Τα ευαίσθητα θέματα της διαθεσμικής ισορροπίας, καθ’ οδόν προς την επίτευξη της σχετικής συμφωνίας, συζήτησαν σήμερα οι 28 υπουργοί-μέλη του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στην άτυπη σύνοδό τους στο Ζάππειο. Τα «ευαίσθητα» αυτά θέματα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, «επιδιώκουν μεν να διευκολύνουν τη διαθεσμική συμφωνία και αποτελεσματικότητα, ταυτόχρονα όμως έχουν την τάση να επηρεάζουν τη θεσμική ισορροπία της Ε.Ε.».

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κούρκουλας υπερασπίστηκε την ανάγκη «ενίσχυσης του ρόλου του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων» και παρατήρησε ότι στον απόηχο των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, οι 28 υπουργοί συμφώνησαν πως «οι θεσμοί πρέπει να αναζητήσουν και να διαμορφώσουν το κατάλληλο μείγμα στις πολιτικές τους» ώστε αφενός «να διαχειριστούμε τον ευρωσκεπτικισμό και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών» και αφετέρου να παρέχεται η εγγύηση της ευημερίας για τα κράτη- μέλη της Ε.Ε.

Από πλευράς του ο αρμόδιος επίτροπος Μ. Σέφκοβιτς, τόνισε πως στις ευρωεκλογές εκφράσθηκε ο εκνευρισμός και η ένταση των κοινωνιών και πως στη σύνοδο που προηγήθηκε επισημάνθηκε η ανάγκη διατήρησης μιας «σθεναρής στάσης υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης και της διαμόρφωσης των συνθηκών δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης».

Σε ερώτηση σχετική με τις προοπτικές ολοκλήρωσης της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ- ΗΠΑ υπό το κλίμα του αντιαμερικανισμού που διαχέεται στην Ε.Ε., ο κ. Κούρκουλας σημείωσε ότι, ιδεατά, η συμφωνία θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επωφελής, καθώς θα δημιουργηθεί «ο μεγαλύτερος ενιαίος οικονομικός χώρος». Όμως, επειδή η διαπραγμάτευση είναι σε εκκρεμότητα, πρέπει να επισημανθεί -σημείωσε ο Έλληνας αξιωματούχος- ότι «δεν πρόκειται για ένα δώρο προς τις ΗΠΑ και ούτε πρέπει να συνδέονται επιμέρους προβλήματα με την εμπορική συμφωνία».

Ως προς τη διαδικασία διαδοχής Μπαρόζο, ο κ. Κούρκουλας περιορίστηκε να δηλώσει ότι αναζητείται «μια ισορροπία στην κατανομή πολλών ευρωπαϊκών πόστων όπου υπεισέρχονται και πολλές παράμετροι- μεταξύ άλλων και η γεωγραφική».