«Διχαστικό», «προκλητικό» και «ασυνάρτητο» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Κύριε Μητσοτάκη, είχατε μία τελευταία ευκαιρία να συμπεριφερθείτε επιτέλους με υπευθυνότητα, τώρα που η οδυνηρή πραγματικότητα χτυπάει επίμονα την πόρτα κάθε νοικοκυριού ξεχωριστά. Και το κυρίαρχο συναίσθημα δεν είναι μόνο ο φόβος, αλλά και η αγανάκτηση. Ακούγοντας σας, καταλαβαίνω ότι έχετε επιλέξει το μόνο δρόμο που ξέρετε: να συνεχίσετε να πορεύεστε αυτάρεσκα και διχαστικά απέναντι όχι μόνο στην αντιπολίτευση, αλλά κυρίως απέναντι στους πολίτες. Ο δρόμος αυτός όμως είναι βέβαιο ότι καταλήγει σε αδιέξοδο. Όχι μόνο για εσάς, αλλά δυστυχώς για όλη την ελληνική κοινωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι 3 άξονες για μίνιμουμ συνεννόηση

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε παράλληλα τον πρωθυπουργό ότι αρνείται την έστω και εκ των υστέρων, μίνιμουμ συνεννόηση, στο ζήτημα της αντιμετώπισης του κορονοϊού. «Σας ζήτησα να συγκαλέσετε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να συνεννοηθούμε στη βάση τριών απλών και αυτονόητων αξόνων. Πρώτον, την εκπόνηση ενός σχεδίου εξάμηνης διάρκειας για την άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για να μην βρεθεί ξανά στα όριά του. Δεύτερον, την κοινή συμφωνία όλων μας σε έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, με γνώση, αξιοπιστία και εμπειρία, που δεν θα κάνει μικροπολιτική για να περισώσει το πολιτικό του κεφάλαιο την ώρα της κρίσης, αλλά θα θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο το όποιο θα έχουμε συμφωνήσει. Τρίτον, του παγώματος όλων των νόμων που ψήφισε ή σχεδιάζει να ψηφίσει η κυβέρνηση, οι οποίοι πλήττουν την κοινωνική συνοχή αυτές τις κρίσιμες ώρες.  Όπως είναι ο πρόσφατος πτωχευτικός νόμος, που ρευστοποιεί τα σπίτια και τις περιουσίες των πολιτών, ή το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά, που θα φέρει μαύρες μέρες για τον κόσμο της εργασίας. Αρνείστε. Αρνείστε στα κρίσιμα να δείξετε σθένος, και αίσθημα εθνικής ευθύνης.  Σας το είπα με κάθε τρόπο. Η μοναδική μας έγνοια αυτή τη στιγμή είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές και η κοινωνία. Και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να συμβεί αυτό. Αν χρειαστεί, να βάλουμε ξανά πλάτη, εφόσον έχουμε την εγγύηση στα τρία σημεία που αποτελούν το ελάχιστο πεδίο άμεσης δράσης απέναντι στην εξάπλωση του ιού. Να βάλουμε πλάτη για τη σωτηρία, όχι να γίνουμε συνένοχοι στην τραγωδία».

«Με ευθύνη Μητσοτάκη το δεύτερο lockdown»

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, «η χώρα βρίσκεται σε  δεύτερο καθολικό lockdown με απόλυτη ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, οποίος φροντίζει κάθε μέρα να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το αίσθημα ανασφάλειας και την αγωνία κάθε ελληνικής οικογένειας. Το νέο lockdown είναι η ομολογία της συνολικής σας αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας. Είχατε τόσους μήνες να προετοιμαστείτε. Από το Μάιο, ξέρατε ότι το δεύτερο κύμα αναπόφευκτα θα ερχόταν, αλλά με το μόνο που ασχοληθήκατε διεξοδικά ήταν  να θριαμβολογείτε και να αυτοαποθεώνεστε. Δεν προσλάβατε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, δεν μεριμνήσατε για την προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ, απορρίπτοντας ακόμα και σήμερα την προφανή λύση της επίταξης ιδιωτικών ΜΕΘ, δεν προχωρήσατε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες. Δεν κάνατε τίποτα για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή του συνωστισμού, δεν ανοίξατε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο, προκαλώντας χάος με την έλλειψη σαφών υγειονομικών πρωτοκόλλων για την είσοδο στη χώρα, δεν προστατεύσατε τους μαθητές και τις μαθήτριεςαπό το συνωστισμό 25 και 27 ατόμων σε κάθε σχολική αίθουσα. Τι κάνατε αυτούς τους μήνες; Κατασκευάσατε μια νίκη για να χρίσετε τον εαυτό σας νικητή. Στήσατε το φιάσκο της Σαντορίνης, για να πείτε στους Έλληνες και τους ξένους επισκέπτες «όλα καλά, η Ελλάδα νίκησε τον ιό».

Όλο το καλοκαίρι καλλιεργήσατε τον εφησυχασμό στους πολίτες και όταν ήρθε η ώρα της κρίσης, πολύ νωρίτερα από τον Νοέμβρη, τότε αρχίσατε ξανά να λέτε τον κόσμο ανεύθυνο γιατί ο ιός επέστρεψε.  Αφήσατε τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους 80 και 100 ευρώ για ένα τεστ, μόνο και μόνο για να κάνουν χρυσές δουλειές τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Δώσατε εκατομμύρια επί εκατομμυρίων σε ΜΜΕ για να κρύβουν τις παλινωδίες της κυβέρνησης και να αποθεώνουν εσάς και τους υπουργούς σας. Κάνατε το χατίρι των μεγάλων touroperators και επιτρέψατε πληρότητα στο 80% για τα πλοία και στο 100% στα αεροπλάνα. Συκοφαντήσατε τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας, ως ένα μάτσο αφελείς που έχουν την ευθύνη για τη διασπορά του ιού. Αφήσατε τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη μοίρα τους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης. Αφήσατε τους εργαζόμενους στο έλεος της κρίσης, νομοθετώντας την αναστολή συμβάσεων και τη νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας. Εκτοξεύσατε τις απολύσεις, την ύφεση, την ανεργία. Ένας στους δέκα εργαζόμενους ζει πια με κάτω από 200 ευρώ. Το διανοείστε; Και πρόσφατα, στο απόγειο της υγειονομικής κρίσης φέρατε ένα πτωχευτικό νόμο που υφαρπάζει τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων για χάρη των τραπεζών. Και η απάντηση γνωστή: 11 εκατομμύρια Έλληνες, 11 εκατομμύρια ατομικές ευθύνες. Όλοι έχουν από μία εκτός από σας. Να σας το πω καθαρά: Η ευθύνη για την τραγωδία που ζούμε είναι αποκλειστικά δική σας».

Η σύγκριση του ΕΣΥ με τα Εθνικά Συστήματα των άλλων χωρών

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης βάζει λουκέτο στη χώρα γιατί το ΕΣΥ είναι στα όρια του και γιατί οι ΜΕΘ δεν επαρκούν.  Συνεχίζετε να συγκρίνετε απόλυτα νούμερα σε χώρες με πολλαπλάσιο πληθυσμό. Η αλήθεια όμως είναι σκληρή για την Ελλάδα.

Και έχουμε χρέος να τη δούμε κατάματα. Ας δούμε λοιπόν τα νούμερα: Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πολίτες έχουν αυξηθεί στην Ιταλία 15%, στην Ισπανία 23%, στη Γαλλία 28% και στην Ελλάδα… 263%. Χάναμε 16 ανθρώπους τον Ιούνιο και πλέον χάνουμε 60. Θα απαντήσετε κ. Μητσοτάκη σε αυτό όπως ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κόμματος σας; Θα συγκρίνετε νεκρούς με δημοσκοπικά ποσοστά; Γιατί αν αυτός ο κύριος είναι ακόμα στη θέση του μετά από αυτή την αλητεία, τότε καταλαβαίνω ότι είναι και δική σας θέση αυτή. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και για τα κρούσματα, για το αντίστοιχο διάστημα. Η Ιταλία έχει σχεδόν τα τριπλάσια, η Ισπανία τα πενταπλάσια, η Γαλλία τα δεκαπλάσια κρούσματα και η Ελλάδα έχει 13 φορές περισσότερα κρούσματα από τον Ιούνιο. Μιλάμε για μια κατάσταση εκτός ελέγχου. Και η σύγκριση με τις άλλες χώρες, στο τι έχουν κάνει για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας είναι αποκαρδιωτική.

Πρώτα απ’ όλα στους πόρους για τη στήριξη του ΕΣΥ. Η Ελλάδα έδωσε μόλις 233 εκατομμύρια, τη στιγμή που η Ισπανία έδωσε 5,3 δις και η Ιταλία 3,3 δισ. ευρώ.

«Κύριε Μητσοτάκη, πάρε άμεσα μέτρα, έστω και τώρα»

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει άμεσα μέτρα έστω και τώρα, πριν να είναι αργά.

«Προχωρήστε τις μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία. Αυξήστε τις συνολικές δαπάνες για την υγεία με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. Θεσπίστε τη συνταγογράφηση των τεστ, για να έχει δωρεάν πρόσβαση κάθε πολίτης που ζει στη χώρα. Είναι αδιανόητο 1 στους 3 να πληρώνει από την τσέπη του το τεστ. Προχωρήστε στην επιδότηση της εργασίας, όχι της αναστολής της για όσο διαρκεί η κρίση. Δώστε το εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία για όσο διαρκεί η κρίση. Με 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 για κάθε παιδί. Μετατρέψτε τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση, σε επιχορήγηση, όχι όπως σήμερα που στην πραγματικότητα είναι δάνειο σε όλους τους πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις. Απαγορεύστε άμεσα όλες τις εξώσεις και τις ρευστοποιήσεις. Μην επικαλείστε δημοσιονομικούς περιορισμούς και έλλειψη πόρων. Έχετε δυνατότητες που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εδώ και μια δεκαετία. Πάρτε μέτρα άμεσα».