Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και των υπόλοιπων Ευρωπαίων, τάσσεται υπέρ των γενικών κατευθύνσεων της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, το 83% των Ελλήνων και το 77% των Ευρωπαίων εκτιμούν ότι η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) ωφελεί όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, σε ποσοστά μεγαλύτερα του 90%, τόσο οι Έλληνες όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι στηρίζουν τις βασικές κατευθύνσεις της νέας ΚΓΠ, όπως τη στήριξη των νέων αγροτών, την εγγύηση του εφοδιασμού των Ευρωπαίων σε τρόφιμα, την παροχή στήριξης στους αγρότες με πιο δίκαιο και στοχευμένο τρόπο και τη σύνδεση της χρηματοοικονομικής ενίσχυσης με αγρότες που ακολουθούν πρακτικές που ωφελούν το περιβάλλον, αλλά και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών στην ΕΕ με ισορροπημένο τρόπο.

Η κοινοτική δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την περίοδο 23 Νοεμβρίου- 1 Δεκεμβρίου 2013.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν τη σημασία που αποδίδουν οι Ευρωπαίοι στη στήριξη της γεωργίας και της υπαίθρου. Δείχνουν επίσης ότι η προσέγγιση που ακολουθεί η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική συνάδει σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις προσδοκίες της κοινωνίας των πολιτών» και συνέχισε:

«Αυτός ο ουσιαστικός και ισχυρός σύνδεσμος ανάμεσα στους πολίτες και τους αγρότες θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με τη νέα ΚΓΠ, η οποία θα επαυξήσει και θα κάνει πιο απτά τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη της ευρωπαϊκής γεωργίας για την κοινωνία ως σύνολο αλλά και για κάθε Ευρωπαίο χωριστά».

Η δημοσκόπηση κατέγραψε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι δίνουν όλο και μεγαλύτερη σημασία στη γεωργία εφόσον θεωρούν ότι, μαζί με την ανάπτυξη της υπαίθρου, αποτελεί ένα «πολύ σημαντικό» στοίχημα για το μέλλον.

Η απόλυτη πλειοψηφία θεωρεί εξίσου σημαντική τη διασφάλιση της ποικιλομορφίας των καλλιεργειών και των τροφίμων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάνω από το 80% των Ευρωπαίων τάσσεται υπέρ των βασικών στόχων της KΓΠ, είτε πρόκειται για την επισιτιστική ασφάλεια είτε για την πιο ισόρροπη ανάπτυξη της υπαίθρου και τη στήριξη των νεαρών αγροτών.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των καταναλωτών, η έρευνα έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι δίνουν μεγάλη σημασία στην ποιότητα των τροφίμων, όπως του γάλακτος και ορισμένων ειδών κρέατος, και ότι έχουν σημαντικές απαιτήσεις όσον αφορά τη δυνατότητα εντοπισμού της προέλευσης των προϊόντων διατροφής.

Το 96% των Ελλήνων και το 84% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι είναι αναγκαίο να προσδιορίζεται ο τόπος προέλευσης του γάλακτος, το οποίο πωλείται είτε ως έχει είτε ως συστατικό στα γαλακτοκομικά προϊόντα.