Η έξοδος της κυβέρνησης από τη στενωπό των τελευταίων μηνών που προκαλεί η πανδημία και το στοίχημα της διαχείρισής της, αναμένεται να συνοδευτεί και από αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που θα στείλουν στην κοινωνία ένα μήνυμα ανανέωσης και επανεκκίνησης για τους επόμενους δύσκολους μήνες που έπονται.

Γιατί με τα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί, είναι μαθηματικώς βέβαιο,  ότι το δεύτερο κύμα του κορονοϊού κάποια στιγμή θα τιθασευτεί, ωστόσο το ζητούμενο είναι να γίνει αυτό με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά και με ένα διαχειριστικό μοντέλο που θα δώσει τονωτικές ενέσεις στην ήδη πληγωμένη οικονομία.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η αδιαμφισβήτητη κόπωση της κοινωνίας που βρίσκεται σε καραντίνα, η απογοήτευση των πολιτών για το αύριο σε συνδυασμό με κυβερνητικά λάθη που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει παραδεχτεί, κάνοντας την αυτοκριτική του αλλά και τον προϋπολογισμό που προβλέπει βαθιά ύφεση κατά 10,5% το 2020, απαιτούν άμεσα αντίβαρα, για να μπορέσει η κυβέρνηση να βρει ξανά το βηματισμό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητεί τον κατάλληλο χρόνο για να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ενώ οι μήνες που ακολουθούν έως τις αρχές του Φθινοπώρου κρίνονται αυτή τη στιγμή ως η ιδανικότερη περίοδος για πιθανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Οι κρυφές δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους οι επιτελείς του Μαξίμου, προβληματίζουν ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και για το λόγο αυτό χαράσσεται από τη στενή ομάδα του πρωθυπουργού ο «οδικός χάρτης» για την επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα.

Σταθμίζοντας τα δεδομένα για τον ανασχηματισμό

Έτσι, οι φήμες για επικείμενο ανασχηματισμό φουντώνουν ξανά και μάλιστα για δομικό, με αλλαγές προσώπων σε κεντρικά υπουργεία και αξιοποίηση βουλευτών της ΝΔ. Όπως μαθαίνουμε οι αλλαγές στην κυβέρνηση δεν θα είναι διορθωτικές (όπως συνέβη τον Αύγουστο) αλλά ευρύτερες και σε μεγάλο βαθμό και προεκλογικές.

Τα «σημεία» που θα σημάνουν πράσινο φως στην πορεία αυτή είναι οι θετικές εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού που δημιουργούν βάσιμη αισιοδοξία και κάνουν ορατό το τέλος της πανδημίας, αλλά και τα γενναία μέτρα στήριξης ύψους 31,4 δισ. ευρώ που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται, μαζί με τη δυναμική που είχε ήδη αναπτύξει η ελληνική οικονομία πριν ξεσπάσει η υγειονομική καταιγίδα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Δεκέμβρη θα αποτελέσει και το ξεκίνημα των σχετικών διεργασιών.

Οι … αρρυθμίες του επιτελικού κράτους

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο επικείμενος ανασχηματισμός δεν θα αφορά μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε αρμοδιότητες υπουργείων. Το επιτελικό κράτος αρχίζει και παρουσιάζει αρρυθμίες και για το λόγο αυτό επανεξετάζεται το μοντέλο αυτό διακυβέρνησης. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν θα μετακινηθούν υπουργοί που οι αρμοδιότητές τους σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί οι προθεσμίες υποβολής των έργων είναι ασφυκτικές και το κυβερνητικό στοίχημα είναι μεγάλο.