«Η αντοχή της κυβέρνησης θα κριθεί από τις εκλογικές επιδόσεις της Ελιάς», προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» υπογραμμίζει ότι η ΝΔ κινδυνεύει να κατηγορηθεί για ταύτιση με το ΠΑΣΟΚ που έχει χαράξει την εθνική στρατηγική.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι η χώρα μπορεί να απαλλαγεί από την τρόικα και να δανειστεί από τις αγορές τα 25 δισ. ευρώ που χρωστάει στο ΔΝΤ. Όπως λέει, τότε δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης της τρόικας.

Στέλνει εμμέσως εσωκομματικά μηνύματα λέγοντας ότι τον εκφράζουν οι στίχοι του Τίτου Πατρίκιου «Όχι από τώρα, είναι πολύ νωρίς για μια γεροντική σοφία».

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:

Έχετε πει ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η κυβερνητική σταθερότητα και μάλιστα ότι αυτό περνάει μέσα από την Ελιά. Πώς τεκμηριώνετε αυτήν την άποψη;

Τυπικά στις 18 και 25 Μαΐου εκλέγουμε δημάρχους, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές. Θεσμικά συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής σταθερότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, και γενικότερα η αντιπολίτευση, είχαν στην αρχή επιχειρήσει να θέσουν ζήτημα «εκλογών–δημοψηφίσματος» κατά της κυβέρνησης και της εθνικής στρατηγικής. Τώρα φυσικά τα πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά είναι προφανές ότι ακόμη ελπίζουν και προσπαθούν κάποιοι το βράδυ των εκλογών της 25ης Μαΐου να μπορούν να κάνουν μια συνδυαστική ερμηνεία του αποτελέσματος όλων των εκλογικών διαδικασιών, με στόχο την υπονόμευση της κυβέρνησης και της εθνικής πολιτικής.

Αυτό πώς αντιμετωπίζεται;

Κοιτάξτε, χρειάζεται ένα αποτέλεσμα που να μην επιδέχεται διφορούμενες αναγνώσεις και να μη θέτει σε αμφιβολία την κυβερνητική σταθερότητα ως βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του μεγάλου εθνικού στόχου, που είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση και το μνημόνιο και η επάνοδος στην κανονικότητα μιας αυτοδύναμης, ουσιαστικά ισότιμης χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης.

Πρακτικά αυτό από τί εξαρτάται, από το ποιός θα είναι πρώτος;

Αυτό που λέω εξαρτάται, σε καθοριστικό βαθμό, από τη θέση που θα έχει το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά στο κομματικό φάσμα και άρα ο προοδευτικός πόλος μέσα στην κυβέρνηση. Αυτό είναι κρίσιμο για τη σταθερότητα, αλλά και το πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής, πολύ πιο κρίσιμο από τον τεχνητό διπολισμό και τη μάχη για την πρώτη θέση μεταξύ ΝΔ–ΣΥΡΙΖΑ. Αν η Ελιά, μέσα στην οποία μάχεται το ΠΑΣΟΚ, δεν στηριχθεί επαρκώς, υπάρχει πρόβλημα για τις ισορροπίες, τον προσανατολισμό και την αντοχή της κυβέρνησης και της εθνικής στρατηγικής.

Κι αν το αποτέλεσμα των εκλογών το αμφισβητήσει αυτό;

Οτιδήποτε θέτει σε αμφισβήτηση ή αμφιβολία αυτές τις ισορροπίες, λειτουργεί βλαπτικά για τη χώρα. Κι επειδή η γενική αίσθηση, αλλά και ο κοινός παρονομαστής όλων των αναλύσεων, είναι πως η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού δεν θέλει να διαταραχθεί η σταθερότητα, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, ο κάθε πολίτης είναι προφανές ότι πρέπει να το λάβει υπόψη του αυτό.

Στον δημόσιο λόγο σας γίνεται διακριτή μία προσπάθεια διαφοροποίησης από τον κυβερνητικό σας εταίρο, τη ΝΔ. Αυτό γίνεται λόγω των εκλογών ή υπαγορεύεται από την ανάγκη επαναπατρισμού προοδευτικών ψηφοφόρων;

Δεν ήταν η προτίμησή μας μια συνεργασία μόνο με τη ΝΔ. Θέλαμε και τη ΔΗΜΑΡ, θέλαμε και το ΣΥΡΙΖΑ, θέλαμε και θέλουμε όλες τις υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Αρκεί να φέρονται ως τέτοιες και οι άλλες δυνάμεις. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή μας στο κυβερνητικό σχήμα με τη ΝΔ διέπεται από μια πολύ συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία και υπηρετεί θεμελιώδεις εθνικούς στόχους.

Η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μια διαρκής διαπραγμάτευση. Γίνεται η διαπραγμάτευση των κυβερνητικών εταίρων και ταυτόχρονα η χώρα διαπραγματεύεται εθνικά με την τρόικα. Άρα πρέπει να έχουμε υπόψη μας αυτά τα δύο επίπεδα στα οποία κινείται αυτή τη στιγμή ο δημόσιος βίος.

Ως εκ τούτου δεν γίνεται κάποια εκλογική ή συγκυριακή διαφοροποίηση, εμφανίζεται το αυτονόητο και κάθε προσπάθεια «κανιβαλισμού» επί του ΠΑΣΟΚ εκ μέρους της ΝΔ είναι ανιστόρητη, απρόσφορη και βλαπτική για τη χώρα και την κυβέρνηση.

Η επισήμανση του κ. Παπανδρέου πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι παρακολούθημα της συντηρητικής δεξιάς ή αριστεράς σας έχει προβληματίσει;

Αυτή η επισήμανση είναι προφανής και αυτονόητη. Προφανώς συνιστά μια απάντηση σε αυτούς που φαντάζονται το ΠΑΣΟΚ ως ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως γνωρίζετε, η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ ξεκίνησε για πρώτη φορά επί των ημερών του κ. Παπανδρέου το Νοέμβριο του 2011 -είχε προταθεί μάλιστα από τον ίδιο ήδη από τον Ιούνιο του 2011- όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου με τη συμμετοχή και του ΛΑΟΣ στην αρχή.

Η συνεργασία σας με τη ΝΔ γνωρίζετε ότι φοβίζει αρκετά στελέχη σας που βλέπουν ταύτιση;

Αντίθετα, η ΝΔ κινδυνεύει να κατηγορηθεί για ταύτιση με το ΠΑΣΟΚ, που έχει χαράξει την εθνική στρατηγική και έχει διαμορφώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα. Δικό μας επίτευγμα είναι πχ η δημοσιονομική προσαρμογή και το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε επιτευχθεί κατά το 85% πριν τις εκλογές του Ιουνίου 2012 και το σχηματισμό της σημερινής κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται λοιπόν με τη ΝΔ στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας για να υπηρετηθεί επιτακτική εθνική ανάγκη. Στις ευρωεκλογές φαίνονται άλλωστε πολύ καθαρά οι ιδεολογικοπολιτικές διάφορες. Το ΠΑΣΟΚ με την Ελιά αγωνίζεται με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές και δημοκράτες του ΕΣΚ, ενώ η ΝΔ μετέχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζουν ότι έρχονται νέα μέτρα. Μπορείτε να το αποκλείσετε κατηγορηματικά;

Δεν υποστηρίζουν απλά ότι έρχονται νέα μέτρα. Λυπούνται πάρα πολύ που δεν επιβάλαμε και δεν θα επιβάλουμε νέα μέτρα. Στενοχωριούνται αφάνταστα που βγήκαμε στις αγορές. Θεωρούν ότι το επιτόκιο που πετύχαμε στο 5ετές ομόλογο είναι υψηλό, ενώ δεν καταλαβαίνουν ότι είναι σχεδόν ίσο με το επιτόκιο με το οποίο μας δανείζει το ΔΝΤ. Επικαλούνται τα χαμηλά επιτόκια του ευρωπαϊκού δανείου, τα οποία πράγματι είναι εντυπωσιακά χαμηλά, αλλά τα πετύχαμε εμείς, θα μου επιτρέψετε να πω την περίοδο που ήμουνα υπουργός Οικονομικών και έκανα αυτή τη μεγάλη διαπραγμάτευση.

Άρα λοιπόν κλαίνε και οδύρονται επειδή η χώρα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση και το μνημόνιο, ζητάνε επιτακτικά μνημόνιο και τρόικα!

Ξέρετε, θεωρητικά, αλλά γιατί όχι και πρακτικά, μπορούμε τώρα μέσα από τις αγορές να βρούμε τα 25 δισ. ευρώ περίπου που χρωστάμε στο ΔΝΤ και έτσι να μην συντρέχει λόγος ύπαρξης της τρόικας, γιατί η τρόικα υπάρχει λόγω του ΔΝΤ. Τα άλλα είναι ευρωπαϊκοί θεσμοί και ευρωπαϊκές διαδικασίες.

Οι δήθεν «αντιμνημονιακοί» είναι αυτοί που χτυπιούνται υπέρ του μνημονίου τώρα, γιατί δεν έχουν τι να πουν, δεν έχουν τι να προτείνουν. Χάνουν το πολιτικό τους ψωμί.

Η πρόσκλησή σας προς τη ΔΗΜΑΡ ισχύει και μετά την κριτική που ασκήσατε ότι λειτουργεί πολλές φορές παρασιτικά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ;

Προφανώς ισχύει η πρότασή μου προς τη ΔΗΜΑΡ. Αυτό το νόημα έχει η παρατήρησή μου για την παρασιτική λειτουργία, ότι πρέπει όχι να παίζουμε κλεφτοπόλεμο, αλλά να συναγωνιστούμε και να συμπράξουμε, εφόσον πιστεύουμε στις ίδιες αρχές, τις ίδιες αξίες και έχουμε τους ίδιους στόχους. Αρκεί όλα αυτά να είναι καθαρά. Να λέμε ευθέως τι πιστεύουμε σε σχέση με την κυβερνητική σταθερότητα, με την εθνική στρατηγική, με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την κρίση. Να μην κοιτάμε τη μια προς τα εδώ και την άλλη προς τα εκεί. Να μη φλερτάρουμε με την ανευθυνότητα, τη δημαγωγία και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και των ακροδεξιών εθνικιστών συμμάχων του.

