότι σήμερα, η ΕΕ που ανέλαβε την προμήθεια εμβολίων και τη διανομή στις χώρες, φαίνεται να στέκεται αδύναμη μπροστά στις πιέσεις εταιριών.

Ας σταθούμε όμως και σε κάτι σημαντικό που συνέβη σήμερα: Το Συμβούλιο της Ευρώπης, παρουσία του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση Τσίπρα για την απελευθέρωση των εμβολίων από το καθεστώς της πατέντας Ταυτοχρόνως στη σημερινή συνεδρίαση απερρίφθη η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού γιατί είναι μία αντιεπιστημονική πρόταση και περίπου με τα ίδια επιχειρήματα είχε αυτή την τύχη στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αυτή είναι κατεύθυνση λοιπόν προς την οποία πρέπει να κινηθούν οι χώρες της Ευρώπης και να ασκήσουν πιέσεις. Δεν μπορούμε αλλιώς να έχουμε τη μαζική παραγωγή εμβολίων που χρειάζεται, δεδομένων και των περιορισμών που παρουσιάζουν οι εταιρείες όσον αφορά τη μαζική παραγωγή. Αυτό αποτελεί τη σημαντική είδηση της ημέρας. Και η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία λοιδορήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποτελεί την ορθολογική απάντηση της στιγμής προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «οι οδηγίες της κυβέρνησης δυστυχώς έχουν καταστεί αναξιόπιστες. Και λόγω αντιφάσεων και λόγω παλινωδιών προσφάτως δε και λόγω της αποκάλυψης ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης ακολουθούν όχι την επιτροπή λοιμωξιολόγων αλλά μία δεύτερη επιτροπή διορισμένων πολιτικών προσώπων (όπου συμμετέχουν δύο μόνο γιατροί).

Εν μέσω της κρίσης της πανδημίας αυτό αποτελεί πρόβλημα. Η επιτροπή αυτή, λοιπόν, υλοποιεί δίνει κατευθύνσεις με φίλτρο τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Αυτό καθαυτό το γεγονός λοιπόν γεννά ζητήματα, με πρόσφατο παράδειγμα τον κ. Βατόπουλο να μην αναγνωρίζει ως απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων τον πρόσφατο περιορισμό των συναθροίσεων».

Κατά την ίδια, «η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας έχει επιλέξει να κινείται προκλητικά προς την κοινωνία. Με κλειστά τα πανεπιστήμια φέρνει αυτό το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Επιλέγει να παραβλέψει ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις -και στην παιδεία εν προκειμένω- δεν γίνονται με την κοινωνία σε lockdown. Έχει απέναντί της και τους πανεπιστημιακούς, και τους φοιτητές και τους φορείς και τους μαθητές και τους αστυνομικούς. Παρόλα αυτά, επιμένει.

Γνώριζε εκ των προτέρων τι θα ακολουθήσει: αστυνομικούς. Όταν διακυβεύονται τόσο μεγάλα ζητήματα καμία απαγόρευση δεν είναι δυνατόν να εμποδίσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας. Παίζουν με τα νούμερα και τις δεκάδες. Παίζουν με την κοινή λογική. Πολύ συχνά υποτιμά αυτή η κυβέρνηση τον ελληνικό λαό. Ως εκ τούτου είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι συμβεί».

Τέλος, ερωτηθείς για την αγωγή του κ. Τσίπρα εις βάρος των δημοσιογράφων Γιάννη Κουρτάκη, Γιώργου Παπαχρήστου και της εφημερίδας «Τα Νέα», αναφορικά με όσα έγραψαν για την εξοχική κατοικία που νοικιάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Σούνιο, η κ. Γεροβασίλη τόνισε πως «η πρόσφατη αγωγή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ένας τρόπος αντίδρασης μετά από πολλαπλά επεισόδια λάσπης όχι μόνο στον ίδιο αλλά και σε πολλά στελέχη και σε όλο αυτό το διάστημα και της διακυβέρνησής μας. Έχουν προηγηθεί πολλές προσπάθειες διαστρέβλωσης, σπίλωσης και εξόντωσης προσώπων.

Θα χαιρόμουν πραγματικά να δω αντιδράσεις από την ΕΣΗΕΑ τον καιρό που ο κ. Σαμαράς μήνυε δημοσιογράφους όπως και στελέχη της ΝΔ. Πραγματικά θα χαιρόμουν πολύ να δω την ευαισθησία της ΕΣΗΕΑ που για άλλη μία φορά δέχτηκε να παίξει το παιχνίδι της Νέας Δημοκρατίας. Και εννοώ κάθε τι που λέω. Όσο για το ποσό του ενός εκατομμυρίου που με ρωτάτε (σ.σ. το ποσό που ζητά με την αγωγή του ο κ. Τσίπρας), θα είναι πολύ χρήσιμο στο ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων».