Το προεκλογικό του πρόγραμμα παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με την παράταξη «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης, σε εκδήλωση παρουσία και εκπροσώπων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων

Όπως είπε, στο πρόγραμμα υιοθέτησε αρκετές από τις προτάσεις των φορέων, αλλά υπάρχουν και αρκετά νέα στοιχεία. Κινείται σε δέκα άξονες που είναι οι εξής:

1. Ανάδειξη διεθνούς ταυτότητας Θεσσαλονίκης

2. Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη

3. Αστική ανάπτυξη – Περιβάλλον – Καθαριότητα

4. Κυκλοφοριακό – Μεταφορές – Βιώσιμη κινητικότητα

5. Αστική επιχειρηματικότητα – Απασχόληση

6. Κοινωνική συνοχή – Αλληλεγγύη – Πρόνοια – Εθελοντισμός

7. Παιδεία – Πολιτισμός – Τουρισμός

8. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση – Εξυπηρέτηση του Πολίτη

9. Διοικητική οργάνωση και λειτουργία Δήμου Θεσσαλονίκης

10. Τεχνική βοήθεια – Χρηματοδότηση

Ο υποψήφιος δήμαρχος παρουσίασε και δύο Master Plans για τη Θεσσαλονίκη, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται, για να εξελιχθούν παράλληλα μέσα στην ερχόμενη πενταετία.

Το πρώτο Master Plan χωρίζεται σε δύο ενότητες. Η πρώτη με τον τίτλο «Γίνεται» περιλαμβάνει έργα και δράσεις για: Καθαρή πόλη, συνεχή μέριμνα για τους νέους γονείς, τον εθελοντισμό, την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, την αξιοποίηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η δεύτερη έχει τίτλο «Γειτονιές» και περιλαμβάνει έργα και παρεμβάσεις στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, τις οποίες έχει ανακοινώσει στις κατά τόπους επισκέψεις του. «Με το σχολείο ή την τοπική πλατεία στο επίκεντρο, η γειτονιά μπορεί και πάλι να αποτελέσει πυρήνα ανασύνταξης του κοινωνικού ιστού», επισήμανε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε:

«Δημιουργούμε με αναπλάσεις και ήπιες παρεμβάσεις σε επίπεδο γειτονιάς ένα δίκτυο μικρών δημόσιων χώρων, πυρήνων ενδιαφέροντος που συνδέονται μεταξύ τους με ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους. Στοχεύουμε έτσι, στην τόνωση της κοινωνικής συνοχής και στην αύξηση της εμπορικότητας των περιοχών ανάπλασης. Ξαναβλέπουμε τη γειτονιά, ως κύτταρο του αστικού κορμού».

Το δεύτερο Master Plan έχει τίτλο «Σταυροδρόμι» και περιλαμβάνει δράσεις και στόχους που τοποθετούνται χωροταξικά σε πέντε πόλους, οι οποίοι είναι το Λιμάνι, η Παλιά Παραλία, η Διεθνής Έκθεση, το περιαστικό δάσος του Σέϊχ Σου και η περιοχή των Ναυταθλητικών Ομίλων.