Κάποιοι διατυπώνουν την άποψη ότι δεν πειράζει, μπορούμε να ψηφίσουμε τώρα στις ευρωεκλογές ό,τι νά’ ναι, Ελιά, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, γιατί όλα αυτά ανήκουν στην ίδια οικογένεια της κεντροαριστεράς. Πώς το σχολιάζετε;

Κατ’ αρχάς η ευρύτερη πολιτική οικογένεια της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, της κεντροαριστεράς, προσδιορίζεται ιστορικά. Δεν υπάρχει παρθενογένεση, ούτε στη δεξιά, ούτε στην κομμουνιστική αριστερά, ούτε στη σοσιαλδημοκρατική κεντροαριστερά. Υπάρχουν ταυτότητες, υπάρχουν ιστορικές αναφορές, υπάρχουν προγραμματικές πλατφόρμες.

Εάν κάποιος πιστεύει ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η κυβερνητική σταθερότητα, εάν κάποιος πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της προσπάθειας και την έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση, πρέπει να στηρίξει τον προοδευτικό πόλο που είναι πολύ συγκεκριμένος, που εκφράζεται στη Βουλή με την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα της Ελιάς, γιατί τώρα βεβαίως έχουμε μαζί μας και τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Χρήστο Αηδόνη, που είναι βουλευτές.

Βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο, ανθρώπους οι οποίοι είναι καλόπιστοι, οι οποίοι προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με τις αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μπορεί να είναι τώρα πχ με το Ποτάμι. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να σκεφτούν τι θέλουν να προκύψει την επομένη των ευρωεκλογών. Πού και πώς να οδηγηθεί η χώρα.

Εάν πιστεύουν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εξόδου από τη κρίση τώρα που φτάσαμε στο τέλος, ότι πρέπει να τιμήσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού και να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα σε στέρεες και υγιείς βάσεις, πρέπει να στηρίξουν τον προοδευτικό πόλο μέσα στην κυβέρνηση. Δεν ψηφίζουμε χωρίς επιπτώσεις. Ούτε είναι δυνατόν να κινούμαστε σε δυο ασύμπτωτα επίπεδα: Κάποιοι να εκφράζουν απλώς τις απόψεις τους, τις αισθητικές τους αντιλήψεις, τις ιδέες τους, χωρίς αυτό να έχει καμία σχέση με τα μεγάλα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας, της κοινωνίας, της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης και κάποιοι άλλοι να σηκώνουν το βάρος και να πληρώνουν το κόστος των δύσκολων αποφάσεων από τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος.

Ορισμένοι, ακόμη και μέσα από το ΠΑΣΟΚ, περιμένουν να μην πάει καλά η Ελιά στις ευρωεκλογές για να βάλουν θέμα ηγεσίας. Σας ανησυχεί αυτό;

Το σενάριο αυτό προϋποθέτει πως κάποιοι θέλουν να καταστραφεί η χώρα, να πέσει η κυβέρνηση, να οδηγηθεί ασύντακτα η Ελιά και το ΠΑΣΟΚ σε βουλευτικές εκλογές, μαζί με όλο τον τόπο, χωρίς πλαίσιο, χωρίς έλεγχο των καταστάσεων για να αμφισβητήσουν εμένα που ανέλαβα τα καθήκοντα αυτά, κατ’ ανάγκη, επιστρατευόμενος. Νομίζω ότι τέτοια σύνθεση κυνισμού και ανοησίας δεν μπορεί να υπάρξει και εάν κάποιος την διατυπώσει αυτή τη σύνθεση, δεν θα βρει κανέναν οπαδό.

Σας ικανοποίησε η τελευταία ανακοίνωσή του κ. Παπανδρέου με την οποία διαψεύδει τα σενάρια περί εκ μέρους του υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ;

Με ικανοποιεί κάθε ενέργεια στήριξης της παράταξης.

Αντιλαμβάνομαι ότι –όταν βρίσκετε χρόνο- διαβάζετε ποίηση. Ποιοι στίχοι σας εκφράζουν το τελευταίο διάστημα;

Πάντα έχω χρόνο για να διαβάζω. Όποιος ισχυρίζεται ότι λόγω πάρα πολλών υποχρεώσεων δεν έχει χρόνο να διαβάσει, προφανώς ποτέ δεν είχε μια φυσική ροπή προς το διάβασμα. Και δεν διαβάζω μόνο ποίηση.

Ποιοι στίχοι με εκφράζουν το τελευταίο διάστημα; Κάποιοι στίχοι που με εξέφραζαν πάντα. Του Τίτου Πατρίκιου: «όχι από τώρα, είναι πολύ νωρίς για μια γεροντική σοφία».