Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τις αντιδράσεις των βουλευτών για το ζήτημα του γάλακτος που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες.

Το ίδιο καθησυχαστικός εμφανίστηκε και για τις αντιδράσεις των οδηγών ταξί και των φαρμακοποιών που προστέθηκαν στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κεδίκογλου στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM 97,8:

Θα ξεκινήσω ρωτώντας τι γίνεται με τα κρίσιμα μέτωπα. Φαίνεται ότι υπάρχουν ήδη δύο κρίσιμα μέτωπα για την κυβέρνηση, το γάλα και τα φάρμακα και από ότι μαθαίνω και διαβάζω ανοίγει και ένα τρίτο κρίσιμο μέτωπο, το μέτωπο των ταξί. Τι γίνεται, πως προχωράτε σε αυτά;

Να τα βάλουμε στις σωστές τους διαστάσεις κ. Χατζηνικολάου. Στο θέμα του γάλακτος συνεχίζεται η διαμόρφωση της πρότασης και θα ενημερωθούν πλήρως οι βουλευτές και η εκτίμησή μας, αν θέλετε προσωπικά η βεβαιότητά μου, είναι ότι μόλις ενημερωθούν πλήρως για όλες τις πτυχές δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Σήμερα διαβάζω ότι γίνεται και μια συνάντηση βουλευτών της επαρχίας με τον κ. Χατζηδάκη. Γίνεται για να ζητηθεί η γνώμη τους για την τελική διαμόρφωση;

Δεν γνωρίζω για αυτή τη συνάντηση. Γνωρίζω ότι ο κ. Χατζηδάκης θα ενημερώσει τους βουλευτές σίγουρα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, δεν ξέρω αν νωρίτερα θα υπάρξει και κάποια άλλη συνάντηση. Όμως υπάρχουν δύο παράμετροι που είναι σημαντικές που τις πετύχαμε, που εμείς τις βάλαμε στη συμφωνία με τους δανειστές και είναι: Το γάλα ημέρας, το οποίο θα είναι δύο ημερών και το οποίο δίνει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στις μικρότερες ελληνικές επιχειρηματικές μονάδες που παράγουν γάλα να μπορούν να καλύπτουν τις τοπικές αγορές με ένα προνομιακό τρόπο. Και επίσης το Σήμα Ελληνικής Προέλευσης. Συνεπώς μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν αυτό που σήμερα δεν έχουν, τη βιωσιμότητα. Γιατί το υφιστάμενο καθεστώς νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι λειτουργεί θετικά. Γιατί βλέπετε ότι και οι επιχειρήσεις και οι κτηνοτρόφοι έχουν πρόβλημα και ταυτόχρονα το γάλα είναι το μοναδικό προϊόν διατροφής του οποίου η τιμή συνεχίζει να αυξάνεται. Σας υπενθυμίζω ότι ο δείκτης τιμών των ειδών διατροφής είναι αρνητικός πλέον, στο -0,6% όμως στο γάλα συνεχίζει να αυξάνεται η τιμή του και μέσα στο 2014.

Αυτό είναι αλήθεια. Το θέμα είναι η αλλαγή αυτή να μην αλλάξει τις ισορροπίες στην αγορά σε βάρος της ελληνικής παραγωγής.

Για αυτό σας ανέφερα δύο στοιχεία της προωθούμενης αλλαγής που είναι σαφέστατα υπέρ της ελληνικής παραγωγής και ένας συνολικός σχεδιασμός που είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας. Γιατί το να πέσει η τιμή ενός είδους πρώτης ανάγκης, όπως είναι το γάλα, είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας.

Θα βρεθεί πιστεύετε modus vivendi με τους βουλευτές;

Αυτό πιστεύω. Έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, έχουμε περάσει πολλά εμπόδια.

Γιατί οι βουλευτές προφανώς δέχονται την πίεση από τους παραγωγούς γάλακτος στις περιφέρειές τους

Η οποία πίεση όμως σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται σε ελλιπή ενημέρωση. Αυτό το πλεονέκτημα, για παράδειγμα, να υπάρχει Σήμα Ελληνικής Προέλευσης είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα του έλληνα παραγωγού ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία.

