Συγκρατημένοι εμφανίζονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας μετά το γενναίο άνοιγμα της αγοράς και κρατούν στάση αναμονής, προκειμένου να μελετήσουν τα πρώτα επαρκή επιδημιολογικά στοιχεία και τότε να επανακαθορίσουν τη στάση τους για την περαιτέρω άρση των περιορισμών.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Άλλωστε, το Μαξίμου εφαρμόζει ένα κυλιόμενο σχέδιο βάσει του οποίου τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων 7 ημερών θα καθορίζουν τις επόμενες κινήσεις.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης μιλώντας χθες στη βουλή, προαναγγέλλοντας το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν και βάζοντας για την ώρα «φρένο» στο άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων. «Προτεραιότητά μας είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν» είπε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, το άνοιγμα των σχολείων θα συζητηθεί αυτήν την Παρασκευή στη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με πιθανότερη ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου. Όλες οι άλλες αποφάσεις θα ληφθούν, αφού εξεταστούν και πάλι τα δεδομένα και η εξέλιξη των κρουσμάτων.

Παραμένει υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική

Ογδόντα δύο ημέρες lockdown συμπληρώθηκαν με τα κρούσματα του κορονοϊού να εμφανίζουν ήπιες αυξομειώσεις και τους ειδικούς να μιλούν για ελεγχόμενη αύξηση νέων λοιμώξεων, η οποία ωστόσο θεωρείται εύθραυστη. Χθες, ανακοινώθηκαν 516 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 230 εντοπίζονται στην Αττική και τα 24 στον Πειραιά. Στο κέντρο της Αθήνας καταγράφηκαν 69 νέες μολύνσεις, ενώ 43 κρούσματα εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.

Σε δεύτερο χρόνο η εστίαση – Ζητούν στήριξη του κλάδου

Ρευστότητα και στήριξη της εστίασης κατά την επανεκκίνηση του κλάδου – η οποία καθυστερεί- ζήτησαν στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς και τα μέλη της διοίκησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας, τέθηκαν ως θέματα η διαμορφωμένη κατάσταση στον κλάδο από τα παρατεταμένα lockdown και την κακή επανεκκίνηση του καλοκαιριού, η συσσώρευση των υποχρεώσεων των επαγγελματιών, η έλλειψη ρευστότητας και η στήριξη κατά την επανεκκίνηση του κλάδου.

Ζητήθηκε από τον υπουργό η στήριξη του κλάδου με χρηματοδότηση και ρευστότητα (με αλλαγές στον αλγόριθμο υπολογισμού), μείωση του ΦΠΑ στο 6%, κούρεμα και ρύθμιση των οφειλών από χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία, επανένταξη στις 120 δόσεις, την δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με το POS, και ιδιαίτερη στήριξη των τμημάτων του κλάδου που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημία από την πανδημία (όπως αίθουσες εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, bar, club, catering, κτήματα).

Απαγόρευση σε μετακινήσεις

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευσης κυκλοφορίας παραμένει κανονικά σε ισχύ από τις 9 μ.μ. έως 5 π.μ. στην επικράτεια και από 6 μ.μ. έως 5 π.μ στις «κόκκινες περιοχές» της χώρας. Ωστόσο σε αυτά τα χρονικά διαστήματα η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για εργασία, γιατρό ή έξοδο με κατοικίδιο.

Μετακινήσεις για αγορές

Οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν σε όποιο εμπορικό κατάστημα επιθυμούν στέλνοντας το SMS στο 13033. Σε όλες τις περιπτώσεις αγορών θα πρέπει να στείλουν τον κωδικό 2.

Αναλυτικά η διαδικασία: Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται στα καταστήματα είτε στέλνοντας αριθμό 2 SMS στο 13033, είτε με έντυπο μετακίνησης. Τα μηνύματα θα έχουν διάρκεια 2 ωρών. Το δίωρο ισχύει για όλη τη μετακίνηση από το σπίτι μέχρι το κατάστημα και την επιστροφή και οι πολίτες θα πρέπει να το επιδεικνύουν κατά τη διάρκεια πιθανού ελέγχου από την Αστυνομία.