«Ψηφίζουμε για μια μελλοντική Ευρώπη κοινωνικής συνοχής που θέλουμε και συναποφασίζουμε μαζί». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία» με επικεφαλής το Νίκο Χρυσόγελο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, παρουσιάστηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό τους στις ευρωεκλογές του Μαΐου και να δώσουν το πολιτικό στίγμα της νεοσύστατης κίνησης.

«Είμαστε μια καινούργια πρωτοβουλία αλλά όχι καινούργιοι σε κοινωνικές δραστηριότητες και αγώνες για τη βελτίωση της καθημερινότητας και τώρα και της πολιτικής» είπε ο Ν. Χρυσόγελος, επισημαίνοντας ότι στόχος των Πράσινων είναι να δώσουν μια νέα πνοή σε ένα μοντέλο πολιτικής που θα περιλαμβάνει και τους πολίτες. Αυτό, όπως πρόσθεσε, εξηγεί και την επιλογή του τρίπτυχου «Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία» που δίνει το στίγμα της πολιτικής τους, την οποία θα πρέπει να έχει η Ευρώπη, μια Ευρώπη που, όπως είπε, είναι το σπίτι μας για το μέλλον.

Ο κ. Χρυσόγελος υπογράμμισε τη σημασία των ευρωεκλογών ως ένα μεγάλο στοίχημα για μία διαφορετική Ευρώπη, πιο δημοκρατική και αλληλέγγυα με δημιουργικές αλλαγές που θα φέρουν λύσεις εδώ και τώρα. Οι άνθρωποι που πλαισιώνουν το νέο σχήμα, όπως εξήγησε, είναι ενεργοί πολίτες με διαφορετικές διαδρομές, που προέρχονται από όλους τους κοινωνικούς χώρους και συναντήθηκαν σε κοινωνικές δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια. Άνθρωποι που επιλέγουν, όπως είπαν οι ίδιοι, το όνειρο, τη δράση και την ελπίδα και δεν θέλουν να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Ο καθένας από τη δική του πλευρά αλλά με ένα κοινό όραμα.

Το όραμά τους εξήγησαν οι οκτώ υποψήφιοι που συμμετείχαν στη σημερινή παρουσίαση, ο δημοσιογράφος Αχμέντ Μοάβια γεννημένος στο Σουδάν που ζει στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται πανευρωπαϊκά στα θέματα δικαιωμάτων μεταναστών, η Όλγα Θεοδωρακάκου με δράση σε θέματα κοινωνικής ένταξης, η διευθύντρια των εκδόσεων «Κέδρος» Κάτια Λεμπέση, ο αναισθησιολόγος Σταύρος Λιβάνιος, ο ψυχίατρος Στέλιος Κυμπουρόπουλος με δράση σε θέματα ανεξάρτητης διαβίωσης των ΑΜΕΑ, ο αναλυτής- προγραμματιστής διαδικτυακής διαφήμησης Μάνος Βλάσης, η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου από τον χώρο της Τέχνης και η δερματολόγος, με διεθνή δράση σε θέματα προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Καλλή- Πίνιου.

Άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση, όπως είπαν, με το επάγγελμα του πολιτικού, αλλά πιστεύουν ότι ως ενεργοί πολίτες πρέπει να απαντήσουν με ρεαλισμό και έμπρακτο μόχθο για έναν καλύτερο κόσμο.

Οι παραπάνω υποψήφιοι περιλαμβάνονται στη λίστα των πρώτων 18 υποψηφίων -με τελευταίο το όνομα του Νίκου Χρυσόγελου- που ανακοινώθηκαν διαδικτυακά στις 21 Μαρτίου, μια ημέρα συμβολική, ως πρώτη μέρα της άνοιξης, ως παγκόσμια ημέρα της ποίησης και της εξάλειψης των φυλετικών διακρίσεων αλλά και ως προάγγελος της επομένης, παγκόσμιας ημέρας του νερού.

Την επόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθούν τα επόμενα 14 ονόματα του ψηφοδελτίου και αρχές Απριλίου τα τελευταία 10.