Βέβαια, το πώς ορίζουμε το φρέσκο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο επίσης στην αγορά. Σας το λέω επειδή έχω μικρά παιδιά και ξέρω πόσο με επηρεάζει αυτό στην επιλογή

Για τα μικρά παιδιά το καλύτερο είναι το πιο φρέσκο, δηλαδή το γάλα των δύο ημερών, το οποίο θα είναι σίγουρα ελληνικής παραγωγής και προέλευσης.

Θέλω να σταθούμε λίγο και στο θέμα των φαρμάκων. Ξεκίνησε από σήμερα στις 14:30 μεγάλη απεργία διαρκείας των φαρμακοποιών. Η σύγκρουση γίνεται μετωπική. Εκεί φαίνεται ότι ένας μεγάλος κίνδυνος είναι να ενοικιάζουν άδειες οι φαρμακοποιοί με το νέο σύστημα που θα επικρατήσει και επομένως να πέφτουμε και στα χέρια ανθρώπων οι οποίοι δεν είναι σχετικοί με το χώρο

Όχι, δεν υπάρχει η δυνατότητα να ενοικιάζονται οι άδειες.

Μην το λέτε, δεν χρειάζεται να υπάρχει νομικά η δυνατότητα. Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα όμως να πάρει τρεις- τέσσερις άδειες είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να δουλεύει και στα τέσσερα φαρμακεία ταυτόχρονα

Ναι, αλλά πρέπει να είναι φαρμακοποιός. Και να έχει συνέταιρο φαρμακοποιό. Μόνο φαρμακοποιοί μπορούν να είναι συνεταίροι σε φαρμακεία. Αυτό διατηρείται. Τα πληθυσμιακά κριτήρια διατηρούνται.

Συνεταίροι ναι, αλλά εγώ μιλώ για την περίπτωση που κάποιος έχει τρία ή τέσσερα φαρμακεία και τα τρία τα δουλεύουν υπάλληλοι και στο ένα είναι ο ίδιος. Εκεί είναι το θέμα. Όπως το θέμα είναι στα φαρμακεία που θα ανοίγονται μέσα σε σούπερ μάρκετ μήπως κάποιοι νοικιάζουν την άδειά τους στο σούπερ μάρκετ, λένε «πάρε την άδεια μου να κάνεις το κατάστημα» και οι πωλητές δεν είναι ειδικοί, δεν είναι φαρμακοποιοί. Αυτό είναι ένα ζήτημα

Εξ’ όσων γνωρίζω, κ. Χατζηνικολάου, γιατί ακόμα είναι σε διαβούλευση και αναμένεται στο υπουργείο Ανάπτυξης η τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας όπως είπε ο υπουργός κ. Χατζηδάκης σήμερα το πρωί, συνεπώς δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι μόνο φαρμακοποιοί θα μπορούν να έχουν φαρμακεία. Διατηρούνται τα σημαντικότερα, δηλαδή τα πληθυσμιακά κριτήρια και το να είναι μόνο φαρμακοποιός ο ιδιοκτήτης. Από εκεί και πέρα ας δούμε την τελική πρόταση. Πιστεύω ότι και εκεί η λύση που έχει προωθηθεί είναι η καλύτερη. Δηλαδή, στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας που να έχει αντίρρηση στο να μην υπάρχει υποχρεωτικά το 33% κέρδος. Και να φανεί στην πράξη ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί στην Ελλάδα.

