Γιατί η Ελλάδα επέλεξε τα Rafale και δεν έκλεισε το deal για γαλλικές φρεγάτες

Φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αλλά όχι κούρσα εξοπλισμών, δήλωσε ο Μητσοτάκης


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7:14
14/09/2020
Γιατί η Ελλάδα επέλεξε τα Rafale και δεν έκλεισε το deal για γαλλικές φρεγάτες
33
loading

Το φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία, βάζει τέλος σε μία δεκαετία αποεπένδυσης στις Ένοπλες Δυνάμεις (όπως και συνολικά στη χώρα λόγω μνημονίου) η οποία είχε φέρει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο στο δυσμενέστερο σημείο μετά τη Μεταπολίτευση, ενώ παρά την απόσυρση του Oruc Reis κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός πάντως τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπαίνει σε κούρσα εξοπλισμών και έκανε λόγο για «έξυπνες» και «ψηφιακές» Ένοπλες Δυνάμεις, εξηγώντας ιδίως το σκεπτικό της απόφασης για τα Rafale.

Τα Mirage 2000 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα αντικατασταθούν από έξι νέα Rafale και 12 ελαφρά μεταχειρισμένα από τη γαλλική πολεμική αεροπορία. Τα πρώτα αεροσκάφη θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και το αργότερο στις αρχές του 2022 η χώρα θα διαθέτει μία ολόκληρη νέα μοίρα Rafale σε συνδυασμό με τα προχωρημένα οπλικά συστήματα (ραντάρ Aesa, σύστημα αυτοπροστασίας Spectra και τα όπλα Scalp, Exocet , Meteor και Μica).

Η επιλογή των γαλλικών Rafale, εκτός του ότι εντάσσεται στη στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία που λόγω σύγκρουσης συμφερόντων με την Τουρκία στη Λιβύη και ενδιαφέροντος για τη Μέση Ανατολή αλλά και για τους υδρογονάνθρακες της Αν. Μεσογείου έχει αποδειχθεί ο πιο θερμός σύμμαχος της Ελλάδας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, έγινε και για τεχνικούς λόγους. Η Ελλάδα έχει ήδη γαλλικά αεροσκάφη και μπορεί να τα αντικαταστήσει και μάλιστα είναι εύκολο για ένα πιλότο Mirage να πετάξει Rafale. Πρόκειται εξάλλου για μαχητικά 4ης γενιάς, που θα αντικαταστήσουν τα Mirage 2000 της 332 Μοίρας «Γεράκια» και ως εκ τούτου θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Ο κ.Μητσοτάκης πάντως θέλησε να αποσυνδέσει τις επιλογές στα εξοπλιστικά από τη στρατηγική σχέση με τη Γαλλία, η οποία βεβαίως προχωρά και η οποία σε διπλωματικό επίπεδο εκφράστηκε στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο και αναμένεται να εκφραστεί και στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου, όπου όμως μετά την απόσυρση του Oruc Reis και εφόσον η Τουρκία δεν προβεί σε νέες προκλήσεις, φαίνεται πως είναι πιθανό να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Αγκυρα- ο πρωθυπουργός πάντως τόνισε πως οι κυρώσεις θα παραμείνουν στο τραπέζι και μετά τη Σύνοδο, καθώς εκτίμησε ότι η ΕΕ συνειδητοποιεί πλέον τη στρατηγική σημασία της Μεσογείου.

Εξάλλου ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής υπάρχει σε επίπεδο ΕΕ. Ερωτηθείς για το περιεχόμενο μίας αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, επισήμανε ότι το άρθρο 42.7 της συνθήκης της ΕΕ προβλέπει ότι τα κράτη- μέλη έχουν υποχρέωση για βοήθεια σε κράτος- μέλος που πλήτεται από ένοπλη επίθεση. «Ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει, εύχομαι η χώρα να μη χρειαστεί αυτή τη ρήτρα να την ενεργοποιήσει ποτέ» τόνισε ο πρωθυπουργός. Αυτό ήταν βέβαια και ένα μήνυμα προς τους εταίρους, δεδομένου ότι η ΕΕ ουσιαστικά δεν έχει ενιαίο στρατό, έχουν όμως τα κράτη- μέλη εθνικούς στρατούς.

