Ομάδα Ελληνοαμερικανών φοιτητών του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute – ΑΗΙ), με επικεφαλής τον πρόεδρο του AHI Νικ Λαριγκάκη, επισκέφθηκαν σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατία Κάρολο Παπούλια.

Καλωσορίζοντάς τους, ο κ. Παπούλιας είπε ότι είναι χαρούμενος γιατί «δεν ξεχνάτε τη μικρή πατρίδα, από την οποία έχετε κληρονομήσει αρκετά γονίδια» και σημείωσε: «Και αυτό είναι καλό, γιατί μπορεί να είναι μικρή, αλλά είναι μεγάλη σε πολιτισμό και επιτεύγματα πνευματικά. Δεν είναι μονάχα ο αρχαίος μας πολιτισμός, η φιλοσοφία, οι επιστήμονες της εποχής εκείνης, αλλά είναι και τα σύγχρονα επιτεύγματα, τα νόμπελ στην ποίηση, Σεφέρης, Ελύτης, και υποστηρίζω ότι αν η ελληνική γλώσσα ήταν διαδεδομένη όπως η αγγλική, θα κυριαρχούσε η ελληνική ποίηση σε όλο τον κόσμο με εκατοντάδες ποιητές». «Ο ελληνικός λαός είναι ευαίσθητος όχι μονάχα για την πατρίδα μας, αλλά και για τους άλλους που υποφέρουν στον κόσμο» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τους ελληνικής καταγωγής φοιτητές, γιατί εκτός των άλλων επιθυμούν να γνωρίζουν καλύτερα αυτήν τη μικρή πατρίδα, από την οποία οι παππούδες και οι πατεράδες τους ξεκίνησαν με λίγα εφόδια και δημιούργησαν σε μια μεγάλη χώρα κι αυτό «είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα». Τους κάλεσε δε να τον ρωτήσουν ό,τι θέλουν, ακόμη και για τα εθνικά θέματα και την ελληνική εξωτερική πολιτική, καθώς έχοντας υπηρετήσει 12 χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών «…δεν θα με φέρετε σε δύσκολη θέση να απαντήσω».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια για την υποδοχή και εξήγησε ότι το πρόγραμμα επίσκεψης Ελληνοαμερικανών φοιτητών έχει αρχίσει, μέσω του American Hellenic Institute, εδώ και έξι χρόνια, με σκοπό να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες τα θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.
«Ο βασικός στόχος είναι να δημιουργήσουμε μελλοντικούς και σύγχρονους πρεσβευτές για τα θέματα που προσπαθούμε τόσα χρόνια να προωθήσουμε στην Αμερική για την ευρύτερη περιοχή, σαν Αμερικανοί πολίτες βέβαια, για το καλό αυτής της περιοχής, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε μια πολύ σημαντική θέση, αλλά με αστάθεια που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή. Και θέλουμε να δείξουμε τι σημαντικό ρόλο παίζουν αυτές οι δύο χώρες, η Κύπρος και η Ελλάδα, για τα συμφέροντα της Αμερικής, της Δύσης, για να προωθηθούν τα συμφέροντα της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο κ. Λαριγκάκης, σημειώνοντας ότι οι συμμετέχοντες φοιτητές θα μεταφέρουν στα πανεπιστήμιά τους την εμπειρία τους.

Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ένωσης Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τις ενέργειες που κάνουν, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για να μάθουν τη τύχη των συγγενών τους.