Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση απαντάει με έργα στην καταστροφολογία.

«Απαντούμε με έργα στην καταστροφολογία και την δημαγωγία σας. Και τα έργα της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι εδώ για να σας εκδικούνται κάθε μέρα», είπε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, απαντώντας στην αντιπολίτευση για την πράσινη πολιτική.

Ειδικά για τις τροπολογίες που αναφέρονται στις ιδιωτικοποιήσεις ΛΑΡΚΟ, ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ο Κωστής Χατζηδάκης  ξεκαθάρισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις «είναι σημαία της πολιτικής της ΝΔ», την οποία έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός και προέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει πολιτική συνοχή, διότι ξέχασε τι έκανε εκείνος ως κυβέρνηση με τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας.

Κάλεσε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ «να θυμηθεί τις διαβεβαιώσεις που έδινε εγγράφως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν διαβεβαίωνε ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να εξετάσει την πώληση της εταιρείας στο πλαίσιο μιας διαφανούς και ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας».

«Με συγχωρείτε, ορισμένοι παριστάνουν ότι εκπλήσσονται, όπως το χρυσόψαρο που εκπλήσσεται στη γυάλα του, κάθε τρεις και λίγο. Τι σας ξενίζει σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ; Είναι διακηρυγμένη πολιτική μας.

Έχουμε φέρει νόμους ήδη για όλη αυτή την πολιτική και σήμερα φέρνουμε εδώ τεχνικές ρυθμίσεις, προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι διαγωνισμοί.

Εκπλήσσεστε για μια κυβέρνηση η οποία έχει κάνει σημαία τις ιδιωτικοποιήσεις και φέρνει σήμερα κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις και το θεωρείτε πραξικόπημα, ενώ οι τροπολογίες έχουν κατατεθεί εμπρόθεσμα, δεν το θεωρώ σοβαρό», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, ως προς τη διαδικασία.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ως προς την ουσία και τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει την τροπολογία ώστε ο τελικός επενδυτής να είναι σοβαρός και να παραμείνει στην επένδυση.

«Όμως, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορώ να καταλάβω τι λέει. Ήρθε και ιδιωτικοποίησε τον ΔΕΣΦΑ που είναι το πρώτο ξαδελφάκι της ΔΕΠΑ, αφού ο ένας είναι ο διαχειριστής και ο άλλος είναι στη διανομή. Ενώ κατά καιρούς έχουμε συμφωνήσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής να ιδιωτικοποιηθεί ο ΔΕΣΦΑ, τώρα ξαφνικά είναι έγκλημα καθοσιώσεως η ΔΕΠΑ Υποδομών. Ε, αυτό δεν εξηγείται», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Ως προς τον ΔΕΔΔΗΕ, ο υπουργός είπε ότι «είναι ακριβώς το ίδιο στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας. Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ιδιωτικοποιήσει εν μέρει τον ΑΔΜΗΕ, που είναι επίσης το πρώτο ξαδελφάκι του ΔΕΔΔΗΕ στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, τώρα λέει είναι έγκλημα και ξεπούλημα, η τροπολογία της κυβέρνησης».

Η οδηγία για τη μείωση της χρήσης πλαστικών

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, αναφερόμενος στην ενσωμάτωση της Οδηγίας για τη μείωση της χρήσης πλαστικών, επισήμανε ότι έχει προηγηθεί εκτεταμένος διάλογος και ηλεκτρονική διαβούλευση και επισήμανε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια είναι ένα πράσινο νομοσχέδιο, μέρος του προγράμματος της ΝΔ.

«Από τις προγραμματικές δηλώσεις είχαμε πει ότι θα προχωρήσουμε με ταχύτητα στην ενσωμάτωση της Οδηγίας και είναι θετικό που το κάνουμε από τους πρώτους αντί να είμαστε στους ασθμαίνοντες και τελευταίους», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης και εξέφρασε την ελπίδα ότι τουλάχιστον τα άρθρα που ανήκουν στο βασικό κορμό του νομοσχεδίου, θα ψηφιστούν από όλα τα κόμματα, διότι η πράσινη πολιτική είναι μια πολιτική για τα παιδιά μας.

Ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα παίρνει και πρόσθετα, πέραν της πέραν, μέτρα, με πρόβλεψη ώστε να καθίσταται επιβαρυντική η χρήση πλαστικών από τους πολίτες και με πρόβλεψη συστήματος εγγυοδοσίας ώστε να ενθαρρύνεται η ανακύκλωση.

Ως προς την ενημέρωση του κόσμου για την προσαρμογή στην προσπάθεια μείωσης των πλαστικών, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει καμπάνια, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις διαβουλεύσεις που γίνονται ενόψει της έκδοσης των οδηγιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή της Οδηγίας.

Η διαχείριση των απορριμμάτων και η πράσινη πολιτική

Ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε και στην κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση απορριμμάτων. «Ήσασταν όλο θεωρίες και καθυστερήσεις και σήμερα παριστάνετε και τους εισαγγελείς», είπε ο υπουργός, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ που τον κάλεσε να αναλογιστεί αν «είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα ήταν 24η στη διαχείριση απορριμμάτων; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ενώ μέχρι τώρα λειτουργούν 6 μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, η κυβέρνηση έχει στα σκαριά 17 τέτοιες μονάδες».

Ο υπουργός «προειδοποίησε» τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο χρόνος θα είναι αμείλικτος μαζί του, διότι στο τέλος του χρόνου θα γίνει λογαριασμός και τότε θα φανεί πόσες μονάδες έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και πόσες θα έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ».

Γενικότερα, για την πράσινη πολιτική, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο προχωράει την απολιγνιτοποίηση αλλά έχει και πρόγραμμα για τις περιοχές του λιγνίτη.

«Κάνετε κριτική ότι η κυβέρνηση δεν έχει πράσινη ατζέντα, ενώ εμείς είμαστε η κυβέρνηση της απολιγνιτοποίησης με σχέδιο και με οφέλη για την τοπική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εξελιχθεί μια πολιτική απολιγνιτοποίησης χωρίς σχέδιο και χωρίς μέτρα για τις λιγνιτικές περιοχές.

«Σήμερα έχουμε ένα πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ, και ακούμε κριτική από εκείνους που προχώρησαν μια ασύντακτη και χωρίς κανένα σχέδιο απολιγνιτοποίηση», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρχε πρόγραμμα από την ΕΕ για τις αναδασώσεις, δεν κατόρθωσε να απορροφήσει ούτε ένα ευρώ, αλλά σήμερα παριστάνει το διαπρύσιο κήρυκα της προστασίας των δασών.

«Εμείς όμως έχουμε κατορθώσει να βρούμε προσκλήσεις ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα αυτό», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι δεν έχει πράσινη πολιτική, «είναι εκείνη που προχωράει με το μεγαλύτερο “Εξοικονομώ”, προχωράει μπροστά με τα απορρίμματα, ψήφισε την ηλεκτροκίνηση, προχωράει ένα τεράστιο πρόγραμμα για την απολιγνιτοποίηση, έχει απορροφήσει τις αναδασώσεις, επιταχύνει τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις, ψηφίζει σήμερα την Οδηγία για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.