Για το θέμα της απόσυρσης του Oruc Reis και τη σημασία που μπορεί να έχει η εν λόγω κίνηση μιλούν διεθνολόγοι ενώ παράλληλα αναλύουν τα όσα κάνει η τουρκική κυβέρνηση και τα «μηνύματα» που στέλνει.

«Μπορεί το Oruc Reis να αποσύρθηκε, κάτι που φαίνεται ως θετικό βήμα αποκλιμάκωσης όμως το μήνυμα της Τουρκίας προς την Ελλάδα παραμένει σαφές» επεσήμανε ο διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης (15/9).

Όπως εξήγησε, «ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εντοπίζει τις διαφορές γύρω από τις θαλάσσιες ζώνες».

«Μάλιστα, από τα τρία πλοία που είχαν οι Τούρκοι στη Μεσόγειο έχει αποσυρθεί μόνο το Oruc Reis, ενώ το Μπαρμπαρός και το Γιαβούζ παραμένουν στην κυπριακή ΑΟΖ» επεσήμανε ο Άγγελος Συρίγος και πρόσθεσε:

«Συνεχίζουν να παραβιάζουν ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα στην Κύπρο».

«Τις κυρώσεις τις επιβάλλει η ΕΕ για πράγματα που συμβαίνουν στις θαλάσσιες ζώνες κρατών-μελών της. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα είναι και η Κύπρος. Πάνω στο τραπέζι παραμένουν ισχυρές κυρώσεις» είπε.

«Θα πρέπει να συνεχιστεί η ελληνική δραστηριότητα στην Ευρώπη», υποστήριξε, παράλληλα, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Όπως εξήγησε, αν έχουμε ένα γείτονα λαβωμένο και χτυπημένο θα είναι πιο επιθετικός απέναντί μας. Δε μπορούμε να ακολουθήσουμε, όμως, αυτόν τον παραλογισμό.

«Η δυναμική που έχουμε είναι το διεθνές δικαστήριο της Χάγης», δήλωσε.