Στο τιμόνι της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρίσκεται για ένα εξάμηνο η Πορτογαλία, η οποία έχει δημοσιοποιήσει το περίγραμμα της πολιτικής της, επιχειρώντας να δώσει έμφαση στην κοινωνική, πράσινη και ψηφιοποιημένη  Ευρώπη και θέτοντας τις βάσεις για γρήγορη και ουσιαστική υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ένας επιπλέον στόχος της Πορτογαλικής Προεδρίας είναι η ενίσχυση της θέσης της ΕΕ στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Το ευνοϊκό για την χώρα μας είναι ότι η Πορτογαλία έχει παράδοση στους συμβιβασμούς και τις διαπραγματεύσεις, ένα στοιχεία που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο για τα ελληνικά συμφέροντα σε μία κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στη Λισαβόνα και σήμερα συναντάται με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της Προεδρίας του.

Υπενθυμίζεται ότι  επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πορτογαλική πρωτεύουσα αρχικά είχε προγραμματιστεί για το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αλλά  αναβλήθηκε και πραγματοποιείται τώρα με θετικούς οιωνούς.

Πλούσια η ατζέντα των συνομιλιών

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν ζητήματα κρίσιμης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία, η ψηφιακή μετάβαση και η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη. Οι δυο πρωθυπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία καθώς και για τη μεγάλη ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού.

Στο μενού και η Τουρκία

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η συμμόρφωση της ‘Άγκυρας με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Μεταναστευτικό και ειδικά για τη στάση της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες. Γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να εμφανίζεται διαλλακτικός, ωστόσο η ελληνική πλευρά κρατάει μικρό καλάθι και προσπαθεί να ανιχνεύσει, εάν η Τουρκία καλλιεργεί έδαφος για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, έχοντας κρυφούς άσσους στο μανίκι της. Συνεπώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να προλειάνει το έδαφος για αυτό που ίσως έρχεται και γι’ αυτό θα επιχειρήσει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συμμαχίες.

Κοινά συμφέροντα και στόχοι

Από το Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι Ελλάδα και Πορτογαλία είναι δύο φυσικοί εταίροι και σύμμαχοι, αφενός ως μέλη του NATO αλλά και ως δύο μεσαίες ευρωπαϊκές οικονομίες με κοινά συμφέροντα και κοινούς στόχους, που μπορούν να συντονίζουν τις προσπάθειές τους ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερα ερείσματα και το εύρος των πολιτικών τους πρωτοβουλιών να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Λισαβόνα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στις 12:45 ώρα Ελλάδος, μαζί  με τον ομόλογό του, την έδρα της Ναυτικής Αστυνομίας της Πορτογαλίας, η οποία συμμετέχει από το 2014 στην Επιχείρηση «Ποσειδών» της Frontex που διεξάγεται στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου.

Στη συνέχεια, θα επισκεφτεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Θαλάσσιας Ασφάλειας (EMSA), η οποία εδρεύει στην πορτογαλική πρωτεύουσα και μεριμνά για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, έργο κρίσιμο για τον μεγάλο ελληνόκτητο στόλο. Στις 14:25, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο São Bento όπου θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.