Στην επιθυμητή κατεύθυνση κινούνται τα στοιχεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, έστω και αργά αλλά σταθερά, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος ωστόσο επισήμανε πως σε τοπικό επίπεδο η κατάσταση είναι ανησυχητική σε Κοζάνη και περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Μεταξύ των περιοχών που καταγράφονται αυξημένα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων είναι οι παρακάτω: Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Γρεβενά, Πέλλα και Λάρισα.

Όπως προειδοποίησε, δεν αποκλείεται σε περιοχές όπου εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. Η επιτροπή των ειδικών εξετάζει στα στοιχεία και θα κάνει την εισήγησή της πεος την κυβέρνηση.

Ο κ. Πέτσας έστειλε και μήνυμα ενόψει Χριστουγέννων, ζητώντας να μην υπάρξει «καμία χαλάρωση» και «σε αυτές τις διαφορετικές γιορτές να μην επιτρέψουμε στον κορονοϊό να γιορτάσει».

Κάλεσε κάθε οικογένεια να γιορτάσει μόνο με μία συγγενική η φιλική οικογένεια, αλλιώς θα κινδυνέψουμε και θα γίνουμε αιτία για ανεξέλεγκτη διασπορά στην κοινότητα, όπως είπε.

Η επιδημιολογική κατάσταση

Στη χώρα μας η επιδημιολογική κατάσταση έχει ως εξής, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πέτσας:

Τα ενεργά κρούσματα ήταν στις 16/12 12. 975, μειωμένα κατά 15,8% από την προηγούμενη. Οι νοσηλευόμενοι 2340, μειωμένοι κατά 39%.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων 7 ημερών είναι 1.196, μειωμένος κατά 21% , ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5% από 6,4%.

Καμπανάκι κινδύνου από Κικίλια – Ποιες περιοχές «βράζουν»

Τον «κώδωνα του κινδύνου» είχε κρούσει από χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβεβαρυμμένη στη Δυτική Αττική, καθώς και στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Πέλλας, Δράμας, Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας, Λάρισας.

Στις περιοχές αυτές παρατηρήθηκαν από τους ειδικούς μέσα στην τελευταία εβδομάδα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Στην Ελευσίνα βρέθηκε χθες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος απηύθυνε πολύ αυστηρή προειδοποίηση πως κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του και πως μπορεί να σφραγιστούν περιοχές «ακόμα και σπίτι – σπίτι», όπως είπε.

Το θέμα του Ασπρόπυργου συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων χθες, στην οποία προτάθηκε lockdown τύπου Μαρτίου με κλείσιμο επιχειρήσεων και αυξημένα τεστ, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μεταβαίνει σήμερα για τον ίδιο λόγο στην Κοζάνη, όπου θα συμμετάσχει σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για θέματα που αφορούν στην πανδημία του κορονοϊού και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έχει επαφές με τοπικούς παράγοντες για την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή.