Άμεση, ξεκάθαρη και κατηγορηματική ήταν η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά σε σκοπιανό δημοσιογράφο ο οποίος έκανε αναφορά στη «μακεδονική γλώσσα» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του απολογισμού της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, στο ευρωκοινοβούλιο.

Δημοσιογράφος από μέσο ενημέρωσης της ΠΓΔΜ ρώτησε τον κ. Σαμαρά για την πορεία των σχέσεων της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα. Προτού καλά-καλά ολοκληρώσει την ερώτησή του ο δημοσιογράφος, ο έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε σε έντονο ύφος ότι δεν γνώριζε πως υπήρχε μακεδονική γλώσσα.

«Δεν γνώριζα ότι υπάρχει “μακεδονική γλώσσα”» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι η χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια.

«Η ενταξιακή διαδικασία δεν καθοδηγείται από το χρονοδιάγραμμα και το ημερολόγιο αλλά κινείται βάση αξιών. Στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με τη χώρα που σε αυτό το στάδιο δεν πληροί τα καθορισμένα κριτήρια και αυτό αμετάκλητα θα υπονόμευε την ίδια την αξιοπιστία της διαδικασίας για την διεύρυνση, Αυτές είναι οι διαδικασίες της ΕΕ. Εφόσον όμως θέσατε το ερώτημα, όταν υπάρχει μια αδιαλλαξία και η αδιαλλαξία αντικαθιστά τον διάλογο τότε τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα και πολύ δυσεπίλυτα. Πιστεύω ότι η σημερινή πολιτική πραγματικότητα όσον αφορά την Ελλάδα, φανέρωνε ότι τα Σκόπια δείχνουν μεγάλη ακραία αδιαλλαξία και αυτό το μήνυμα που στέλνουν τα Σκόπια είναι αρνητικότατο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Ο δημοσιογράφος πήρε ξανά τον λόγο και ανταπάντησε στον κ. Σαμαρά: «Επιτρέψτε μου να πω ότι υπάρχει Μακεδονική γλώσσα και έχει αναγνωριστεί από όλους τους γλωσσολόγους που έχουν μελετήσει τα θέματα αυτά. Ομιλείται από μειονότητες της Ελλάδας, υπάρχει και έγγραφο της ευρωπαϊκής επιτροπής».

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν εφεύρει οι κομμουνιστές και δεν νομίζω ότι αυτό πρέπει να το συζητήσουμε εδώ», ξεκαθάρισε ο κ. Σαμαράς με τον δημοσιογράφο να συνεχίζει επιμένοντας ότι «δεν το έχει εφεύρει αυτός».