Εξίσου σημαντικό όμως με την προμήθεια αεροσκαφών 4ης γενιάς είναι η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού. Η ηλικία των ελληνικών πολεμικών πλοίων αποτελεί πλέον πρόβλημα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αξιωματικών που τα κρατάνε αξιόμαχα. Ο ελληνικός στόλος όμως βρίσκεται «έξω» ήδη ένα μήνα και σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά η παλαιότητα των πλοίων μπορεί να κάνει την κρίσιμη διαφορά: Τα τουρκικά νεότερα πολεμικά σκάφη μπορούν να συνεχίσουν να πλέουν χωρίς προβλήματα, ενώ παλαιότερα πλοία θα εμφανίσουν βλάβες.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εκτός από την αναβάθμιση τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ και την αγορά τεσσάρων νέων φρεγατών. Το πρόγραμμα αυτό έχει ορίζοντα από 5 έως 7 έτη και συνεπώς ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να το κοστολογήσει, καθώς η χώρα θα πάρει διαφορετικές προσφορές.

Με άλλα λόγια, μετά τη συζήτηση για τις Belharra, ναυάγησε και η συζήτηση για τις επίσης γαλλικές Fremm, καθώς ΗΠΑ, Γερμανία και Ολλανδία έκαναν τελευταία στιγμή νέες προσφορές. Ο πρωθυπουργός εστίασε στην οικονομική διάσταση, όμως είναι σαφές ότι η Αθήνα θα λάβει υπόψη της και την ανάγκη ισορροπιών με εταίρους και συμμάχους.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε όμως πολλάκις ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων δεν περιορίζεται στα εξοπλιστικά, αλλά αφορά και στην ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και στο ανθρώπινο δυναμικό.

Σημείωσε ότι έχει γίνει εξυγίανση στα ναυπηγεία Ελευσίνας, προχωρά η ιδιωτικοποίηση του Σκαραμαγκά, ενώ χαρακτήρισε εμβληματικό project την ΕΑΒ, καθώς επισήμανε ότι δεν της λειπουν οι πελάτες, αλλά είχε πέσει θύμα αδιαφορίας και μη δυνατότητας εκτέλεσης συμβολαίων.

Σημειωτέον εξάλλου ότι η ΕΑΒ εκτελεί το συμβόλαιο της αναβάθμισης των F16 με τη Lockheed Martin

Πάντως οι εξαγγελθείσες προσλήψεις σε βάθος πενταετίας των 15.000 οπλιτών στελεχών ανδρών και γυναικών δεν καλύπτουν τις ελλείψεις σε υπαξιωματικούς και αξιωματικούς, που έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στη στελέχωση πχ των πολεμικών μας πλοίων. Για αν αντιμετωπιστεί αυτό, θα έπρεπε να αυξηθεί το ποσοστό εισαγωγής στις παραγωγικές σχολές του ναυτικού και της αεροπορίας, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικής θητείας στα 18, κάτι που θα διευκόλυνε τον προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η θητεία δεν θα αυξηθεί πέραν των 12 μηνών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

33
σχόλια
 1. avatar Ειδοποιός διαφορά

  2.5 δις μας χρέωσε ο τσιπρας για εισητηριο για να τον δεχτεί ο Τραμπ του στον Λευκό Οίκο για τα σαβουρο f16 του. Αλλά μήπως αυτός θα τα πληρώσει; Εμείς θα τα πληρώσουμε για να βγάζει αυτός selfie.

 2. avatar Ουδετερος πολιτης

  Εισαι τοσο φανατισμενος πολιτικα που δεν μπορεις να διακρινεις ποιο ειναι το συμφερον της Πατριδος μας. Κριμα , γιατι υπαρχουν κι αλλοι σαν και σενα και σ\'αυτη τη χρονικη περιοδο μονο κακο κανετε !

 3. avatar Φέρτε τα τώρα

  ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΟΤΙ Κ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΤΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΕΛΗ 21, ΜΕΣΑ ΣΤΟ 22 Κ ΟΥΤΟ ΚΑΘΕΞΗΣ Τ Ω Ρ Α ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΧΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.
  ΜΗ ΣΑΣ ΠΩ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 4. avatar Κιτσαρας

  Να πάρουμε και δέκα μοίρες jet ski εξοπλισμένα με μεγαλα νεροπιστολα που θα πετάνε αγιασμό για να καίει τους αντίχριστους Τούρκους!

  1. avatar Unstapable

   Και αναρωτιομουν!! Θα βρεθει ενας [...] να πεταξει την μ@@ του; Bρεθηκες εσυ ρε μεγαλε

   1. avatar Φιλε

    Αν σε πειράζει τόσο πολύ,τρανά στον κλασιδιαρη να σε κάνει υπαρχηγό για να πάρετε τη πόλη! Σουργελο, ε σουργελο!

 5. avatar Δημητρης, αντικειμενικος

  Εδω και δεκαετιες οι Γαλλοι μας υποστηριζουν ( ο προεδρος Ζισκαρ Ντ\'Εστεν μας βοηθησε να μπουμε στην Ευρωpη , την εποχη των μνημονιων μας βοηθησαν να μεινουμε στο ευρω και τωρα παλι , ευτυχως , σταθηκαν διπλα μας με τον πλεον σθεναρο τροπο ! ). Συμμαχους σαν τη Γαλλια σπανια μπορουμε να βρουμε (οπως εχει αποδειξει και η ιστορια) οποτε ειναι αδιανοητο να συζηταμε με Ολλανδια , Γερμανια κ.α. κρατη (που παντοτε ειναι εναντιον μας , ας μην ξεχναμε προσφατα επι εποχης μνημονιων πως μας κατονομαζαν !) για την αγορα των φρεγατων μας αντι να κλεισουμε τη συμφωνια κατ\'ευθειαν με τους Γαλλους ακομα κι αν ειναι λιγο ακριβοτερη ! Προδοσια προς τους φιλους μας και συμπαραστατες Γαλλους θα την αποκαλουσα μια τετοια κινηση ! Ας ελπισουμε οτι θα πρυτανευση η λογικη εκ μερους μας ! !

 6. avatar Εργαζόμενος

  Θέλει και ρώτημα;
  Πρέπει να φάνε όλοι οι κατασκευαστές οπλικών συστημάτων. Γάλλοι, Γερμανοί, Αμερικάνοι
  Γιατί νομίζατε πως έδωσαν \"βοήθεια\" με \"όρους\"; Μόνο για τον κορονοϊό;

  1. avatar Kos g2

   Εγώ βοήθεια από Γερμανούς και Αμερικανούς δεν ειδα

 7. avatar Δημητρης καραβολας

  Ναυπηγεια συρου εφτιαχναν οτι σκαφος γουσταρεις και μην ξεχνας πρωτο ηλεκτρικο αυτοκινητο οτι πρωτο συρος αλλα αλλα,

 8. avatar Νίκος χασαπης

  Γιάννος Παπαντωνίου (ο διωκόμενος και προφυλακισθείς για τις μίζες των εξοπλιστικών ): «Η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται σε σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στηρίζεται στην αναβάθμιση της αμυντικής μας ισχύος και σε διπλωματικές πρωτοβουλίες για την κατοχύρωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας».
  Άμα σε δοξάζουν και υμνούν και οι μιζαδόροι τα λόγια είναι περιττά !!!

 9. avatar από Σωτήρη

  Η φτωχοποίηση των Ελλήνων απο τον Μητσοτάκη!!!
  Η νέα κρίση που προμηνύει ιλιγγιώδη ύφεση, η χώρα δεν θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, το σύστημα υγείας, την παιδεία και το κοινωνικό κράτος, παρά μόνο το στρατό της.
  Αλλά ένα έθνος είναι πραγματικά θωρακισμένο όταν οι πολίτες αισθάνονται σίγουροι ότι μεθαύριο θα ψάχνουν στα σκουπίδια. Και επίσης ότι οι θυσίες τους θα πάνε σε μίζες, όπως συμβαίνει συστηματικά με όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.Ο μεγαλύτερος πολιτικός [...] που βούλιαξε ξανά την Ελλάδα στα [...] μέσα σε 1 χρόνο την εξουσία!

