Σε ένα λεπτομερές σχέδιο με τις ελληνικές Αρχές και τους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε η Κομισιόν για τη δημιουργία νέου -αναβαθμισμένου- κέντρου υποδοχής στη Λέσβο, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021. Αυτό είναι ένα βασικό βήμα για την επίλυση της κατάστασης μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τον καταυλισμό της Μόριας τον Σεπτέμβριο.

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό εξέφρασε η πρόεδρός της, λίγο μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία δημιουργίας της νέας δομής.

«Η Ευρώπη και η Ελλάδα εργάζονται χέρι-χέρι για τους ανθρώπους στα ελληνικά νησιά. Υπογράψαμε σήμερα συμφωνία για νέα δομή στη Λέσβο έως τον Σεπτέμβριο του 2021. Θα προσφέρουμε αξιοπρεπείς συνθήκες στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και θα υποστηρίξουμε τις τοπικές κοινότητες», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το σχέδιο

Τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή ανακοίνωσε μια taskforce για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Λέσβο, βάσει των αρχών του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο. Η σημερινή συμφωνία καθορίζει τους ακόλουθους τομείς συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής, των ελληνικών αρχών και των οργανισμών της Ε.Ε.:

  1. Ανάπτυξη και κατασκευή κέντρου υποδοχής σχεδιασμένο να παρέχει επαρκείς συνθήκες και να λειτουργεί με γρήγορες, δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες. Το κέντρο θα έχει χώρο με εμπορευματοκιβώτια, μια συγκεκριμένη περιοχή για τους νεοαφιχθέντες για να τους βοηθήσει τις πρώτες μέρες, ιατρικά εμπορευματοκιβώτια για άμεση υγειονομική περίθαλψη, χώρους αναψυχής για σπορ, παιδικές χαρές και προκατασκευασμένα σπίτια για επίσημη και μη τυπική εκπαίδευση. Οι κοινές κουζίνες θα επιτρέψουν την προετοιμασία φαγητού και τα καταστήματα θα εξυπηρετούν βασικές ανάγκες. Θα δημιουργηθούν ειδικά δωμάτια για άτομα με ειδικές ανάγκες.
  2. Βελτιωμένη διαχείριση των αφίξεων με πλήρεις διαδικασίες λήψης και αναγνώρισης, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου υγείας και ασφάλειας σε μια ειδικά διαμορφωμένη περιοχή.
  3. Ομαλές διαδικασίες ασύλου και επιστροφής και μέτρα ένταξης για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει σε παρατεταμένη αβεβαιότητα.
  4. Προγράμματα εθελοντικής επιστροφής και επανένταξης θα υποστηρίζονται για άτομα που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην ΕΕ, αλλά θα δημιουργηθεί επίσης χώρος κράτησης στα κέντρα πολλαπλών σκοπών για την υποστήριξη της αποτελεσματικής επιστροφής. Τα άτομα που χρειάζονται διεθνή προστασία θα υποστηρίζονται καλύτερα για να ξεκινήσουν τη διαδικασία ένταξής τους.
  5. Συνθήκες υποδοχής σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές, ιδίως σε ό,τι αφορά την υγεία, την ασφάλεια, την αποχέτευση, τα τρόφιμα, την παροχή πληροφοριών και την παροχή συμβουλών, είδη ένδυσης και κοινούς χώρους. Θα ακολουθηθεί μια προσέγγιση που βασίζεται στο φύλο και τα δικαιώματα του παιδιού λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των οικογενειών και των παιδιών (συνοδευόμενων και ασυνόδευτων) διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ευπάθειες αναγνωρίζονται και αντιμετωπίζονται επαρκώς.
  6. Επαρκής κατάρτιση προσωπικού, ικανότητα και προγραμματισμός, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης κινδύνων και του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του νέου κέντρου.