Με τα ταξί τι πάτε να κάνετε; Ανοίγετε καινούργια πληγή

Με τα ταξί είναι μια πολύ μικρή παρέμβαση. Παραμένει προστατευμένο το επάγγελμα. Δηλαδή είναι οριακές παρεμβάσεις σε σχέση με τουριστικές υπηρεσίες σε επίπεδο μεταφορών. Να σας πω πρακτικά τι αλλάζει. Υπήρχε η δυνατότητα ο τουρίστας που έρχεται να ενοικιάσει αυτοκίνητο και οδηγό αλλά έπρεπε να είναι τουλάχιστον δώδεκα ώρες η μίσθωση. Τώρα προωθείται να μπορεί να είναι και στις έξι ώρες. Θεωρείτε ότι είναι μια αλλαγή τεράστια που θίγει τα συμφέροντα των ταξιτζήδων;

Όχι, αλλά δεν ξέρω το θέμα, θέλω να είμαι ειλικρινής

Σήμερα ενημερώθηκα και εγώ

Όπως το ακούω δεν βλέπω πού είναι το πρόβλημα. Αλλά δεν ξέρω το θέμα και θέλω να ακούσω πρώτα τι λένε οι επαγγελματίες

Το να μπορεί να ενοικιάσει μοτοσυκλέτα ή αυτά τα τετράτροχα, τις γουρούνες που λέμε, με οδηγό είναι κάτι που προσφέρει. Μην ξεχνάτε ότι για να είμαστε μία χώρα υποδοχής τουριστών πρώτης διαλογής πρέπει να μπορούμε να προσφέρουμε μια ποικιλία υπηρεσιών.

Τώρα εδώ μου γράφει ένας φίλος «πες στον υπουργό ότι η τιμή του γάλακτος αυξάνεται λόγω των καρτέλ. Αφήστε την φρεσκότητα κατά μέρος και δείτε τι γίνεται με τα καρτέλ που έχουν εναρμονισμένες πρακτικές και οδηγούν τις τιμές όλο και πιο ψηλά»

Το έχουμε υπόψη μας και όλος μας ο σχεδιασμός είναι για να μην υπάρχουν καρτέλ σε κανέναν τομέα της οικονομίας μας.

Ένας άλλος φίλος μου γράφει ότι το θέμα με το γάλα είναι προπέτασμα καπνού για να κρυφτούν τα άλλα με τα εργασιακά που μας τα κρύβουν

Δεν έχω σχόλιο σε αυτό, όπως καταλαβαίνετε. Αν πιστεύει κανείς ότι με το γάλα κάνεις προπέτασμα καπνού…

Θέλω να ρωτήσω αν θα δώσετε όλη τη συμφωνία με την τρόικα στη δημοσιότητα , όπως ζητάει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ

Ας είμαστε σοβαροί. Δεν υπάρχουν μυστικές συμφωνίες . Δεν μπορεί να υπάρχουν μυστικές συμφωνίες.

Θα περάσουν από τη Βουλή, λέτε, αναγκαστικά

Μα, είναι συμφωνία με τους δανειστές. Ενημερώνονται οι αγορές. Και οι αγορές , κ. Χατζηνικολάου, δίνουν συνεχώς ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Είδατε τι έγινε με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA BANK και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Βλέπετε πώς πληθαίνουν τα σημάδια , αυτό που λέμε «ψήφος εμπιστοσύνης».

Όμως, ακόμη πιο σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης είναι ο τετραπλασιασμός των αιτήσεων στον αναπτυξιακό νόμο. Και είναι επίσης μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που βάζουν και τα δικά τους τα λεφτά, η πλέον αδιαμφισβήτητη πράξη εμπιστοσύνης – νομίζω – σε μια οικονομία .

Πείτε μου σας παρακαλώ πόσο ήσυχος ή πόσο ανήσυχος είστε – και εσείς και η κυβέρνηση- για την ψηφοφορία του Σαββατοκύριακου; Καταρχήν θα έρθουν όλα με ένα άρθρο;

Δεν γνωρίζω ακριβώς τις λεπτομέρειες. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι θα πρέπει να μην υπάρξει η αίσθηση ότι ποδηγετούνται οι βουλευτές. Θα πρέπει όμως να τηρηθούν και οι χρονικές προθεσμίες , οι οποίες, όπως γνωρίζετε, πρέπει να τρέξουν.

Το κανονικό πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης πότε θα ξεκινήσει ; Σας ρωτώ παρότι ξέρω ότι δεν είναι δική σας αρμοδιότητα

Η ενημέρωση που έχω είναι ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ξεκινήσει.