 10. avatar Ειδοποιός διαφορά

  Με αεροπλάνα και βαπόρια και με τους φίλους τους παλιούς ενώ πολλών δισ. ευρώ το χρέος της Ελλάδας που έχει ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ, όπως συμβαίνει τώρα, γα να διασωθεί η γαλλική αμυντική βιομηχανία !!

  Η ΝΔ με bonus για τα «γαλάζια παιδιά» και ένα θηριώδες πακέτο διορισμών στις ένοπλες δυνάμεις προσπαθεί εν μέσω πανδημίας να επιβιώσει μετά το Φιάσκο με την συνεκμετάλλευση των Τούρκων!

  Αλλά γιατί επιδεικνύει ο Μητσοτάκης τέτοια σπουδή για προμήθεια οπλικών συστημάτων, τη στιγμή που είναι σαφές ότι βρίσκεται σε συνδιαλλαγή με τον Ερντογάν; Είναι ξεκάθαρο ότι μελετάται προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες και συμφωνία -πακέτο για τις λοιπές διμερείς διαφορές. Μέχρι και κρυφή προκαταρκτική συμφωνία ομολόγησε ότι υπέγραψε, ο Μητσοτάκης Άρα αφού τα βρίσκουμε - ή μπορούμε να τα βρούμε - με τον Ερντογάν, για ποιο λόγο να ξοδέψουμε απίστευτα ποσά, μεσούσης μιας απίστευτης οικονομικής κρίσης;

  Ακόμη και η φιλοκυβερνητική «Καθημερινή», που μάλιστα εκφράστηκε εξαρχής υπέρ των εξοπλισμών, κρατά αποστάσεις απο την κρυφή προκαταρκτική συμφωνία που ομολόγησε ότι υπέγραψε, ο Μητσοτάκης.

  1. avatar ΚΘ

   Τρολ 100%.

  2. avatar Κωστας ο αντικειμενικος

   Οταν οι Τουρκαλαδες αμφισβητουν μεχρι και το νομικο καθεστος των δωδεκανησων εκτος των αλλων , σε τι κατασταση λες να ειναι οι Ελληνες αν μας κανουν πολεμο χωρις να ειμαστε καλα εξοπλισμενοι ; Αν θελεις να εχεις ειρηνη πρεπει να εισαι καλα προετοιμασμενος για πολεμο ! Αυτο δυστυχως το εχουμε παραμελησει τα τελευταια 10 χρονια !

 11. avatar Γεροτσολιας

  Μεταχειρισμένα τα Rafale, καμιά απάντηση από Μητσοτάκη για το κόστος των εξοπλιστικών...

  Μεταχειρισμένα «ελαφρώς» - κατά την πρωθυπουργική δήλωση - θα είναι τα περισσότερα από τα: 18 γαλλικά αεροσκάφη RAFALE που θα αγοράσει η Ελλάδα, όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη ..

  Ειδικότερα, μόνο τα έξι αεροσκάφη θα είναι καινούργια, ενώ τα δώδεκα θα είναι μεταχειρισμένα. «Στα μέσα του 2021 να φτάσουν τα πρώτα αεροσκάφη και η αγορά να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022» ...

  Για τις φρεγάτες είπε πως «η εισήγηση ήταν για ενίσχυση του στόλου και αυτή θα γίνει σε βάθος επταετίας». «Πρόκειται για αγορά τεσσάρων φρεγατών και αναβάθμιση ακόμη τεσσάρων. Η αποπληρωμή του εξοπλιστικού προγράμματος θα γίνει τα επόμενα δέκα χρόνια», είπε, χωρίς πάντως να δώσει απάντηση για το κόστος. Υποστήριξε ωστόσο ότι η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει οικονομικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε βάθος δεκαετίας.Γεροτσολιας

 12. avatar ο μόνος λόγος που η Ελλάδα επέλεξε τα Rafale . .

  ΄. . . είναι food for click . .

 13. avatar YAMAXA Μάκης.

  Με Μία Μύρα Ραφαλ Δεν Σώζουν Τά Πράγματα, Όλο Τό Παιχνίδι Είναι Για Νά Πάρουμε Σαπακια Πάλη Απ\' ΗΠΑ.

