Με τις παρεμβάσεις στην αγορά του γάλακτος να συνεχίζουν να πυροδοτούν το κλίμα εντός και εκτός κυβέρνησης αναμένεται να κατατεθεί στην ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλλαγές στην αγορά με βάση τις προτάσεις του ΟΟΣΑ.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και γαλάζιων βουλευτών εντείνονται προκειμένου να αποφευχθούν «ατυχήματα» στη Βουλή ενώ για τον πόλεμο του γάλακτος συγκαλούνται εκτάκτως όλα τα κομματικά όργανα στο ΠΑΣΟΚ, όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα».

Από το πρωθυπουργικό γραφείο εκφράζουν τη βεβαιότητα πως δεν θα απειληθεί στη Βουλή η κυβερνητική σταθερότητα, ωστόσο σχεδόν όλοι οι διαφωνούντες βουλευτές δηλώνουν αμετακίνητοι και ζητούν επανεξέταση της ρύθμισης για το γάλα, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος επιμένει στην απειλή αποχώρησής του από το κυβερνητικό σχήμα εάν η διάταξη που θα κληθεί να εγκρίνει η Βουλή παρατείνει τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος στις έντεκα ημέρες. 

Τους κραδασμούς που προκαλεί στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ το θέμα του φρέσκου γάλακτος θα επιδιώξει να απορροφήσει έως την Κυριακή και η Χαριλάου Τρικούπη. Σήμερα το μεσημέρι συγκαλείται το Συντονιστικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, προκειμένου να καταγραφούν οι ενστάσεις των βουλευτών και να προωθηθούν στο αρμόδιο υπουργείο οι όποιες αντιπροτάσεις-βελτιώσεις για τη διάθεση και την τιμή του φρέσκου γάλακτος.

Οι ενστάσεις είναι πολλές, αλλά μέχρι σήμερα έχουν διατυπωθεί δημοσίως από τους Νίκο Σηφουνάκη, Θάνο Μωραΐτη και Μιχάλη Κασσή, ο οποίος διαμηνύει, μάλιστα, ότι δεν τον απασχολεί το ενδεχόμενο διαγραφής του.

Αρνητικό σήμα εκπέμπουν και ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, από τους οποίους θα προσδοκούσε στήριξη η κυβέρνηση για να ισοσκελίσει και τυχόν διαρροές από την πλευρά της πλειοψηφίας.

Την περασμένη Δευτέρα οι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων έριξαν στο τραπέζι των συζητήσεων μια πρόταση, ως ύστατη προσπάθεια να πειστεί η κυβέρνηση και να μην προχωρήσει στην απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του γάλακτος και ζήτησαν από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο να μεσολαβήσει μεταφέροντας την πρόταση αυτή στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, οι αγελαδοτρόφοι προτείνουν: τη δημιουργία μιας κατηγορίας γάλακτος, η οποία θα ονομάζεται «Γάλα Ημέρας». Το γάλα που θα χρησιμοποιείται, θα συλλέγεται και θα παστεριώνεται στην Ελλάδα εντός 24 ωρών ενώ θα έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και όχι 2 ημέρες όπως συμφωνήθηκε με την τρόικα. Επίσης να υπάρξει μια δεύτερη κατηγόρια αυτή του «Γάλακτος Χαμηλής Παστερίωσης», με διάρκεια ζωής έως 7 ημέρες. Μάλιστα στα προϊόντα αυτά να αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία ή στο σημείο πώλησης η μέθοδος χαμηλής παστερίωσης που χρησιμοποιείται.

Ωστόσο η διάταξη που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει ότι κάθε γαλακτοβιομηχανία θα μπορεί να παράγει παστεριωμένο γάλα και η διάρκεια της ζωής του θα καθορίζεται με ευθύνη της. Επιπλέον θεσμοθετείται μια νέα κατηγορία που θα ονομάζεται «γάλα ημέρας» και θα έχει διάρκεια ζωής συνολικά τρεις ημέρες, από τη συλλογή, την παστερίωση έως και την κατανάλωση.

Άλλες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο είναι:
– Η απελευθέρωση στις τιμές των μη λογοτεχνικών βιβλίων καθώς και των ξενόγλωσσων και των σχολικών βοηθημάτων.
– Πώληση του ψωμιού βάση της αναγραφόμενης τιμής ανά κιλό.
– Κατάργηση της υποχρεωτικής γνωστοποίησης και λήψης άδειας προς το Γενικό Χημείο του Κράτους για την κυκλοφορία κάθε νέου απορρυπαντικού.
– Απλοποίηση της λειτουργίας των εργαστηρίων εντός κρεοπωλείων.
– Αλλαγές στην αγορά δομικών υλικών όπως η κατάργηση ελάχιστης χωρητικότητας για τα σιλό αποθήκευσης τσιμέντου, κατάργηση υποχρέωσης των κέντρων διανομής τσιμέντου να διατηρούν διαφορετικούς χώρους παραλαβής και αποθήκευσης κ.α.
– Άρση περιορισμών στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, π.χ. στις εθνικές οδούς ή μεταξύ πρατηριούχων, παροχή δυνατότητας σε κατόχους άδειας λιανικού εμπορίου καυσίμων να πωλούν και σε άλλα πρατήρια.

Από τις διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπει το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο θίγονται και οι φαρμακοποιοί αλλά και οι αυτοκινητιστές ταξί.