«H Nέα Δημοκρατία ψεύδεται και υποκρίνεται όταν μας κατηγορεί για τη δήθεν σύνταξή μας με την τρομοκρατία, κάτι φυσικά που δεν είναι καινούργιο» δήλωσε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη καλούμενη να σχολιάσει στην ΕΡΤ1 την πρόσφατη ανακοίνωση στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία για τα δικαιώματα των κρατουμένων.

«Οι υπογράφοντες το κείμενο», συνέχισε, « ξεκαθάρισαν ότι μιλούν για τα δικαιώματα των κρατουμένων και προφανώς καταδικάζουν -και καταδικάζουμε όλοι απερίφραστα την τρομοκρατία και τις δολοφονικές και εγκληματικές δράσεις της. Είναι απολύτως σαφές και το έχουμε πει σε όλους τους τόνους επανειλημμένως. Αλλά τη Νέα Δημοκρατία την βολεύει να ταυτίζει το ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιους είδους συμπεριφορές».

Όπως επισημαίνει, «προσωπικά, και καθώς έχω υπάρξει και υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχω δώσει μάχες κατά της τρομοκρατίας. Δεν δέχομαι την ταύτιση με τέτοιου είδους απόψεις ούτε δέχομαι να μου τις προσάπτουν! Το ότι προσωπικά δεν θα επέλεγα σε μία τέτοια συγκυρία να υπογράψω ένα τέτοιο κείμενο δε σημαίνει πως οι εξηγήσεις οι οποίες δόθηκαν από τους υπογράφοντες για την υποστήριξη δικαιωμάτων κρατουμένων, για ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σε μία ευνομούμενη πολιτεία δεν είναι σαφείς. Εκφράζουν και την ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως τη δική μου απέναντι στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μιλάμε ξεκάθαρα λοιπόν για τα δικαιώματα των κρατουμένων σε μία ευνομούμενη πολιτεία. Το ξανατονίζω: Δε θα υπεράσπιζα ποτέ τη δράση του δολοφόνου της 17Ν, ούτε κανείς και ποτέ από το ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία. Η δικαιοσύνη (το δικαστικό συμβούλιο και το συμβούλιο φυλακών) είναι αρμόδια να αποδώσει τις ποινές και τον τρόπο με τον οποίο θα εκτίει την ποινή του. Άκουσα στην αρχή του ρεπορτάζ σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται το αίτημα του δολοφόνου. Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται περί αυτού. Και είναι καλό να γίνει κατανοητό ότι αυτή ακριβώς είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Στην ερώτηση κατά πόσον εκτιμά, ως πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη ότι οι αστυνομικοί μπορούν να αναλάβουν το έργο της φύλαξης των πανεπιστημίων σημείωσε τα εξής: «Οι Έλληνες αστυνομικοί, που είναι εκπαιδευμένοι, έχουν φοιτήσει στη σχολή, ξέρουν πως πρέπει να δρουν προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Ένας ανεκπαίδευτος αστυνομικός όμως (1000 προσλήψεις ανά μήνα λαμβάνουν χώρα) ο οποίος οπλίζεται και βγαίνει να δράσει ελεύθερα στο πεδίο, δε γνωρίζει. Πολλά τα περιστατικά που έχουμε δει με νεοπροσληφθέντες. Η δε αστυνομία ποτέ δεν ήθελε να είναι ένα πολυδιασπασμένο σώμα διότι αυτό έχει επίπτωση στην αποτελεσματική και συντεταγμένη δράση της».