Αλλαγές στην κυβέρνηση φέρνει ο νέος χρόνος και το ζητούμενο είναι πότε ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει να πατήσει το «κουμπί» του ανασχηματισμού.

Και μπορεί οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ωστόσο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbeast.gr στα πολιτικά γραφεία συζητείται έντονα, ότι μπορεί ακόμα και πριν τα Φώτα να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε ευρείες αλλαγές στο υπουργικό σχήμα.  Η ονοματολογία έχει ήδη ξεκινήσει στο παρασκήνιο, ονόματα ήδη γράφονται και σβήνονται, άλλα «καίγονται»  και η όποια  πρόβλεψη θεωρείται παρακινδυνευμένη.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία κρίνεται από πολλά κυβερνητικά στελέχη κατάλληλη, καθώς έχουν συμπληρωθεί 18 μήνες διακυβέρνησης, η υγειονομική κρίση βρίσκεται μεν σε κρίσιμη καμπή, ωστόσο είναι διαχειρίσιμη, το σχέδιο εμβολιασμού εξελίσσεται κανονικά, οι προκλήσεις της Τουρκίας απαντώνται και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να «στρίψει» με μονόδρομο τις μεταρρυθμίσεις. Συνεπώς, το ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας θα σηματοδοτούσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επανεκκίνηση και τους νέους στόχους που θέλει να θέσει η κυβέρνηση.

Νέα πρόσωπα, αέρας ανανέωσης

Η αιφνιδιαστική ανατροπή στα κυβερνητικά σχέδια που έφερε η πανδημία, ανέτρεψε τον αρχικό προγραμματισμό του Μαξίμου και  ήρθε η στιγμή  νέα πρόσωπα να υπηρετήσουν την μεταρρυθμιστική ατζέντα, καθώς απαιτείται συνέπεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, στοιχεία που δεν επέδειξαν ορισμένοι υπουργοί και γι’ αυτό αναμένεται να δουν την πόρτα της εξόδου από το υπουργικό σχήμα. Παράλληλα, φανερή είναι η ενόχληση βουλευτών και των κομματικών στελεχών της ΝΔ, για τη μη αξιοποίησή τους και την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τεχνοκρατικό σχήμα και είσοδο στην κυβέρνηση στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στο νέο σχήμα θα συμμετέχουν αρκετά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ειδικά όσα επέδειξαν πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο, προκειμένου να υπάρξει ευρεία εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών.

Αποχωρήσεις και μετακινήσεις

Ο πρωθυπουργός έχει περάσει από «ακτινογραφία» το έργο των υπουργών, ενώ εδώ και καιρό με τη βοήθεια των έμπιστων συνεργατών του έχει πλήρη εικόνα για λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις σε συγκεκριμένα υπουργικά χαρτοφυλάκια. Έτσι, εκτός υπουργικού σχήματος θα βρεθούν – τουλάχιστον 3 υπουργοί – ενώ άλλοι θα παραμείνουν στην κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας όμως άλλα καθήκοντα. Ευρεία αναμένεται να είναι η ανανέωση σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, καθώς παρατηρείται έντονη δυσαρέσκεια για το έργο ορισμένων και κυρίως για μία διάθεση προσωπικής προβολής, χωρίς πραγματική ουσία.

Εκλογική χρονιά το 2021;

Με το σκεπτικό ότι η νέα χρονιά ενδέχεται να φέρει διπλές κάλπες, λόγω απλής αναλογικής, το Μέγαρο Μαξίμου θα στήσει ένα υπουργικό συμβούλιο διαχείρισης κρίσεων αλλά και εκλογικής ετοιμότητας, ενώ αναμένεται να ανασυγκροτηθεί το επιτελικό κράτος, όπου όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας υπηρετούν ένα κεντρικό σχεδιασμό, απαραίτητο για το 2021, μια δύσκολη χρονιά με ανοικτά οικονομικά ζητήματα και κοινωνικά προβλήματα που απαιτούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.