  1. avatar Xountalas

   Ρε Μάκη και το ΥΑΜΑΗΑ ανορθόγραφο? \" Σκότωσες\" την μοίρα και το πάλι, σκότωσες και την YAMAHA...😵

  2. avatar Εντελώς αγράμματος!

   ...

 14. avatar YAMAXA Μάκης.

  Δέκα Χρόνια Διαπραγματεύσεις, Έλεος Πία Τελικά Δεν Θέλουν Αν Θέλανε Θά Είχαν Φτιάξει Αεροπλανοφόρο, Ντροπή Αναβάθμιση Σέ Πλοία 30,40, Χρόνον.

  1. avatar Ρε συ Μάκη

   Την έχεις ξεσκίσει την ορθογραφία!

 15. avatar Σοβαρα

  Να αγοασουμε πλοια ποσο να ξεπεσουμε πια ανοιξτε τα ναυπηγεια και σε 1 χρονο μεχρι και αεροπλανοφορο για τα καινουργια αεροσκαφη θα εχουμε τετοια μαεστρια δεν υπαρχει στον κοσμο ολο ελεος πια!

  1. avatar Lonis

   Φιλε6σκομη και Κινέζοι θέλουν πολλά χρόνια για να φιαξουν αεροπλανοφόρο. Εδώ, τα ναυπηγεία Ελευσίνας έκαναν 7 χρόνια για μια πυραυλακατο.

 16. avatar Είναι πολλά τα λεφτά είναι πολλές οι offshore

  Γιατί η Ελλάδα επέλεξε τα Rafale και δεν έκλεισε το deal για γαλλικές φρεγάτες.
  Απάντηση : Επειδή οι [...] είναι καλύτερες στα Rafale.
  Στις φρεγάτες ο Κούλης ακόμα... τις διαπραγματεύεται.

 17. avatar Ταδε εφη ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Π(φ)Α - ΡΑ - Ω (= ω πατηρ ΡΑ) - και με αντιμεταθεσιν -
  ΡΑ- (π)ΦΑ - (ε,η)Λ.
  ....................
  ΕΛΛΗΝΙΚΗ η γλωττα του ανθρωπου !!!

 18. avatar οι συριζαιοι…..

  θενε την αμυνα της ελλαδας?????η θα τους πνιξουν παλι οι ιδεοληψιες της αναρχιας και της καταληψης?

 19. avatar ΕΥΝΙΚΗ 96

  Δεν χρειάζεται αγορά νέων φρεγατών. Ας προχωρήσουμε επιτέλους στην αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων. Ας προχωρήσουμε στην αγορά κρίσιμων ανταλλακτικών. Ας πάψουμε
  επιτέλους να παίζουμε όψιμα διπλωματικά και άλλα παιχνίδια στην πλάτη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.

  1. avatar asxetos_EYNIKH_Μ_61

   Προφανώς θα γνωρίζετε πολλά για το πότε μια φρεγάτα χρειάζεται αναβάθμιση και πότε απόσυρση, είτε γιατί δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα η συντήρησή της ή η αναβάθμιση της ή είναι απαρχαιωμένη για τα σημερινά δεδομένα. Κρίμα να μην αξιοποιεί την εμπειρία και τη γνώση σας το ΚΥΣΕΑ.

 20. avatar Χωρίς στρατιωτική ισχύς

  Δεν υπάρχει διπλωματική ισχύς

  ΚΑΝΟΝΑΣ

  1. avatar ΚΘ

   Δες (και καντο) οπως το Ισραηλ. Διπλωματια, κατασκοπεια, τεχνολογια, και στρατιωτικη ισχυς στο φουλ. Δεν ειμαστε Ισραηλ, οκ, but that\'s (only) fraggin\' the way to do it. Εκτος αν συνορευεις μονο με το Λουξεμβουργο και το Σαν Μαρινο.

  2. avatar Η ισχύς

   της ισχύος
   την ισχύ!

  3. avatar Απάντηση σε: Χωρίς . .

   Και αφου λέει ότι στη χειρότερη το πρόβλημα που συμφωνήσαμε στο Βερολίνο ότι έχει η Τουρκία (όχι εμείς) θα το (που)λύσουμε ειρηνικά στη Χάγη,
   τότε ωρέ στρατηγέ ο ΚΑΝΟΝΑΣ που κολλάει ;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει