Σφίγγει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός των κρουσμάτων του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, καθώς μόλις σήμερα ανακοινώθηκαν 384 νέες μολύνσεις.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbeast.gr στην έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που είναι ακόμα σε εξέλιξη, οι ειδικοί μετά τον αριθμό – ρεκόρ των 1547 νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ, επικεντρώθηκαν στη συμπρωτεύουσα και εισηγούνται να περάσει στο επίπεδο 4 αυξημένου συναγερμού. Σε επικοινωνία που είχε το newsbeast.gr με μέλη της επιτροπής που συμμετέχουν στην τηλεδιάσκεψη μας επιβεβαίωσαν αυτό ακριβώς, ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και επιχειρείται να βρεθεί η χρυσή τομή για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης είναι ότι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας βρίσκεται εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη και αύριο στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Ζέρβα για την προετοιμασία που απαιτείται για την επιβολή νέων μέτρων, ενώ στη συνέχεια στη 13.30 θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Παράλληλα, αύριο κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα διενεργούν δωρεάν rapid tests από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 20.00 το απόγευμα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εκεί θα μπορούν να προσέρχονται όσοι πολίτες επιθυμούν, καθώς πρόκειται για δημόσια δειγματοληψία.

Τα νέα μέτρα που θα επιβληθούν

Με κεντρικό μέλημα τα μέτρα να είναι λογικά σε σχέση με την οικονομία και την κοινωνία και αποτελεσματικά για την δημόσια υγεία οι ειδικοί προκρίνουν για τη Θεσσαλονίκη:

Α) Κλείσιμο εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, καφέ, μπαρ κλπ) νωρίτερα από τα μεσάνυχτα που ισχύει σήμερα. Το πιθανότερο σενάριο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης και διασκέδασης είναι κατά τρίωρο, δηλαδή μέχρι τις 9 το βράδυ.

Β) Απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού, ένα μέτρο που ισχύει τώρα για τις κόκκινες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη πέσει στο τραπέζι είτε να υπάρξει αυστηρή σύσταση για να μην υπάρξουν αντιδράσεις, είτε να επανέλθει το SMS για τις μετακινήσεις εκτός νομού, προκειμένου να γίνονται οι απολύτως απαραίτητες και όχι οι άσκοπες.

Το πιθανότερο είναι τα μέτρα αυτά να ανακοινωθούν την Παρασκευή, ώστε να δοθεί χρόνος στους επιχειρηματίες που θα πληγούν από την επιβολή τους να προετοιμαστούν. «Δεν θέλουμε να ξεσηκωθούν οι άνθρωποι της εστίασης» επισημαίνει στο newsbeast.gr στέλεχος της δημοτικής αρχής και προσθέτει: «αν από τα αποτελέσματα των αυριανών rapid tests η συγκέντρωση του ιικού φορτίου σε αναλογία πληθυσμού είναι υπερβολικά επικίνδυνη, τότε θα επισπευστούν τα πράγματα. Να περιμένετε ένα μοντέλο μέτρων πιο light Μαρτίου!».